Obavijesti

Sport

Komentari 1

Koglovi po naslove u obaranju ruke: Cijela obitelj lovi medalje

Koglovi po naslove u obaranju ruke: Cijela obitelj lovi medalje
3

U Zagreb stiže krema obaranja ruke: Na Cvjetni trg u subotu dolaze hrvatska obitelj Kogl, 150 kila tažak Iranac Abdolvand, Popaj Schlitte i bivši mister Stojčevski

VIDEO

Godina je 1986., mjesto događanja vojarna u Puli. Oko 1500 vojnika JNA sudjeluje na turniru u obaranju ruke. Kategorije nema, sustav turnira je eliminacijski, a pobjednik samo jedan - Dražen Kogl . Bili su to počeci njegova obaranja ruke koje je kasnije postalo način života.

- Već sam tada vidio da imam snažne ruke, no karijera je počela kasnije. Blaženka je na televiziji 2009. godine vidjela najavu za turnir u obaranju. Došao sam na turnir i pobijedio - prisjeća se Dražen.

Ubrzo je manija obaranja ruku zavladala cijelom obitelji. Mama Blaženka (39), sin Marko (17) i kćer Mihaela (16), svi obaraju na ruku i to veoma uspješno. Blaženka i Mihaela su prvakinje Hrvatske, a Marko je osvojio juniorsku broncu na europskom prvenstvu.

- Bili smo u kupovini i vidjeli prijave za turnir u obaranju. Inače sam bila samo pratnja, a ovaj put sam se prijavila kao i ostatak žena koje su došle u šoping. Tada sam ispala, a sljedeće godine sam se vratila i pobijedila sva četiri dana - uz smijeh je Blaženka opisala svoja prva iskustva u obaranju.

Kako to inače biva, djeca Dražena i Blaženke zavoljela su sport gledajući njih dvoje. Marko je s ondašnjih 15 godina osvojio europsku broncu u konkurenciji juniora gdje je većina natjecatelja bila do tri godine starija.

VIDEO

- Kako je tata krenuo trenirati, krenuo sam i ja. Zarazio me odmah. Mama me u početku ubijala - rekao nam je Marko.

- I onda kad bi me pobijedio skakao je od sreće - uz smijeh se nadovezala Blaženka.

- S 15 godina sam bio na Europskom prvenstvu gdje sam uzeo broncu - kaže Marko te nastavlja:

- Fora je u tome što sam tamo bio najmlađi, svi su bili stariji od mene, a to u ovom sportu znači dosta zbog iskustva i tehnike.

Predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandar Jakovac pojasnio nam je koliko je to ustvari bio velik uspjeh.

- Inače su medaljaši uvijek na zadnjoj razini godišta, tada postižu najbolje rezultate. Marko je rezultat ostvario odmah na početku, u petnaestoj godini - rekao je Aleksandar.

Malo je neuobičajeno vidjeti djevojku od 16 godina da obara na ruku, ali ljubav prema sportu nema granice. Tako se najmlađa članica obitelji, Mihaela, zaljubila u obaranje ruke.

- Počela sam trenirati 2012. godine. Kao i mama bila sam pratnja, ali pošto sam gledala kako se svi u obitelji bave obaranjem, tako sam i ja počela. Tako je krenuo turnir za turnirom, stalno sam bila prva. Osim ako bi se susrela s mamom, onda bi bila druga - nasmijala se Mihaela .

24sata

Svoje vještine pokazat će na turniru ove subote na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Svjetski kup Sokol Marić u obaranju ruke okupio je neke od najpoznatijih ljudi iz tog sporta. U Zagrebu će osim obitelji Kogl nastupiti Iranac Mehdi Abdolvand (33) težak preko 150 kilograma, u životnoj formi. Najavio je osvajanje svoje kategorije, ali i one otvorene gdje će se sresti pobjednici svih kategorija. U tom cilju će ga, osim Dražena, pokušati zaustaviti Nijemac Matthias Schlitte (28) poznatiji kao Popaj, svjetski prvak u obaranju ruke te Makedonac Dragan Stojčevski (36) koji je 2006. godine bio mister Europe, a nedavno je osvojio turnir u fitnessu. Po prvi put će se održati i ženska kategorija u kojoj će sudjelovati natjecateljice iz inozemstva, a za Blaženku i Mihaelu će to biti pravi izazov.

Tko će odnijeti titulu apsolutnog prvaka obarača ruke saznat ćemo u subotu s početkom u 11 sati na Cvjetnom trgu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba