Obavijesti

Sport

Komentari 1

Legenda živi vječno: Stojko se naklonio velikom Kreši Ćosiću

Legenda živi vječno: Stojko se naklonio velikom Kreši Ćosiću
7

Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena bio je ispred svog vremena, mnogima uzor, među njima i Stojku Vrankoviću koji je zbog njega cijelu karijeru na leđima nosio dres s brojem 11

VIDEO

Prije 22 godine umro je legendarni Krešimir Ćosić izgubivši borbu s rakom u 47. godini života u Baltimoreu.

Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena bio je ispred svog vremena, mnogima uzor, među njima i Stojku Vrankoviću koji je zbog njega cijelu karijeru na leđima nosio broj 11.

Stojko je kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, zajedno s tajnikom Josipom Vrankovićem, položio vijenac te zapalio svijeću na Krešinu grobu.

Krešimir Ćosić rodio se u Zagrebu, odrastao u Zadru gdje je osvojio prvi trofej sa 17 godina 1965. S Cibonom osvaja Kup kupova i tri prvenstva. Košarkaškog je majstora put  odveo u Ameriku. Nakon četiri sezone u Zadru odlazi preko 'bare' i do 1973. igra  u SAD-u na Sveučilištu Brigham Young.   I danas čuvaju njegov dres u prostorijama Sveučilišta.

Ćosić je bio i prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, a uvršten je i u All American sastav kao jedini Europljanin. No karijeru u NBA-u ipak nije izgradio. Odlučio se vratiti u Hrvatsku i to ponovno u Zadar.

S reprezentacijom za koju je nastupio 303 puta osvojio je na europskom prvenstvu prvo (1973., 1975.,1977), drugo (1969., 1971., 1981.) i treće mjesto (1979.), na svjetskom prvenstvu prvo (1970., 1978.) i drugo mjesto (1967., 1974.), a na Olimpijskim Igrama zlatnu (1980. u Moskvi.) i srebrnu medalju (1968. u Mexico Cityju., 1976. u Montrealu).

 

Karijera ga je odvela i u Sloveniju i Italiju, a na kraju i do trenerske klupe. Vodio je splitsku Jugoplastiku, Dietor iz Bologne i AEK. Kao trener vodio je čak 83 puta reprezentaciju Jugoslavije osvojivši srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Nebrojeni uspjesi donijeli su mu 1996. i mjesto u Kući slavnih. Time je postao tek treći strani igrač koji je dobio tu čast.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića