Obavijesti

Sport

Komentari 3

Iñakijev uspon i pad: Igračina, kraljev šogor, a sada i - robijaš

Iñakijev uspon i pad: Igračina, kraljev šogor, a sada i - robijaš
10

Ne događa se svaki dan da bivši olimpijci završe u zatvoru. Još ako se radi o čovjeku usko povezanom s kraljem, onda imate pravu priču. Nekad veliki igrač, Iñaki Urgandarin sada je iza rešetaka

VIDEO

Španjolska proteklih dana bruji o izricanju zatvorske kazne Iñakiju Urgandarinu, suprugu sestre kralja Filipa II., koji će zbog slučajeva porezne prijevare, korupcije, trgovanja utjecajem i drugih malverzacija provesti u zatvoru šest godina i tri mjeseca. Osim toga, mora platiti 500.000 eura.

Bivši španjolski rukometni reprezentativac osuđen je za pronevjeru oko šest milijuna eura javnih sredstava za sportske događaje od 2004. kroz njegovu neprofitnu zakladu "Nóos". Kriv je i za političku korupciju; koristio je titulu vojvode od Palma de Mallorce i status supružnika kraljeve sestre, španjolske princeze Cristine de Borbón.

 

Dominirao s Barcelonom i rušio Zagreb

Urgandarin je legenda Barcelone koja je njemu u čast umirovila dres s brojem 7. Cijelu je karijeru igrao za "blaugranu", od 1986. do 2000. i sudjelovao u brojnim velikim utakmicama, između ostalog, i protiv zagrebačkog Badela 1862. Osvojio je deset naslova španjolskog i šest naslova europskog prvaka, a s reprezentacijom je uzimao bronce na Olimpijskim igrama 1996. i 2000.

 

Pri kraju karijere 1997. Iñaki Urdangarin na mala vrata ušao je u kraljevsku obitelj oženivši se za kraljevu kći, a odmah nakon umirovljenja 2000. ušao je u Španjolski olimpijski odbor te je primio Kraljevski orden za sportske zasluge. No desetak godina potom ugled mu je strahovito pao zbog niza afera.

Izvlačio javni novac za privatne potrebe

Preko famoznog instituta Nóos, kojim je upravljao, Urgandarin je preusmjeravao javni novac u svoj džep. Koristio je ugled kako bi nagovorio javnu administraciju, uglavnom regionalnu samoupravu, da mu doznači novac koji je zaršavao na offshore-računima u Belizeu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog istrage o nečasnim aktivnostima Urgandarinu su zabranili bilo kakve aktivnosti s kraljevskom obitelji.

- Pravda je ista za sve - rekao je 2011. španjolski kralj Juan Carlos koji je tri godine potom abdicirao nakon gotovo 40 godina vladavine.

Šogor Filip, Juan Carlosov nasljednik, morao mu je oduzeti titulu vojvode od Palma de Mallorce 2015., a točka na "i" pada nekada velikog rukometaša bila je presuda po kojoj će idućih šest godina i tri mjeseca provesti na robiji. I tako, umjesto da ga pamte kao velikog sportaša, Urdangarina će javnost pamtiti kao prevaranta, a šale i uvrede na njegov račun već su počele.

Princeza se spasila zatvora

I dok se španjolska sportska javnost rado prisjeća njegove velike rukometne karijere i ubojitog udarca, ostatak njegova života svi bi najrađe izbrisali iz sjećanja. Ne samo da je osramotio svoj bivši klub, domovinu i prezime Urdangarin, već i samu kraljevsku obitelj. U spomenutom slučaju osuđena je i princeza Cristina, Iñakijeva supruga. No princeza, za razliku od Barcine legende, neće u zatvor, već mora platiti kaznu u iznosu od 'samo' 265.000 eura.

Cristina, koja danas živi u Švicarskoj, u povijest je ušla kao prva članica španjolske kraljevske obitelji koja je završila na sudu. Prije dvije godine kralj Felipe oduzeo je svojoj sestri i njenom suprugu titule vojvotkinje i vojvode od Palma de Mallorce, no toga puno jače boli osuda španjolske javnosti koja se srami svoje princeze.

Iñaki je dobro prošao

Iako to sada zvuči čudno, Iñaki je još dobro i prošao s obzirom da je tužiteljstvo tražilo čak 19 godina i šest mjeseci zatvora. Uz Urdangarina osuđen je i njegov poslovni partner Diego Torres koji je dobio osam godina i šest mjeseci zatvora pa tako ispada da je bračni par ipak imao minimalne koristi od svoje povezanosti u kraljevskoj obitelji.

- Moja klijentica je zadovoljna presudom, ali je jednako tako uvjerena u nevinost svoga supruga - rekao je nakon presude odvjetnik princeze Cristine.

Nitko nije iznad zakona

Španjolce je cijeli ovaj slučaj posebno razočarao, ili bolje reći - razbijesnio, no presuda im je ipak vratila vjeru u tamošnje pravosuđe. Zatvorska kazna, tvrde neki, jasno pokazuje da nitko nije iznad zakona. Čak ni kraljevska obitelj. Vjeruje se kako je cijeli taj slučaj požurio i odlazak kralja Juana Carlosa s trona 2014. te dolazak njegova sina.

No ova presuda tek je prva u nizu suđenja vrhu financijskom krizom opelješenog španjolskog društva. Našlo se tu bankara, političara, a, eto, sada i članova kraljevske obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica