Obavijesti

Sport

Komentari 28

Korak po korak i eto šampiona: Šariću je jedino nebo granica...

Korak po korak i eto šampiona: Šariću je jedino nebo granica...
12

ROOKIE GODINE Hrvatski sport ponosnim čini Dario Šarić iz utakmice u utakmicu za svoje Sixerse. Jučer je stigao do učinka karijere što za nas i nije iznenađenje. Kod njega je uvijek išlo sve pravilno i postepeno...

VIDEO

Vrlo vjerojatno rookie godine ove sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta NBA-u, Dario Šarić (23), od malena je imao od koga učiti. Bez obzira na svoj neupitan talent i fizičke predispozicije, morao se razviti pobjednički sklop da bi cijeli 'sistem' upalio. Kod Šišija je išlo i sve ide postepeno, pravilno. Korak po korak...

Kod Šarića je sve išlo postepeno i pravilno

Otac Predrag najbolji je strijelac Šibenke u povijesti, a osamdesetih godina prošlog stoljeća igrao je u legendarnoj momčadi s Draženom Petrovićem. 

Darijeva majka Veselinka bila je lucidna košarkašica koja je igrala za šibenski klub Elemes. Dario je od malih nogu pravilno usmjeravan pa se već u ranom djetinjstvu vidjelo da odskače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za vrijeme boravka u Omladinskom košarkaškom klubu 'Dražen Petrović' iz Šibenika u svibnju 2006. je osvojio Otvoreno prvenstvo Hrvatske za dječake do 12 godina. Naravno, bio je i najbolji igrač prvenstva, a u 15 godini narastao je do 202cm.

Ta mu je visina omogućila da može igrati na četiri pozicije. Tri godine zatim, na kadetskom prvenstvu Dalmacije za dječake rođene 1994. i mlađe, Šibenik je osvojio prvo mjesto, a Dario postao najbolji igrač i strijelac turnira uz 87 postignutih koševa.

Primijetili su ga Španjolci - prije svih, Tau Ceramica, čiji su skauti četiri godine pratili njegov razvoj. Spominjalo se tu i tri milijuna eura odštete, a Tau Ceramica je tražila ugovor na deset godina što je za obitelj Šarić bilo neprihvatljivo.

Beogradsko čudo

Stoga se odlučio za Hrvatsku i otišao u Zagreb CO. No, tu je imao malu minutažu pa 2012. seli u Cibonu s kojom je napravio malo čudo 2014. osvojivši ABA ligu.

'Vukovi' su na završnicu u Beograd stigli kao najveći autsajderi. Momčad Slavena Rimca imala je tek šestoricu igrača u rotaciji uz velike financijske probleme.

Prvo su šokirali Crvenu zvezdu, a onda se igralo hrvatsko finale. Cedevita pod vodstvom Jasmina Repeše odigrala je baš najgoru utakmicu u sezoni i Cibona, prevođena Šarićevim majstorijama, osvojila je regionalnu košarkašku ligu. Bacao ih je Šiši u očaj asistencijama i tricama te završio utakmicu uz 23 koša, 11 skokova i sedam asistencija.

Bio je pravi vođa, a bilo mu je samo 20 godina.

- Moja filozofija je da se ne možeš roditi kao pobjednik, nego se pobjednik postaje. A ja još od mlađih dana svaku utakmicu želim dobiti - poručio je Šarić.

Dario je proglašen najboljim igračem završnog turnira koji je po njemu bio fantastično organiziran.

- Bili smo smješteni u lijepom hotelu, a organizacija je bila na razini Europskog prvenstva. Atmosfera na utakmicama je bila odlična. Istina, malo bolja na Cedevitinoj utakmici jer su navijači Partizana ipak poznati kao košarkaški navijači - zaključio je Šarić.

I pritom, malo zapjevao na parketu, onako, od srca...

U lipnju 2014. odlučio se za dodatan iskorak prelaskom u turski Anadolu Efes, a 'vukovima' je u Zagreb stiglo 1,2 milijuna dolara. Potpisao je ugovor dan prije NBA drafta 2014., da bi ga na njemu izabrao Orlando Magic  kao 12. u ukupnom poretku.

'Glad' Dražena Petrovića

Istu večer mijenjali su ga za Elfrida Paytona s Philadelphijom. Poslije dvije godine uspješnog igranja za turski klub, u srpnju 2016. odlučio se za finalni korak, NBA.

Da ga 'preko bare' cijene te prate njegov košarkaški razvoj, potvrdio je izbor generalnih NBA menadžera koji su ga proglasili najboljim košarkašem svijeta izvan NBA lige.

Sve ono što Dario danas radi u NBA ligi, nije veliko iznenađenje za sve one koji ga poznaju. Zbog svog mentalnog sklopa često je uspoređivan s najvećim, Draženom Petrovićem, također Šibenčaninom. Njihova 'glad' za pobjedama pravi je motor pokretač, kao i želja za stalnim usavršavanjem kroz treninge.

Rookie godine u NBA

Šiši je u jučerašnjoj utakmici protiv Portlanda stigao do učinka karijere. Zabio je hrvatski košarkaš 28 koševa te imao devet skokova. Poslije otpadanja Joela Embiida, Šiši je prvi favorit za rookiea godine. Svojim igrama opravdava tu titulu.

- Krenuo sam dobro u utakmicu i odmah osjetio da bi ovo mogla biti moja noć. Cijelu utakmicu trudio sam se biti najbolji što mogu. Bio sam gladan koševa, pokušavao primiriti emocije da ne upadnem u neku crnu rupu. Stalno sam razmišljao kako ne smijem pretjerivati, očekivati previše od sebe, govorio sam si da se smirim i ne žurim - rekao je poslije poraza svoje Philadelphije 114-108 poslije produžetaka.

A svoju utakmicu karijere Dario je odigrao pred očima vjerojatno najvažnije osobe u životu.
 
- Njegova majka Veselinka večeras je bila tu i prekrasno je da je mogla vidjeti svoga sina kako igra na NBA gostovanju. Mislim da je ovo fantastično iskustvo za njega i cijelu njegovu obitelj - rekao je trener Sixersa Brett Brown.

Samo nebo mu je granica.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu