Obavijesti

Sport

Komentari 23

Giovanni nije jedini: Uhljebi u savezima izluđuju šampione

Giovanni nije jedini: Uhljebi u savezima izluđuju šampione
1

Olimpijski pobjednik optužuje. Savezi ne funkcioniraju. Cernogorazu streljački savez nije na vrijeme nabavio dozvolu, a bolje nije ni u mnogim drugim savezima

VIDEO

Slučaj Giovannija Cernogoraza, koji je ogorčen na čelnike Hrvatskog streljačkog saveza jer mu nisu bili u stanju osigurati sve dokumente potrebne za nastup na Svjetskom kupu u Meksiku, samo je zadnji primjer nemara ljudi čiji bi jedini posao trebao biti briga o sportašima.

Zamislite nogometnu utakmicu u kojoj se 22 igrača okupe na terenu, ali igra ne može početi jer nema lopte?! E pa Giovanni Cernogoraz doživio je nešto slično.

Na Svjetski kup u Meksiko mogao je odletjeti, ali - bez puške. U zračnoj luci u Veneciji nisu ga pustili u avion jer nije imao potrebnu dozvolu za oružje. Razlog? Netko u savezu očito ne radi svoj posao kako treba, pa je Giovanni “poljubio vrata” aviona i vratio se doma.

Ivan Cvitak, direktor reprezentacije, kaže da je riječ o nesporazumu.

- Razumijem Giovannijevu ljutnju, ali on od hrvatske policije ima dozvolu za nošenje oružja u svim zemljama Europske unije, a ja u komunikaciji s organizatorima Svjetskoga kupa u Meksiku nisam dobio informaciju da je potrebna još neka druga dokumentacija. Pa kako da nabavim dokumentaciju ako ne znam što treba?! - brani se Cvitak.

Njegov jedini problem jest što je njegov posao - da zna. Nije ovaj nemar sa Svjetskim kupom jedini razlog zbog kojeg je Cernogoraz bijesan. Ovo je bio samo okidač. Uzroci su puno dublji. Vrhunskom sportašu i olimpijskom pobjedniku, poput Giovannija, apsolutno je neprihvatljivo da cijela reprezentacija ne nastupi na Europskom prvenstvu jer je netko u savezu zaboravio prijaviti sastav. Da ne govorimo kako mu u Münchenu nisu rezervirali sobu, pa je skitao po hotelu nadajući se da se netko od natjecatelja neće pojaviti, što se na kraju, nasreću, ostvarilo.

Snježana Pejčić, još jedna osvajačica olimpijske medalje u streljaštvu, dokaz je da Cernogoraz nije izolirani slučaj. Njoj se, prema vlastitim pričama, zna dogoditi da i po tjedan dana ne može trenirati jer je taj mjesec ispucala kvotu metaka, a novca za novu municiju jednostavno nema. Pritom valja voditi računa da svaki metak za mali kalibar košta oko dvije i pol kune, a na godinu ispuca između 8000 i 9000 metaka.

Da je u pitanju samo streljački savez, još bi se to nekako i riješilo, ali taekwondo reprezentacija nedavno je također na Svjetski kup putovala u okrnjenom sastavu, nije bilo novca ni za koga osim za sestre Zaninović.

Čini se da osvajanje olimpijskih medalja nije donijelo nikakav pomak statusa “malih sportova”. Dapače, samo im je još i lošije.

Dobio je otkaz u klubu radi saveza

Timofej Žukovski morao je platiti savezu kako bi dobio certifikat. Ogorčeni odbojkaš poslao je mail suigračima, a savez ga je kaznio s 20.000 dolara i zabranom igranja na šest mjeseci. Klub mu je zbog toga dao otkaz.

Navijače molili da im kupe kombi

Kako bi hrvatski boksački reprezentativci mogli putovati na natjecanja, savez je došao na “genijalnu” ideju. Zamolili su navijače, u državi s 329.230 nezaposlenih, da ih financijski “poguraju” kako bi kupili kombi.

Faka smo izgubili, tko je sljedeći?

Biatlonac Jakov Fak osvojio je za Hrvatsku olimpijsku i svjetsku broncu, no savez nije imao novca za plaćanje njegova trenera. Zato je Jakov promijenio državljanstvo i već petu godinu nastupa za susjednu Sloveniju.

Sami su morali kupiti brod za OI

Hrvatskim jedriličarima Fanteli i Mariniću novi brod košta 18.000 eura i morali su ga kupiti sami. Regatno polje za Olimpijske igre u Brazilu 2016. isprobali su zahvaljujući brazilskim prijateljima kod kojih su spavali.

Morao posuditi vesla i čamac

Damir Martin, osvajač olimpijskog srebra u četvercu na pariće na natjecanju, u švicarskom Bernu, gdje je nastupio u samcu, morao je posuditi čamac i vesla. Tolika je neimaština u savezu. Još je i pobijedio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening