Obavijesti

Sport

Komentari 54

Hajduk u rekonstrukciji: Sve se mijenja, od temelja do vrha...

Hajduk u rekonstrukciji: Sve se mijenja, od temelja do vrha...
1

Plan aktualnog vodstva je presložiti Hajduk od temelja do vrha, a sve kako bi klub. koji je dugo lutao, opet postavili na zdrave noge i ponovno mu vratili staru slavu

VIDEO

Umjesto investicija u nove igrače, koji im se na koncu mogu, ali i ne moraju isplatiti, u Hajduku su odlučili investirati u bolje uvjete za Akademiju. Po prvi put nakon izgradnje stadiona 1979. godine, umjesto u igrače, ulaže se u infrastrukturu, rekonstruiraju se sve svlačionice, mijenja se umjetni travnjak na pomoćnom terenu i u dvoranama... Na ljeto će se radovi nastaviti na još dva pomoćna terena, a sad su pokrenuli i inicijativu za pomoć manjim sredinama koje iz europskih fondova žele povući sredstva za poboljšanje infrastrukture.

Plan aktualnog vodstva je presložiti Hajduk od temelja do vrha, a sve kako bi klub. koji je dugo lutao, opet postavili na zdrave noge i ponovno mu vratili staru slavu. Prvi cilj, sanacija financijskog poslovanja. je ispunjen. Hajduk je proteklu godinu okončao s 20-ak milijuna kuna plusa i stabilno posluje, a nakon završene polusezone, krenula je i druga faza, osiguranje maksimalnih uvjeta za rad.

- Hajduk mora proizvoditi i prodavati igrače da bi mogao normalno funkcionirati, a za to mora imati vrhunske trenere i uvjete. Ulaganjem u uvjete želimo mladim igračima omogućiti pravilan razvoj. Vrhunske trenere smo im već osigurali, a na uvjetima se upravo radi - kazao je predsjednik Hajduka Ivan Kos, koji svakodnevno obilazi radove na Poljudu.

A radi se punom parom. Osim zamjene travnjaka s umjetnom travom, prvi put nakon 1979. godine obnovit će se sve svlačionice. Investicija je teška 2.5 milijuna kuna, na ljeto kreće i druga faza, koja će koštati još najmanje toliko.  

- U prvoj fazi rekonstruirat će se sve svlačionice i zamijeniti umjetna trava na pomoćnom terenu i u dvoranama. To bi trebalo biti dovršeno do početka proljetne sezone. Kad se prva momčad vrati iz Turske, sve mora blistati. A na ljeto bi trebala krenuti druga faza, rekonstrukcija drugog pomoćnog terena, te izgradnja trećeg terena na prostoru parkinga auto škola. Naravno, ako izmjene GUP-a budu dovoljno brze. Ako postignemo dogovor s Dalmatincem, i tamo ćemo rekonstruirati dio travnjaka i postaviti reflektore kako bi dobili dodatni prostor za rad Akademije.

Glavni teren i četiri pomoćna bili bi veliki korak naprijed, no u Hajduku već planiraju i treću fazu: internat za igrače te kamp koji bi se nalazio na lokaciji van grada.  

- Treća faza je u fazi elaborata, moramo vidjeti u kom smjeru će se ta priča razvijati. Bez pomoći europskih fondova i sponzora taj projekt teško možemo sami izgurati - otkriva nam Kos. 

Novac za sve investicije osiguran je iz tekućeg poslovanja, koje je nakon dugo vremena pozitivno, a većinski vlasnik kluba grad Split će im priznati sva ulaganja u infrastrukturu, čime bi do listopada 2017. godine Hajduk anulirati i dug za kredit, za koji im je grad bio jamac.  

- Znam da je navijačima rezultat ipak najvažniji, nismo zadovoljni četvrtim mjestom i na proljeće želimo iskorak. No vratiti Hajduku nekadašnji status velikog europskog kluba možemo samo tako da se vratimo onome po čemu je Hajduk oduvijek bio prepoznatljiv i cijenjen, a to su mladi vrhunski igrači iz vlastite Akademije - zaključio je Kos, koji je pokrenuo i inicijativu pomoći manjm sredinama koje žele poboljšati nogometnu infrastrukturu uz pomoć bespovratnih sredstava iz Europske unije.

Hajduk je pozvao sve predstavnike jedinica lokalne samouprave, trgovačka društava u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, da se aktivno uključe i apliciraju na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.- 2020. koji godišnje na raspolaganju ima 330 milijuna eura, a Hajduk će im, u suradnji s tvrtom TIM4PIN osigurati stručnu pomoć. 

- Važno je naglasiti kako postoje jasni kriteriji koji trebaju biti zadovoljeni da bi EU odobrila bespovratna sredstva za izgradnju infrastrukture, a potreban je i ozbiljan trud te profesionalni pristup. Vjerujemo u uspjeh, a ako kao rezultat ove inicijative izgradimo jedan, tri ili pet nogometnih igrališta, bit ćemo zadovoljni. Ovim putem želimo pozvati i Hrvatski nogometni savez te sve ostale hrvatske klubove da slijede naš primjer i započnu sličnu inicijativu u svojoj sredini kako bismo zajedno popravili trenutno stanje i riješili jedan od gorućih problema u hrvatskom nogometu - rekao je predsjednik Kos, koji u prvoj fazi računa na jedinice lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. 

- Pozivamo sve da nam se jave, kako bi zajedno pružili priliku mladima u svakoj sredini da se bave sportom pod jednakim uvjetima i mogućnostima - zaključio je predsjednik Hajduka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe