Obavijesti

Sport

Komentari 179

"Tiki-taka" izbacila Francuze: Prvaci zabijaju i bez napadača

"Tiki-taka" izbacila Francuze: Prvaci zabijaju i bez napadača
32

Španjolska je dobila Francusku 2-0 u četvrtfinalu Eura 2012. Oba gola u svom 100. nastupu za 'furiju' zabio je Xabi Alonso. Španjolska u polufinalu ide na Portugal...

VIDEO

Bili su im "crna mačka" na velikim turnirima, nikad ih nisu dobili. Danas su Španjolci prekinuli dominaciju Francuza u međusobnim utakmicama na velikim natjecanjima. "Furija" je pobijedila u četvrtfinalu na Donbass Areni u Donjecku 2-0 golovima Xabija Alonsa kojem je ovo bio jubilarni 100. nastup za reprezentaciju.

Da se igra po rukometnim pravilima sudac Nicola Rizzoli svaki drugi napad oduzimao bi loptu Španjolcima zbog pasivnog napada. Ali to je tiki-taka. Dominacija, posjed lopte, jedna prava šansa pretvorena u gol i iznuđeni penal na kraju. To su aktualni europski i svjetski prvaci koji će u polufinalu Eura na Cristiana Ronalda i Portugalce.

Loše je Francuska krenula u utakmicu. Laurent Blanc postavio je dupli blok za Iniestu, izbacio je Nasrija iz prvih 11, a Vicente del Bosque odgovorio mu je sustavom bez napadača s Cescom Fabregasom naprijed. Beskonačna dodavanja izbacila su pojačanu francusku desnu stranu, uslijedio je centaršut i gol Xabija Alonsa za 1-0. Bio je to 14. gol Alonsa u jubilarnom 100. nastupu za španjolsku reprezentaciju. Francuska je bila potpuno bezopasna, nemoćna... S tek jednim udarcem prema golu u prvih 45 minuta nisu se mogli suprotstaviti Španjolcima.

Ovo je bila osveta za 2006. godinu kad su nas Francuzi izbacili sa SP-a, Sergio Ramos

U drugom dijelu Francuska je krenula znatno agresivnije, Blanc je u vatru ubacio Nasrija i Meneza i puno je to bolje izgledalo. Francuska je bila opasnija, ali "tricolori" u 90 minuta nisu uspjeli stvoriti pravu šansu i ugroziti Ikera Casillasa. U 90. minuti Reveillere je neoprezno startao na Pedra i Nicola Rizzoli pokazao je na penal. Nije bilo dvojbe. Loptu je odmah uzeo "slavljenik" Alonso i zabio za konačnih 2-0. 

- Osvetili smo se za 2006. godinu kad su nas Francuzi izbacili sa SP-a. Ovo je naša osobna pobjeda. Nastavit ćemo s takvom igrom do kraja. Sad je na redu Portugal. S njima će biti jako komplicirano jer su pokazali kvalitetu - rekao je Sergio Ramos nakon utakmice, a strijelac oba gola je dodao:

- U ovoj smo utakmici morali pokazati koliko vrijedimo. Kontrolirali smo susret od početka do kraja. Zabio sam, ali to nije teško kad imaš ovakve suigrače. Tek sad se moramo potruditi jer nas čeka Portugal.

Španjolci od četvrfinala Eura 2008. godine, osmine finala Svjetskog prvenstva 2010. i sad od četvrtfinala Eura 2012. godine nisu primili gol. Može li im netko stati na kraj?

Del Bosque kao Lino Červar

Miksa, miksa i na kraju nađe rješenje koje prvo javnost popljuje da bi ubrzo to rješenje postalo pravi hit. Španjolski izbornik Vicente del Bosque "izumio" je sustav bez klasičnog napadača. U formaciji 4-6-0 prošli su Francusku. Na klupi sjede Fernando Torres i Llorente, dvojica napadača koja bi vjerojatno pronašla mjesto u udarnoj postavi svih reprezentacija na Euru. No Del Bosque se drži svoje formule i ne popušta. Zasad mu ide...

Xavi je "skinuo" velikog Zizoua

Španjolski majstor Xavi današnjom utakmicom oborio je rekord Zinedinea Zidane po broju uspješnih dodavanja na Euru. Xavi sad ima 734 dodavanja, a Zidane je imao 707. Španjolska još igra najmanje jednu utakmicu pa će Xavi imati priliku popraviti taj rekord.

Riječ izbornika: 

VICENTE DEL BOSQUE:

- Igranje s klasičnim napadačem daje nam dubinu, ali mi smo htjeli posjed lopte. Rezultat je zaslužen, Francuzi nam praktički nisu stvorili šansu - rekao je Vicente del Bosque nakon utakmice. 

- Trebali smo pravog Alonsa koji zabija. I dobili smo ga. Xabi Alonso i Busquets su zaista dobri. Nisu samo defenzivni, već imaju i nos za gol - dodaje španjolski izbornik.

Na pitanje je li ga iznenadio Blanc s dva desna beka koji su trebali zaustaviti Iniestu, Del Bosque je rekao:

- Dobro su organizirali obranu, ali odgovorili smo na pravi način. Francuzi nisu imali snage suprotstaviti nam se. 

LAURENT BLANC

- Razočarani smo. Uvijek smo razočarani kad izgubimo, a pogotovo kad ispadnemo s natjecanja. To je normalno - počeo je konferenciju za novinare francuski izbornik Laurent Blanc.

- Ako analiziramo našu postavu, više smo se bavili Španjolcima. Znali smo da su opasni na toj lijevoj strani, planirali smo ih zaustaviti, a nevjerojatno je da su nam zabili upravo preko te lijeve strane. Bio je to jedini centaršut Jordija Albe na utakmici. Dovoljno da Alonso zabije za 1-0 - dodao je Blanc.

Zanimljivosti:

  • Prvi gol Xabija Alonsa bio je 20. gol glavom na ovom Euru. Nikad na europskim prvenstvima nije palo više golova glavom 
  • Španjolci su u posljednjih 17 utakmica na europskim prvenstvima prvi poveli i nikad nisu izgubili (15 pobjeda i dva remija)
  • Španjolska 18 natjecateljskih utakmica ne zna za poraz...
  • Španjolci od četvrtfinala Eura 2008., osmine finala SP-a 2010. i četvrtfinala Eura 2012. nisu primili nijedan gol
  • Francuska je uz Irsku ostala jedina reprezentacija čiji napadači nisu zabili gol na Euru

Euro 2012, četvrtfinale:

Španjolska - Francuska 1-0 (Xabi Alonso 19')

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe