Obavijesti

Sport

Komentari 23

Prošlo je već šest godina: Dan kad je rođen 'sinjski dijamant'

Prošlo je već šest godina: Dan kad je rođen 'sinjski dijamant'
3

STADION JE 'GORIO' Prije točno šest godina Hajduk je senzacionalno srušio belgijski Anderlecht u Splitu u 95. minuti. Ante Vukušić 'zapalio' je Poljud golom pred oko 33 tisuće gledatelja

VIDEO

Nema tog nogometnog zaljubljenika u Hrvatskoj koji se neće sjetiti epskog uzvika TV komentatora Drage Ćosića poslije gola Ante Vukušića Anderlechtu u 95. minuti.

- Vukušiću Ante, sinjski dijamante! - orilo se TV ekranima uz frenetične zvukove s Poljuda koji je 'proključao' u trenutku pobjedonosnog gola mladog napadača.

Hajduk je prije šest godina na današnji dan ugostio belgijski Anderlecht te upisao veliku pobjedu u skupini Europske lige, a cijeli put 'bilih' do tog povijesnog slavlja bio je čudesan. Junaci su se izmjenjivali od Tomasova preko Ibričića do Vukušića, no baš je potonji zabio gol za konačnih 1-0 koji će se vječno pamtiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razbijanje Dinama

Splitski je klub u sezonu 10/11. ušao porazom od zagrebačkog Dinama u sklopu domaćeg Superkupa. Poraz 1-0 u Zagrebu nije previše dirnuo 'bile' jer su u prvom kolu HNL-a na Poljudu demolirali Istru rezultatom 6-1.

Međutim, samo pet dana poslije te pobjede, putovali su u Bukurešt na noge tamošnjem Dinamu. Igrala se prva utakmica trećeg pretkola kvalifikacija za Europsku ligu u kojoj je Hajduk izgubio 3-1. Gol nade zabio je Marin Tomasov.

Petog dana kolovoza na dan Oluje, Hajduk je na Poljudu igrao uzvratnu utakmicu protiv Rumunja. I napravio pravo malo čudo. Momčad Stanka Poklepovića odigrala je savršenu utakmicu pred prepunim Poljudom.

Sastav Hajduka: Subašić - Strinić, Maloča, Buljat, Oremuš - Andrić, Brkljača - An. Sharbini, Ibričić, Tomasov - Vukušić

Sastav Dinama B.: Curca - Pulhac, Garat, Scarlatche, Moti - Ganea, N'Doye, Ad. Cristea, Torje - Niculae

Vukušić je u 12. minuti probio desni bok i udarcem u bliži kut prevario gostujućeg golmana Curcua, da bi Brkljača u 22. na asistenciju Anasa Sharbinija donio Hajduku rezultat koji im je garantirao odlazak u sljedeću fazu. Već u 38. minuti bilo je i 3-0 zahvaljujući fantastičnom golu Marina Tomasova iz daljine.

'Bili' su oduševili poljudsku publiku nakon dugo, dugo vremena.

Ibričić torpedirao Unireu pred 36 tisuća gledatelja

Nakon razbijanja Dinama, na red je došao novi rumunjski predstavnik Unirea Urziceni. Danima uoči utakmice pisalo se kako je stanje u tom klubu iznimno loše, da se nalaze korak od katastrofe i raspada te da bi Hajduk to mogao skupo naplatiti. Ipak, nije moglo bez početne drame.

Sastav Hajduka: Radošević; Oremuš, Vejić, J. Buljat, Strinić; Tomasov, Andrić, Brkljača, Anas Sharbini; Ibričić, Vukušić

Sastav Uniree: Grigore; Nicu, Galamaz, Maftei, Bordeanu; Marinescu, Brandan, Frunza, Onofras, Rucescu, Bilasco

U 34. minuti zabio je Frunza za 0-1. Srećom, to je vodstvo trajalo tek pet minuta jer je sjajni Senijad Ibričić leđima okrenut od gola majstorski zabio za izjednačenje. Isti je igrač u 66. minuti soloprodorom te udarcem unutarnjim dijelom desne noge doveo Hajduk u vodstvo.

Njegova dominacija nastavila se i 12 minuta poslije - asistirao je usamljenom Brkljači ubacivši loptu iz kornera, a veznjak je u punom naletu zakucao loptu u mrežu. U 85. minuti Duje Čop postavlja konačnih 4-1 na asistenciju Mirka Oremuša.

Uzvratna utakmica odigrala se u Bukureštu pred oko 1000 gledatelja, a domaći su poveli već u drugoj minuti. Da ne bude sve jednostavno, pobrinuo se Brkljača crvenim kartonom u 65. minuti, no nešto kasnije i domaći su ostali s igračem manje. U 88. minuti Ante Vukušić zabio je za 1-1, Hajduk je na kraju mogao i do pobjede, no izostala je koncentracija u završnici.

- Zadovoljan sam učinjenim protiv rumunjskih momčadi, ali nisam sretan kada igramo protiv njih. Momčadi iz istočne sfere su odlične. I Dinamo i Unirea pokazali su se jakim momčadima, ali i mi isto. Zato smo i prošli - rekao je poslije trijumfa Špaco Poklepović.

Dan u kojem je Poljud 'gorio'

Smješten u skupinu G zajedno sa ruskim Zenitom, belgijskim Anderlechtom te grčkim AEK-om potajno se nadao da bi mogao napraviti novu senzaciju. U prvom su kolu 16. rujna 2010. gostovali na Olimpijskim stadionu u Ateni te čuvali bod rezultatom 1-1 sve do 65. minute. Onda je Liberopoluos pogodio za 2-1, da bi Scocco duboko u sudačkoj nadoknadi zabio za 3-1.

Protiv belgijskog Anderlechta nisu im se davale pretjerane šanse. Bilo je i problema u sastavu, desnog je beka morao igrati stoper Mario Maloča, dok je preko puta stajala momčad koja je jasno aspirirala na prolazak skupine zajedno s ruskim predstavnikom Zenitom.

Sastav Hajduka: Subašić; Strinić, Vejić, J. Buljat, Maloča; Anas Sharbini, Brkljača, M. Ljubičić, Tomasov; Ibričić, Vukušić

Sastav Anderlechta: Proto; Deschacht, Mazuch, Juhasz, Gillet; Kouyate, Mareček, Polak, Boussoufa, Biglia; M. Suarez

Split je, kao i uvijek, znao prepoznati važnost trenutka. Nakrcalo se na Poljud ponovo preko tridesetak tisuća ljudi nadajući se malom čudu, pobjedi Hajduka. Favorizirani gost igrao je svoju igru, u nekoliko navrata spašavao je Danijel Subašić. Nije to bilo dobro od Hajduka poslije prvog poluvremena što je i potvrdio tadašnji sportski direktor Ivica Kalinić:

- Sreća, pa nas nisu kaznili. Ne možemo spojiti tri pasa, tu je problem. Ubijemo se kao psi da dođemo do lopte, a onda im je vratimo. Radit ćemo izmjene, idemo se dogovoriti u svlačionici.

'Vukušiću Ante, sinjski dijamante!'

U 54. minuti Vukušić je promašio nemoguće, s lijeve strane pronašao Strinić, a on sam pred vratima, na pet metara, šalje loptu skroz desno u aut. Pet minuta poslije, ponovo je Ante imao solidnu šansu, ali ponovo je to otišlo u prazno.

Činilo se kako će utakmica završiti bez golova, a onda se ukazao Ante Vukušić. Ljubičić je idealno poslužio napadača koji je pobjegao gostujućim stoperima i pogodio s 15 metara za erupciju oduševljenja na Poljudu.

Gostujući golman Silvio Proto nije mogao previše, Ante je razgalio Splićane do maksimuma, a domaći TV komentator Drago Ćosić nadjenuo mu je nadimak koji će ga pratiti vječno.

- Vukušiću Ante, sinjski dijamante! - vikao je u ekstazi Ćosić u eteru poslije majstorskog bijega Vukušića obrani Anderlechta. Po tom ga nadimku pamte i danas, otkrio nam je Ante:

- Taj me nadimak prati i danas. Nedavno sam šetao Nürnbergom, prilaze mi dvojica mladića i kažu: 'Dijamante, možemo li se slikati s tobom?' Puno je Hrvata ovdje u Njemačkoj i svi koji me prepoznaju sjete se tog gola i nadimka.

Vukušić: Poseban dan u mom životu

Junak Poljuda od prije šest godina danas igra u njemačkom drugoligašu Greuther Fürthu. Na sam spomen tog 30. rujna prije šest godina preplave ga emocije.

- Bio je to poseban dan u mom životu, najdraža utakmica, najdraži gol... Bio je fantastičan ambijent, gol u zadnjim sekundama, kakav se zabije jednom ili nijednom u životu. Eto, ja sam ga zabio - prisjetio se Ante Vukušić gola Anderlechtu, pa nastavio:

- Da je netko napisao scenarij za taj gol, ne bi ga bolje napisao. Igrala se 96. minuta, duboko u sudačkoj nadoknadi Trebotić je uputio dugu loptu prema meni, ona je na putu dodirnula Marina Ljubičića i malo promijenila smjer, tako da sam došao u idealnu priliku, sam pred golmana Anderlechta Prota i zabio. Sve ostalo je povijest - govori nam Ante.

Prošlog su ljeta postojale kombinacije oko povratka u Hajduk, ali nije se dogodilo ništa konkretno.

- Bilo je kontakata, ali nisu bili konkretni i ozbiljni, a ja se ne želim nikome nametati. Izašao sam klubu u susret kad mu je bilo najteže, ako to netko ne želi priznati i cijeniti, zašto bih se ja gurao natrag. Bilo je i drugih klubova koji su me željeli, pogotovo jer meni nije bilo do novca, samo sam želio igrati... Na kraju sam prihvatio ponudu Greuther Fürtha i nisam požalio – kaže Vukušić, koji se ponekad sjeti svog najdražeg gola:

- Naletim tu i tamo na internetu na snimku, a i kod kuće čuvam brojne uspomene, dresove s važnijih utakmica, kapetansku traku Hajduka - rekao nam je za kraj jedan od glavnih autora čarobne Hajdukove europske večeri.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...