Obavijesti

Sport

Komentari 20

Kako je mali dječak iz Rupotina postao velika zvijezda Firence

Kako je mali dječak iz Rupotina postao velika zvijezda Firence
3

Nikola je odrastao u siromašnoj obitelji, u mjestašcu između Klisa i Solina, i svaki dan na trening je išao autobusom broj 16. Taj broj danas nosi na dresu kad igra za Hrvatsku

VIDEO

Nikolu Kalinića nikad neće snimiti golog na bazenu, s čašicom u ruci ili na nekoj gala priredbi. Uz njegovo ime nisu vezani skandali, on je, za razliku od mnogih kolega nogometaša, tih i samozatajan mladić koji vrijeme provodi isključivo u društvu supruge Vanje i sinčića Matea, koji mu je centar svijeta.

Mnogi će kao tajnu njegova preporoda i dobrih igara spomenuti prehranu, koju je promijenio prije nekoliko godina. Nikola jede isključivo bezglutensku hranu, smršavio je osam kilograma i eksplodirao. Bilo je to veliko iznenađenje za sve koji ga znaju iz mladosti, kad je svako jutro prije treninga jeo krafne, a nije mogao ni bez gaziranih pića.

U mladosti je Nikola često ozljeđivao mišiće, no kad je izvadio krajnike to se stabiliziralo i više nikad nije imao ozbiljnijih ozljeda. 

Kafić? Ne, ljekarna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za razliku od mnogih kolega nogometaša koji ulažu novac u skupe automobile, jahte ili kafiće, Nikola je od nogometne zarade kupio nekoliko atraktivnih poslovnih prostora u Splitu te zemljišta na obližnjim otocima.

Dosta se prašine podiglo oko kupnje prostora u kojem je od 1854. radila najstarija gradska ljekarna, u kojoj je i prekrasni zaštićeni namještaj iz 1890.

Vjerovalo se kako će Kalinić prostor prenamijeniti, no ljekarna i danas normalno radi u istom prostoru.

Za Split s brojem 16

Nikola je odrastao u siromašnoj obitelji, koja je živjela u Rupotinama, mjestašcu između Solina i Klisa, pod padinama Kozjaka. Ni škola, a ni nogometni teren, nisu mu bili blizu, pa je svako jutro u šest sati odlazio na treninge popularnom solinskom “šesnaesticom”, autobusom kojim su njegov otac Jozo i majka Nedjeljka odlazili na posao. I čim je Nikola došao do prvog ozbiljnijeg novca, uložio ga je u obnovu trošne obiteljske kuće te je pomogao roditeljima.

Financijski mu je u mladosti pomogao i pokojni ugostitelj Nediljko Žaja, s čijim je sinovima Franom i Mirkom dijelio i svlačionicu Hajduka.

Nakon što je Žaja tragično poginuo u lovu, Nikola je ostao blizak s njegovim sinovima, pogotovo s Mirkom, koji mu je i kum. Kad je u Splitu, redovito ga se može naći u njihovu društvu ili u njihovom obiteljskom restoranu.

Od Pule do Šibenika

U mladosti mu je idol bio Ronaldinho, kasnije Drogba i Ibrahimović, no razvio je neki svoj stil. U Hajduku su vjerovali u njega, no ipak je morao na posudbe u Pulu i Šibenik, kod Krune Jurčića i Ivana Pudara, jer su u napadu Hajduka tad igrali Nikica Jelavić, Tomislav Bušić, Pablo Munhoz, povratnik iz inozemstva Jurica Vučko, u momčad je ulazio Duje Čop, a iz Šibenika su doveli Antu Rukavinu.

Debitirao je 19. studenog 2005. kod Ivana Gudelja.

Pao je u nemilost navijača Hajduka zbog jednog nespretnog bacanja kapetanske trake. Igrao se derbi s Dinamom, sudac Bebek isključio je golmana Hajduka Vladimira Balića, a trener Robert Jarni povukao iz igre kapetana Kalinića kako bi uveo rezervnoga golmana.

I izbornik je gledao

Kalinić je poludio na Jarnija jer je vadio jedinog napadača i u bijesu bacio traku, što je izazvalo revolt navijača, koji nisu znali što se događa. Kasnije je Kalinić pojasnio da je to bio revolt, a ne omalovažavanje Hajduka.

No sve je to iza njega. Danas neumorno trpa u dresu Fiorentine, ali vidi to i izbornik, kod kojega nije u prvom planu.

- Pogledao sam ona tri gola i asistenciju u posljednjem kolu, raduje me što je u dobroj formi uoči Islanda - rekao je Ante Čačić, koji značajno veću minutažu daje Mariju Mandžukiću, ali i Andreju Kramariću.

Poticajan rivalitet

- To su slatke brige, Kalinić igra sjajno, Mandžukić je standardno dobar, Kramarić isto... Taj rivalitet je poticajan za sve njih da budu još i bolji, a igrat će onaj ili oni koji po mojoj procjeni u tom trenutku budu bolji. Meni je ipak iznad svega interes reprezentacije - istaknuo je izbornik Ante Čačić.

A dok čeka da prilika u reprezentaciji dođe, u Fiorentini će nastaviti “trpati”.

Kao i dosad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova