Obavijesti

Sport

Komentari 36

Eksplozija u savršen trenutak: Pjacino vrijeme upravo počinje

Eksplozija u savršen trenutak: Pjacino vrijeme upravo počinje
2

ZMAJEVO GNIJEZDO Na Zmajevom stadionu u Portu hrvatski je 'zmaj' Marko Pjaca 'zmajskim' potezima pokrenuo svoj Juve te trasirao klubu put među osam najboljih. Trebalo mu je manje od poluvremena za to...

VIDEO

Jako sam sretan zbog gola, ali prije svega zbog pobjede. Naravno da želim još više igrati, ali nastavljam naporno raditi. Trener donosi odluke, a ja čekam svoj trenutak - rekao je Marko Pjaca neposredno nakon što je trasirao put Juventusu u četvrtfinale Lige prvaka svojim prvijencem čime je najavio početak svoje potpune igračke afirmacije.

Ili eksplozije, kako vam ljepše zvuči.

Eksplozija u savršenom trenutku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo o tome pisali smo početkom siječnja u ovom tekstu i puno toga se obistinilo. Ništa ne ide 'preko noći' - znaju to u Juventusu, zna to trener Max Allegri, a Pjaca je posljednjih mjeseci itekako utvrdio to 'gradivo'.  

Izašao je kao pobjednik, a u Juventusu koji posljednjih pet godina niže trofej za trofejom, mogu igrati samo pobjednici. Vrijeme je počelo raditi za njega u najboljem mogućem trenutku, onom u kojem se lomi sezona.

Dakle, vrlo dobri Porto na svom Dragau (Zmajevom stadionu) držao se spuštenog garda s igračem manje protiv Juventusa od 27. do 72. minute u kojoj ih je probio Marko Pjaca.

Na stadionu gdje su posljednjih godina padali Chelsea i Bayern protiv momčadi koja iz godine u godinu proizvodi niz zanimljivih igrača, Juve je onako talijanski, cinično čekao svoj trenutak za ubod.

Praktički bez izraženih šansi uz igrača više tražili su najsitniji prostor gdje bi mogli fatalnim 'ugrizom' usmrtiti ambicije požrtvovnog domaćina.

Juveova formacijska modernizacija uspijeva pa Pjaca profitira

Brojčana nadmoć Talijanima otvarala im je prostore po bokovima gdje je trebala konkretnost. Bila ona kroz igru 'jedan na jedan', bilo to okomito utrčavanje u prostor ili pak precizan ubačaj prema Higuainu. Juve to nije imao do 67. minute utakmice, a onda je ušao Marko Pjaca. 

Allegri ga je ubacio na poziciju desnog krila u Juveovoj novoj, a već uigranoj formaciji 4-2-3-1 umjesto nedorečenog Juana Cuadrada i sve se pokrenulo.

Primio je Marko jednu loptu u 72. minuti desno iskosa, krenuo u svoj karakteristični prodor uz kombinaciju s Dybalom i na koncu mu se lopta sretno odbila na šut kojeg je rutinski spakirao u mrežu Ikera Casillasa.

Legendarni španjolski golman nije imao niti minimalne šanse spriječiti prvijenac našeg reprezentativca, a poslije tog gola, Pjaca je pokazao zbog čega je doveden u Juventus. Svaka njegova akcija s loptom činila je Juve opasnim. Da je Dani Alves bio precizniji u samom finišu, Marko bi završio utakmicu uz gol i asistenciju. 

Juve zna zbog čega ga je skupo platio Dinamu

Prodori, brzina, driblinzi te ono što bolno nedostaje Juveu - razlika u igri 'jedan na jedan', glavne su karakteristike našeg ofenzivca koje itekako prijaju rosteru talijanskog prvaka.

Prema statističkim parametrima poznatog portala WhoScored, Pjaca je bio treći najbolji u redovima Juventusa uz ocjenu 7.8 poslije lijevog beka Alexa Sandra (ocjena 8.6) te Miralema Pjanića (ocjena 7.9). Za to mu je trebalo nešto manje od 30 minuta na travnjaku!

Formacijska modernizacija Juventusa napreduje iz tjedna u tjedan i zbog nje se otvara puno prostora Marku Pjaci, poglavito u Serie A gdje će, sigurni smo, vrlo skoro pokazati raskoš svog talenta.

Nije Juventus nepromišljeno 'izvalio' dvadesetak milijuna eura hrvatskom prvaku Dinamu za nedokazanog igrača. Svoju uspješnu transfer politiku demonstriraju iz godine u godinu, a Pjaca se po svemu uklapa u njihove gabarite. 

Pokazuje mentalnu snagu

Juventus je prethodne sezone zapeo u ovoj fazi natjecanja, no ove su već jednom nogom u četvrtfinalu zahvaljujući ubojitom instinktu bivšeg Dinamovog asa. Za mladića od 21 godinu koji je prije samo osam mjeseci ostvario stravičan skok iz HNL-a u inače najtežu ligu za ofenzivce, Serie A, ovo je već velika stvar za samopouzdanje.

Ako na sve dodamo dvije teške ozljede (lom ključne kosti u Dinamu te infrakciju fibule u Juveu) koje je imao u 2016., razgovaramo već o opipljivoj mentalnoj snazi individue.

Uvijek teški 'prvi koraci', brige oko prilagodbe i uklapanja u sasvim različitu nogometnu (pa i životnu) kulturu od prethodne, sve to polako ostaje iza njega. Iako ga je trener Allegri poslije slabijeg meča prethodnog petka protiv Palerma kritizirao riječima kako mora promijeniti svoj stav u igri, on je pokazao zrelost i naučio potrebno iz tih riječi. 

Potvrdio je to i sam trener Juventusa:

- Već sam vidio u subotu poslije Palerma da je promijenio svoj stav i da je razumio neke stvari u kojima nije bio dovoljno dobar. On mijenja svoj stav i prilagođava se zahtjevima Serie A, znamo da ima sjajnu tehniku, brzinu i talent. Pjaca je mlad i potrebno nam je strpljenje s mladim igračima - rekao je Allegri poslije Porta.

Podsjećamo, Marku Pjaci je tek 21 godina i igra u ponajboljem svjetskom klubu kojeg je svojim potezom uveo u četvrtfinale najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja. I to predstavlja početak izrastanja u igrača koji posjeduje apsolutno sve potrebne predispozicije za dominaciju europskim nogometom.

Naš 'zmaj' zmajski je odigrao na Zmajevom stadionu i vrijeme nastavlja raditi za njega.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub