Obavijesti

Sport

Komentari 11

Splitovi ultrasi 'under-90': Oni su najstariji navijači na svijetu

Splitovi ultrasi 'under-90': Oni su najstariji navijači na svijetu
6

Mnogi će sporiti kako se ova simpatična grupica uopće može nazvati navijačkom skupinom. Ona to i nije, niti pokušava biti u klasičnom smislu. Oni samo vole svoj Split, navijaju za njega, a drugi ih ne zanimanju...

VIDEO

Pri nabrajanju navijačkih skupina hrvatskih nogometnih klubova svi će se sjetiti 'Torcide' i 'BBB', većina je čula za 'Kohotu', 'Armadu' i 'Ultrase', a najzagriženiji i za 'Demone', 'Tornado', 'Funcute'... I to je manje - više sve. Navijače Splita 'Crvene đavole' teško će itko i spomenuti kao ozbiljnu navijačku skupinu, jer oni to po nekim uobičajenim standardima i nisu. Malo ih je, ne koriste pirotehniku, groze se nasilja, no zato su jedinstveni po nečem drugom, po grupici svojih veterana, popularno nazvanim 'Crveni đavoli U-90', jer se mahom radi o umirovljenicima, od koji neki prate 'crvene' i preko 50 godina. Prate, i navijaju na svoj način.

- Ajmo, crvena Barcelona, ajmo momci, tiki - taka... - poruka je koju na svakoj utakmici po nekoliko puta izvikuje Alenko Barač (68), umirovljeni ribar koji je do 2000. godine bio lud za Hajdukom, a onda je s prijateljima krenuo na Split i - ostao na Parku mladeži. A čut ćete je i danas na gradskom derbiju Splita i Hajduka u Parku mladeži.

RNK Split - NK Osijek

Osim po poznoj dobi, veterani 'Crvenih đavola' poznati su i kao vrlo miroljubivi. ''Sudac kukumaru jedan, a šta si to sudija'', vjerojatno je najgora 'uvreda' koju će sudac danas doživjeti. Protivnički igrač ili trener niti to, eventualno ''Sidi doli, šta se ti javljaš'' ili ''Lupežu, udrija si ga''.... I to od onih nešto mlađih i žešćih. Ovi stariji će se samo u čudu pogledavati i širiti ruke.
Navijači Splita uglavnom su umirovljenici, zanatlije, električari, brijači, maranguni (stolari)..., a ima i nekoliko gospođa, koje iz razumljivih razloga nismo ni pitali za godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo vam svi u 'najboljim godinama', a za Split navijamo odavno. Ja od Treće lige - otkriva nam Nataša Antunović, kojoj društvo na tribinama pravi i Marija Ljubić

Na zapadnoj tribini Parka mladeži redovito je i Jure Buzdovačić (76).

- Većina nas je odrasla u radničkim kvartovima oko stadiona, ja sam odrastao u obližnjoj Tršćanskoj ulici, i od kad znam za sebe dolazim na utakmice Splita. Možda ih je svega par dolazilo prije mene - kazat će Buzdovačić. 

A jedan od njih svakako je legendarni brijač Vlado Akelić (69), koji i danas šiša i brije u svojoj brijačnici. 

- Imao je Hajduk svoju brijačnicu na Voćnom trgu, svi je pamte iz Veloga mista, a eto i mi 'splitovci' imamo svoju. I nikad ne radi kad igra Split, a radit će sve dok budem mogao stajati na nogama, raditi i ići i na utakmice moga Splita, na koje idem još od 1957., dok je Split igrao na Starom placu. Ja i Blaž.

RNK Split - NK Osijek

Blaž je Blaž Mihaljević, 75 mu je godina i već je odavno u mirovini. 

- Brata Žarka i mene je otac vodio na utakmice od najranijih dana. Ni sam ne znam koja je bila prva utakmica, prošlo je skoro 70 godina...

Vjerojatno najprepoznatljiviji glas među 'Crvenim đavolima' ima najmlađi među njima, Andrej Ledinščak (39), naš kolega s Radio Sunca. Njegov prepoznatljivi promukli ''Ajmo Splite'' i ''A šta je...'' najčešće razbijaju uobičajeni muk na tribinama Parka mladeži. 

Jednom zgodom netko je Andreju nakon primljenoga gola Splita sa susjedne tribine povikao ''A šta je...'', ali se on brzo snašao i odgovorio u svom stilu: ''A šta, šta je...'' i nasmijao okupljene. 

U ovu simpatičnu skupinu spadaju i počasni predsjednik Splita Žarko Mihaljević, Damir Radić, Blaž Limić.. i još neki, koji nam nisu željeli otkriti imena. 

- Znaju nam vikati da smo 'komunjare' kad nas vide u crvenim jaketama. Da nije smiješno, bilo bi tužno, jer se radi o djeci... - pojašnjavaju. 

A crveni prepoznatljivi sportski kaputi, ili 'jakete' kako ih zovu, dar su kluba. Ipak se radi o ljudima u poznim godinama, pa im je uprava kluba osigurala i kape, šalove, podmetače od spužve za sjedenje... Sve kako se ne bi prehladili. 

Odu i na pokoje gostovanje, ranije, dok je Split financijski bolje stajao, išli su redovito, a najviše ih ljuti gostovanje na Poljudu. 

- Sramota je da nas policija tjera na južnu, gostujuću tribinu, kao da ne bi bilo nekih problema. Ma kakvih problema će biti, pa svi smo mi Splićani, i mi navijamo za Hajduk, samo ne kad igra s našim Splitom - govore u glas. 

Mnogi će sporiti kako se ova simpatična grupica uopće može nazvati navijačkom grupom. Ona to i nije, niti pokušava biti u onom klasičnom smislu. Oni samo vole svoj Split, navijaju za njega, a drugi ih ne zanimanju. I kao takvi su jedinstveni u HNL-u. A i šire...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov