Obavijesti

Sport

Komentari 60

Luka od izbjegličkog hotela do ostvarenja transfera iz snova...

Luka od izbjegličkog hotela do ostvarenja transfera iz snova...
7

Luka Modrić rodio se u zaseoku Modrići. Tijekom rata morao je pobjeći od Srba u izbjeglički hotel. Imao je samo loptu, a san mu je bio postati nogometaš. Uspio je...

VIDEO

Luka Modrić rodio se u Zadru 9. rujna 1985. godine. Prvih pet godina života proveo je u zaseoku Modrići kraj Obrovca. Ime je dobio po djedu Luki koji je bio cestar. Lukini roditelji, Stipe i Jasminka radili su u tvornici koja se bavila proizvodnjom odjeće. Kad je počeo rat, Luka je s obitelji živio u obiteljskoj kući dok djeda nisu ubili srpski vojnici.

Otac Stipe odveo je ženu i dvoje djece u Zadar i nastavio se boriti protiv četnika. Luka je to vrijeme proveo u izbjegličkim hotelima. Luka je sa sobom imao samo loptu. Prema riječima recepcionera u jednom od hotela u kojem je odsjeo, mali je Luka igrao cijeli dan nogomet i razbio je više prozora nego srpske bombe. 

Modrićev talent otkrio je Tomislav Bašić u zadarskoj akademiji. Lukina obitelj nije imala za prave štitnike pa mu je Bašić napravio drvene. I danas ih čuva jer je znao da će Luka jednoga dana postati pravi igrač.

Luka je u školu krenuo u Zadru i bio je prosječan učenik. Nogomet je bio ono što ga je zanimalo. Kad je napunio 15 godina trener ga je odveo na provjeru u splitski Hajduk. Tamo nisu prepoznali njegov talent i odbili su ga. No grešku nije ponovio Dinamo koji ga je doveo 2000. godine. 

"Modri" klub poslao ga je na posudbu u Zrinjski gdje se Luka "očeličio" i vratio kao najbolji igrač BiH lige. Dinamo ga 2004. šalje na posudbu u Inter iz Zaprešića. Tamo je Luka oduševio sve i Dinamo ga je sljedeće godine vratio s posudbe.

No nije dobio previše prilika pod palicom trenera Ilije Lončarevića i kasnije Zvjezdana Cvjetkovića. Prekretnica je bila dovođenje Josipa Kužea na klubu "modrih" u sezoni 2005/2006. Luka je igrao sve 32 utakmice u HNL-u, zabio je osam golova i dominirao u igri. Sjajnim nastupima za klub dobio je i poziv u reprezentaciju u kojoj je debitirao 1. ožujka 2006. godine u Baselu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.

Luka je u sezoni 2007/2008 preuzeo kapetansku traku i vodio Dinamo do nove titule i dvostruke krune. Modrićeve igre više nisu mogle proći nezapaženo. U noći s 25. na 26. travnja dogovoren je transfer u Tottenham. Dinamu je pripao 21 milijun eura...

Luka Modrić, kronologija:

  • 9. rujan 1985. godine: Mali Luka došao je na svijet. Djetinjstvo je proveo u zaseoku Modrići kraj Obrovca.
  • 1991. godina : Obitelj bježi od četnika koji su mu ubili djeda, Luka dane provodi u izbjegličkim hotelima napucavajući loptu.
  • 1995. godina: Pred kraj Domovinskog rata odlazi u probu u Hajduk. Tamo su procijenili da je preslab...
  • 2000. godina: Zdravko Mamić, na preporuku Tomislava Bašića iz Zadra gdje je Luka trenirao, potpisuje stipendijski ugovor s igračem. Luka seli u Zagreb.
  • 2003. godina: Nakon tri kadetske godine u Dinamu, Luka seli u Zrinjski iz BiH na posudbu. Bio je proglašen za najboljeg igrača BiH lige. 
  • 2004. godina: Vraća se s posudbe u Dinamo. Klub ga šalje na novu posudbu u Inter iz Zaprešića.
  • 18. rujan 2004. godine: Luka zabija prvi gol u HNL-u pobjedi Intera protiv Varteksa (3-2).
  • 2005. godina: Dinamo ga vraća s posudbe. Lončarević i kasnije Cvjetković ne daju mu previše šanse. Većinom sjedi na klupi.
  • 2006. godina: Josip Kuže dao mu je šansu i Luka je odigrao sve 32 utakmice u HNL-u. Od tad je postao nezamjenjiv kotačić "modrog" kluba koji je dominirao u HNL-u.
  • 1. ožujka 2006. godine: Luka debitirao za Hrvatsku u Baselu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.
  • 2007. godina: Luka preuzeo kapetansku vrpcu u Dinamu.
  • 2008. godina: U noći s 25. na 26. travnja Dinamo je prodao Luku Modrića u Tottenham. Dinamo je dobio 21 milijun eura. Prvi trener Juande Ramos nije mu davao previše šanse. Nakon njegovog otkaza, na klupu Spursa dolazi Harry Redknapp što postaje prekretnica za Luku.
  • 18. prosinac 2008. godine: Luka zabio svoj prvi gol za Tottenham protiv Spartaka iz Moskve (2-2).
  • 2009. godina: Luka je u pobjedi protiv West Hama prvi put na teren izašao kao kapetan Spursa.
  • 2010. godina: Harry Redknapp ne prestaje u hvalospjevima prema hrvatskom igraču. Luka je nezamjenjiv kotačić Spursa.
  • 2011. godina: Luka je tražio da ga klub pusti u Chelsea. Nakon dugotrajnih pregovora, Spursi su odbili Chelseajevu ponudu i Modrić je ostao na White Hart Lineu.
  • 2012. godina: Luka Modrić otišao je iz Tottenhama.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica