Obavijesti

Sport

Komentari 7

'Gospar' Vjeko: Četiri trofeja? Bio sam siguran samo u jedan

'Gospar' Vjeko: Četiri trofeja? Bio sam siguran samo u jedan
1

OD SJEVERA DO JUGA Vjeko Kobešćak legenda je zagrebačke Mladosti s kojom je 1996. bio prvak Europe kao igrač, a kao trener je na vrh odveo dubrovački Jug

VIDEO

Purger Vjeko Kobešćak junak je dubrovačkih gospara. Trener koji je Jugu ove sezone donio četiri povijesna trofeja.

- Bio sam siguran da ćemo osvojiti samo jedan, i to prvenstvo - rekao nam je iz Budimpešte jutro nakon velike pobjede protiv Olympiacosa u finalu Lige prvaka Vjeko Kobešćak.

Jug je četvrti put u povijesti europski prvak, prvi put nakon deset godina i prvi put izvan Gruža.

- Bila su to tri fantastična dana za nas. Doista, nešto nezaboravno - kaže Kobešćak, koji je na klupu Juga došao u ožujku prošle godine.

Dubrovčane je prije toga jedanput odbio, ali drugi put nije mogao.

Bonačić ga nagovorio

- Majka mi je iz Konavala. Zbog toga mi je bilo lako priviknuti se na život ovdje. I sad živim u Konavlima. Do bazena imam 15-20 minuta. Dubrovnik je predivan, ali najviše vremena ipak provedem na bazenu - kaže Vjeko, dečko s Trešnjevke, pred kojim je očito i sjajna karijera vaterpolskog trenera.

A prije nekoliko godina baš i nije bio “zagrijan” za mjesto trenera. Bio je direktor u Mladosti, ponavljao je kako ne želi biti trener, a onda se u klub sa Save vratio legendarni Ozren Bonačić.

- Vjeki sam savjetovao da postane trener. Znao sam da će biti sjajan trener. Eto, sad je to sve i dokazao - kaže Ozren Bonačić, koji je s Kobešćakom u sastavu osvojio naslov europskog prvaka s Mladosti 1996. godine.

Prvi nakon 20 godina

- To mi je jedini igrački naslov, evo sad imam i jedan trenerski. Točno dvadeset godina nakon što sam kao igrač bio prvak Europe. Dobro je krenulo - smije se Kobešćak, koji je kao gosta na finale u Budimpeštu pozvao svojeg učitelja Ozrena Bonačića.

Nije zaboravio što je ovaj veliki trener napravio za njega u njegovoj karijeri.

Kobešćak nastavlja sjajnu tradiciju velikih hrvatskih trenera. Učio je od najboljih, Ozrena Bonačića i Ratka Rudića, kojemu je bio pomoćnik u reprezentaciji. Sad to veliko znanje sjajno prenosi na svoje igrače.

- Do daljnjega ostajem raditi u Dubrovniku. Nemam nikakvih drugih planova. S Jugom želim osvojiti još puno velikih trofeja - rekao je Kobešćak, koji je očito pogodio kad je sa Save došao u dubrovački Gruž.

I prije je bio veliki prijatelj s predsjednikom Juga Lukšom Jakobušićem. Surađivali su i u klubu Chuck Norris, sastavljenom od bivših vaterpolista.

Majstor za vina

Nije Vjeko Kobešćak čovjek koji voli previše pričati o sebi. Ostaje skroman i u trenucima najvećeg slavlja. Nema nekih posebnih hobija. Od prijatelja doznajemo da u posljednje dvije-tri godine najviše vremena provodi sa svojim psom Bossom.

Velika ljubav mu je i vino. Počeo je i učiti o nekim stvarima vezanim za vino. Prije nekoliko godina prijateljima je pričao o zagorskim vinima. Kasnije su neka od tih vina dobila i nagrade. Imao je “nos” za vino, a bogme ima “nos” i za posao uz bazen. Stradun će sigurno znati zahvaliti svojem “gosparu” Vjeki.

Jugu četvrti, a Hrvatskoj ukupno 14. naslov prvaka

Mladost je prvak Europe bila sedam puta, Jadran dvaput, Splitska banka, odnosno POŠK, jednom i Jug četiri puta. Hrvatska je opet ispred Italije, čiji su klubovi 13 puta bili na europskom tronu.

Dubrovčani su u posljednjih deset godina izgubili tri finala. Dvaput je za njih u finalima bio koban Pro Recco. Talijanskog su velikana sredili u polufinalu. Ovaj Jug je sigurno jedan od najjačih u povijesti. Sve su ove sezone pretvorili u zlato.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu