Obavijesti

Sport

Komentari 23

Koriste je komandosi: Kako uz Krav Magu do vrhunske forme

Koriste je komandosi: Kako uz Krav Magu do vrhunske forme
9

Zašto je Krav Maga, specijalna metoda borbe nastala u Izraelu i koju koriste neke vojske i policija, dobra za vaše tijelo? Kako utječe na vašu kondiciju, gdje trenirati?

VIDEO

Vjerojatno ste čuli za Krav Magu . Metodu borbe nastale u Izraelu koja negira sva pravila tradicionalnih borilačkih vještina i bazira se na sigurnost pojedinca i vaše zdravlje, a uči vas kako reagirati u gotovo svim vrstama nasilja te kako se obraniti.

Sportme

Krav Maga je nastala u Izraelu. Obučava samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja. Pitali smo instruktora Krav Mage Hrvoja Krepa , zašto baš Krav Maga, kako utječe na tijelo i kako prosječan rekreativac može povećati kondiciju ako izabere ovu vještinu.

- Trening je uvijek dobar za tijelo. Zdravlje je uvijek na prvom mjestu, neovisno o tomu čime se bavite. Život u pokretu i fizička aktivnost ostvaruju zdrav duh u zdravom tijelu. Bavljenje sportom, borilačkom vještinom, u našem slučaju samoobranom ili drugim vidom rekreacije poboljšavate svoje psihofizičke sposobnosti. Krav Maga donosi višestruku korist u vaš svakodnevni život - rekao nam je Hrvoje Krep , instruktor Krav Mage kojeg možete kontaktirati izravno na stranici Sportme .

Samoobrana

Ono što je elementarno, odnosno bit ovog sustava jest sigurnost naših polaznika. Trenirajući samoobrambene tehnike dobivate znanje i sposobnosti koje možete upotrijebiti u krajnjoj nuždi kad vam se život ili zdravlje nalaze u opasnosti, rekao nam je Hrvoje .

Učimo ljude kako reagirati u gotovo svim situacijama, instruktor Krav Mage, Hrvoje Krep

Krav Maga je nastala u Izraelu upravo kao vještina samoobrane. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld , a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov. I danas se koristi u izraelskoj vojsci, a neke njezine metode prihvatile su i druge vojske i policija.

- Kako obično naglašavamo, ne radi se isključivo o samoobrani, već i o mogućnosti da zaštitite vaše bližnje ili druge u opasnosti - dodao je Hrvoje Krep , koji nam je u nekoliko videa demonstrirao tehnike Krav Mage. To možete vidjeti dolje u članku gdje je Hrvoje napravio tri scenarija i tri obrane od napadača te sve pojasnio detaljnije ispod videa.

Povećanje snage, kondicije, refleksa

Ono što je usko vezano uz sam proces treniranja, jesu pogodnosti koje dobijete u obliku povećanja fizičke snage, kondicije, izdržljivosti, bržih refleksa i slično, kaže Hrvoje Krep i dodaje:

Povećat ćete snagu, kondiciju i reflekse. Krav Maga je odlična za tijelo

- Sve su te karakteristike, osim za zdravlje, također važne i u slučaju izbijanja sukoba. Posebno kad se na vas namjeri napadač koji je fizički dominantniji, što je čest slučaj.

- Ako pogledamo širu sliku, moramo spomenuti i vidno dizanje razine samopouzdanja kod naših polaznika. Ovo je uistinu specifično za Krav Magu, iako je prisutno kod svih borilačkih sustava. Saznanje da ste fizički i mentalno spremni odgovoriti stvarnoj opasnosti, bez kompromisa i smrzavanja, jedna je od najvećih prednosti Krav Maga sustava - dodao je Hrvoje .

- Kombinacija vježbi s vlastitom težinom na treningu (sklek, marinac, čučanj, plank) uz neke rekvizite (kettlebell, trx), u kombinaciji s jednostavnim vježbama za razvoj habitualne percepcije daje fantastične rezultate. Postajete spremniji reagirati, svjesniji svoje okoline i istreniraniji u svojim reakcijama - rekao nam je instruktor Krav Mage.

Mentalni i taktički aspekt

Moramo naglasiti da Krav Maga, kroz svoj specifičan sustav obuke, stavlja naglasak upravo na taj, često zanemaren, a zapravo kolosalan aspekt samoobrane. Uklanjajući stres, odnosno učeći kako se nositi s njim i reagirati unatoč njemu možemo znatno utjecati na izazove svakodnevnog života, kaže Hrvoje Krep i dodaje:

- Često naglašavamo važnost mentalnog i taktičkog aspekta treninga. Krav Maga Global odnedavno je implementirala program Boardroom Warriors koji uči menadžere i poslovne ljude kako se nositi sa stresom uzrokovanog pritiskom radnog mjesta i posla kojim se bave. Trebamo li uopće naglašavati da samo jednim dobrim treningom, kad se pošteno oznojite, možete prebrisati stres cijelog radnog dana, pa čak i tjedna.

- Uz dužno poštovanje tradicionalnim sportovima i vještinama, koje dakako imaju svojih komparativnih prednosti, one su primarno usredotočene na pravila, kako borbe, tako i ponašanja. Krav Maga ne negira ta pravila, ali ih napušta i stavlja sigurnost, zdravlje i život pojedinca na prvo mjesto. Ako ste u opasnosti, gađajte gdje je najmekše i najviše boli, udarajte sa svime što vam dođe pod ruku - kaže Hrvoje .

VIDEO PRIMJERI

Hrvoje nam je rekao kako je teško izdvojiti neku tehniku samoobrane kao najbolju u Krav magi pa nam je naveo tri primjera koja je potkrijepio video prezentacijom te objašnjenjem (ispod videa):

  • 1. Headlock s leđa
  • 2. Headlock sa strane
  • 3. Gušenje s leđa s guranjem

Pokretanje videa...

24sata Video 00:06

Pokretanje videa...

24sata Video 00:06

Pokretanje videa...

Sportme 00:07

Radi se o napadima s leđa, gdje me napadač pokušava primarno ugušiti, sekundarno odvući ili prisiliti da se spustim na pod i u trećoj verziji napadač me pokušava također odvući, spustiti ili gurnuti, objašnjava Hrvoje .

- Takva situacija može završiti jako ružno i puno je bolje problem riješiti u što ranijoj fazi. U sva tri slučaja dolazi do brze instinktivne reakcije, smanjivanja štete kroz obranu i  gotovo istovremeni kontranapad. Prelazim iz obrane u napad (dolazi do zamjene uloga, napadač postaje žrtva) i kada sam dovoljno siguran udaljavam se od napadača na sigurnu distancu i skeniranjem (pretraživanjem) okoline utvrđujem da li mi prijeti opasnost od drugog ili trećeg napadača - objasnio nam je Hrvoje .

Cilj je preživjeti, ne samo pobijediti

Iako je nastala za potrebe vojske, Krav Maga je svoju popularnost doživjela kroz civilni aspekt. Postoji mogućnost treniranja u mješovitim muško-ženskim grupama, po posebnom Safe&Fit; programu namijenjenom isključivo ženama, dok su djeca odvojena i treninzi su prilagođeni njihovoj dobi, kaže Hrvoje Krep i dodaje:

- Svi mogu trenirati, bez obzira na dob, spol i predznanje.

Na stranici SPORTME možete rezervirati termin za bilo koji sport, a isto tako možete kontaktirati i trenere iz ostalih sportova. U ovom slučaju instruktora Krav Mage Hrvoja Krepa .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka