Obavijesti

Sport

Komentari 45

Francuzi nisu pravi? Možeš si mislit! Tu su Nikola, Omeyer...

Francuzi nisu pravi? Možeš si mislit! Tu su Nikola, Omeyer...
6

Hrvatska će protiv Francuske danas (18.15) odigrati rukometni klasik posljednjeg desetljeća. Utakmica je to koja bi mogla odlučiti o putniku u polufinale EP-a...

VIDEO

Na Europsko prvenstvo hrvatski rukometaši došli su s jednim velikim upitnikom nad svojim glavama. Koliko može ova Hrvatska, koliko vrijedi pomlađena Babićeva i Balićeva reprezentacija? Nakon četiri odigrane utakmice u Poljskoj na to pitanje i dalje ne znamo konkretan odgovor, no puno bliže pravoj istini bit ćemo nakon današnje utakmice protiv Francuske (18.15).

- Nemojmo prerano zaključivati, Islanđani i Makedonci su preslabi za to. Francuzi će biti pravi test - potvrdio je i naše razmišljanje legenda hrvatskog i svjetskog rukometa Patrik Ćavar .

Ne zavaravajmo se uvjerljivim porazom Francuza protiv Poljaka i igrama toplo-hladno u skupini, još uvijek je to moćna Francuska. Itekako moćna. Uostalom, kakva bi bila kad su u momčadi igračine poput Karabatića, Omeyera, Narcissea i Abaloa? Istina, neki od njih više nisu u cvijetu mladosti, no na njima se to apsolutno ni po čemu ne vidi.

Iako na ovom EP-u ne igra puno, Narcisse i dalje skok-šutom para krov dvorane, 'gumeni' Abalo i dalje juri kao na motoru, Karabatić je bolji no ikad... A što reći o CROmeyeru za kojeg često volimo reći da se specijalizirao baš za ove u CRO dresovima. Sjetite se, koliko ste samo puta potonuli u svojoj fotelji pitajući se zašto baš protiv nas mora imati svoj dan. No, vjerujte, pitaju se to i mnogi drugi koji nemaju ništa zajedničko s 'kockicama'. Pa ne bi Francuzi bili europski, svjetski i olimpijski pobjednici da veliki Titi čudesno brani samo protiv Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Puno debitanata, no glavnu riječ vode 'starci'

Na ovo prvenstvo silom prilika došli su znatno pomlađeni. Nisu to planirali, no ozljede Accambraya, Baracheta, pa i Fernandeza znatno su im promijenile momčad. Olimpijske igre su osigurali, pripremaju se za SP koji će iduće godine upravo oni organizirati i Euro u Poljskoj igraju opušteno. Naravno, ne znači to da su došli na izlet, no EP im nije glavni prioritet.

Iako tu ima jaku puno debitanata i igrača za koje vjerojatno nikad niste čuli poput Derota, Koukouda, Fabregasa i Remilija, Francuska i dalje igra po svom prokušanom receptu. Brutalna obrana, brza tranzicija, a u napadu će Karabatić već nešto smisliti.

Sve se, naravno, i dalje vrti oko najiskusnijih. Francuska obranu temelji na braći Karabatić na trojci i četvorci, na jednom beku je uvijek Sorhaindo, a na drugom se mijenjaju Porte, Narcisse, Mahe... Iz te, nevjerojatno uigrane i čvrste obrane, koja na trenutke izgleda i kao 3-3, katapultiraju se krila Abalo i Guigou, pa čak i Mahe i Nikola Karabatić koji je poveznica u polukontri, nešto kao Duvnjak u hrvatskoj reprezentaciji. Naravno, leđa im čuva nedodirljivi Titi Omeyer.

Legendarni francuski broj 16 na ovom prvenstvu u prosjeku ima 10 obrana po utakmici te je po postotku obrana oko sredine poretka na Euru. O njemu ne moramo puno pričati s obzirom da ga svaki hrvatski rukometni obožavatelj itekako dobro poznaje. Dobro se nadopunjuje s deset godina mlađim Gerardom (29) koji je na 33 posto obrana u 60 minuta na terenu.

U napadu se sve vrti oko Nikole

Kao što smo već spomenuli, obrana je Francuskoj najveća snaga i iz toga sve kreće. Postavljeni napad 6 na 6 ipak je nešto drugo. Naravno, i tu glavnu riječ drži Nikola veliki. Na ovom prvenstvu uglavnom je na srednjem vanjskom i on će svoj prosjek uvijek zabiti. No ono čega se trebamo bojati jest suradnja s pivotima, pogotovo Sorhaindoom, vanjskima te - lijevim krilom . Na toj poziciji često na ovom prvenstvu igra Kentin Mahe koji u križanjima dođe na srednjeg vanjskog odakle je izrazito opasan. Opasnost za Hrvatsku mogao bi biti i ulazak upravo tog lijevog krila na drugog pivotmena s obzirom da naša obrana igra  5-1 zonu i ostavlja prostora na crti. Tu će jako važnu ulogu morati odigrati Domagoj Duvnjak pametnim povlačenjem u pravom trenutku ili prekidanjem akcija, ali i Jakov Gojun koji fantastično drži našu obranu u posljednje dvije utakmice. Uz to, Karabatić na naših 5-1 ne bi trebao dolaziti do otvorenih udaraca, no sigurno je da će na sebe navlačiti dva igrača i otvarati prostor Porteu i Remiliju na desnoj, odnosno Narcisseu, Derotu i Nyokasu na lijevoj strani. Upravo zbog toga 'trokut' između Duvnjaka, Gojuna i naših bekova morat će biti što gušći i čvršći.

VIDEO

Nova imena? Nećete ih danas upoznati

Iako je tu jako puno novih imena, danas ih u francuskoj igri vjerojatno nećemo puno vidjeti. Najviše igraju i dalje najstariji Karabatić, Abalo, Sorhaindo, Omeyer, Guigou, a važne uloge imaju Porte, Luka Karabatić i Mahe. Od ostalih treba spomenuti 'novog Abaloa' na desnom krilu Benoita Kounkouda, pa Derota i Nyokasa koji ne igraju puno, no imaju jako dobar postotak za vanjske igrače te Remilija kao jedinu zamjenu za Portea. Ta pozicija desnog vanjskog najveći je problem Francuza. Barachet zbog ozljede nije konkurirao za Euro i Francuzi su u reprezentaciju htjeli vratiti Fernandeza, no i on se ozlijedio te su ostali na Porteu, koji je primarno desno krilo. Njemu su dodali 20-godišnjeg Remilija, a on je na prvenstvu odigrao 62 minute i zabio pet golova.

Francuski strijelci su raznovrsni, nitko ne dominira brojkama. Karabatić i Mahe su zabili po 16, Abalao 14, Sorhaindo 13, Nyokas 12, Guigou 11, Porte 10...

Danas počinje ono pravo

Kažu da za njih prvenstvo počinje danas, u clasicu protiv najtežeg im protivnika Hrvatske, a i organizator je ovu utakmicu najavio kao nešto što smo naviknuli gledati u borbi za medalje. Ako nas pitate, niti to nije isključeno već na ovom prvenstvu. Zašto se ne bi susreli još jednom, ovoga puta u finalu .

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'
IZNERVIRAO GA

VIDEO UFC borac kod izlaska u kavez nokautirao navijača! Šef organizacije: 'Ovo će ići na sud'

Možete mi se rugati s 200 metara, ali gadosti mi u facu nećete govoriti. Iz Rusije sam, za mene je to automatski. Molim vas, nemojte ni pokušavati jer ćete završiti u bolnici, a ja u američkom zatvoru, rekao je borac