Obavijesti

Sport

Komentari 1

Maneken, Popaj i 'zastrašujući' Iranac obaraju ruke u Zagrebu

Zagreb će u subotu ugostiti Svjetski kup u obaranju ruke Sokol Marić 2015., a među snagatorima na Cvjetnom bit će neki od najvećih svjetskih zvijezda obaranja ruku

VIDEO

Makedonski ljepotan Dragan Stojčevski, trofejna hrvatska obitelj Kogl, njemački Popaj Schlitte i 'strašni' Iranac Mehdi Abdolvand neke su od zvijezda subotnjeg Svjetskog kupa u obaranju ruke Sokol Marić 2015. na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz brojne svjetske profesionalce, organizator je ove godine uvrstio i jednu zasebnu amatersku kategoriju. U toj početničkoj kategoriji na licu mjesta mogu se prijaviti svi zainteresirani amateri i okušati svoje bicepse bez straha da će ih ždrijeb spojiti s profesionalcima.

Organizator očekuje 200-tinjak reprezentativaca iz 15 država Europe, Azije i Afrike. Svjetski kup organizira Hrvatski savez za obaranje ruke pod visokim pokroviteljstvom Svjetskog saveza za obaranje ruke.

Hrvatski savez za obaranje ruke (www.obaranje-ruke.hr) osnovan je 2009. godine te je od iste godine član europskog i svjetskog saveza. Obaranje ruke prepoznato je kao sport te je isto uvršteno u nomenklaturu sportova i sportskih grana pri HOO-u u prosincu 2014. godine. Hrvatska reprezentacija vratila se iz Litve sa svjetskog prvenstva iste godine, gdje je naš najtrofejniji reprezentativac, Dražen Kogl, osvojio zlatno i srebrno odličje u konkurenciji 2000 natjecatelja iz 40 država. 

Svjetski kup najviša je ovogodišnja razina sportskog natjecanja u obaranju ruke te je Svjetski savez ukazao veliku čast hrvatskim organizatorima, a ujedno i odgovornost, dodijelivši organizaciju ovog prestižnog natjecanja. Uz natjecateljski dio na velikoj pozornici, održat će se i prezentacija obaranja ruke za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom na kojoj će, među ostalima, nazočiti i neki od naših poznatijih paraolimpijaca. Naime, na manjoj pozornici, također na Cvjetnom trgu, obarači ruke s invaliditetom prezentirat će sport te se sučeljavati sa zainteresiranim posjetiteljima. Visoku sportsku razinu prepoznali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Zagreb koji su prihvatili pokroviteljstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Live stream na 24sata.hr

Svjetski kup producirat će se te će se emitirati snimka istog na TV, a LIVE prijenos ovog šestosatnog događaja emitirat će se preko WEB LIVE streaminga koji će direktno prenositi portal 24sata.hr te Svjetski savez za obaranje ruke na svojoj službenoj web stranici.

Partneri ovog projekta su renomirane hrvatske tvrtke: Sokol Marić d.o.o., Agrokor d.d., The Ballroom d.o.o. te Tiffany studio d.o.o. uz medijske pokrovitelje 24sata i Radio Antena.

Zvijezde stižu u Zagreb

Dolazak u Zagreb najavilo je desetak europskih i svjetskih prvaka, a među njima se ističu oni spomenuti na početku teksta.

Obitelj Kogl iz Hrvatske: Dražen (47), aktualni europski i svjetski master prvak (70kg), supruga Blaženka, prvakinja Hrvatske, kći Mihaela (15), prvakinja Hrvatske i sin Marko (16), prvak Hrvatske te osvajač brončane medalje na europskom prvenstvu za juniore. Prošlogodišnji osvajači srebrnih medalja na Sokol Mariću, Dražen i Marko svakako ove godine žele stepenicu više.

Matthias Schlitte Popaj (28 godina) iz Njemačke: Jedan od najeksponiranijih obarača ruke današnjice. Težak 70 kg, s najvećim opsegom podlaktice na svijetu (46 cm) s obzirom na tjelesnu težinu. Deseterostruki prvak Njemačke zbog impozantnog izgleda i vrhunskih sportskih rezultata izrazito  je medijski popularan. Obaranjem ruke počeo se baviti sa 17 godina te je postupno stigao do juniorske i seniorske titule prvaka Njemačke. Dugogodišnji je reprezentativac koji osim njemačkog govori i engleski, španjolski, ruski i švedski jezik. Trenutno u top tri na svijetu u svojoj kategoriji.

Mehdi Abdolvand (33 godine) iz Irana: Jedan od najpoznatijih svjetskih obarača ruke u najtežoj kategoriji, Iranac Mehdi Abdolvand, cijelu je natjecateljsku sezonu podredio dolasku u Zagreb te, trenutno u životnoj formi, planira osvojiti „Svjetski kup u obaranju ruke Sokol Marić“. Visok 195 cm, težak 150 kg te promjera bicepsa 56 cm, zastrašujuć, a istovremeno uvijek vedar i nasmijan, Mehdi također osim svoje kategorije planira osvojiti i pobjednički pehar za ukupnog pobjednika turnira (borba između pobjednika svih težinskih kategorija) te se vratiti u Iran kao osvajač Svjetskog kupa.

Dragan Stojčevski (36 godine) iz Makedonije: Mister Makedonije 2006. godine, bivši inspektor Odjela za narkotike i oružje, a sada savjetnik u centru za obuku policajaca (obrambene tehnike i motoričke sposobnosti) pri makedonskom ministarstvu unutranjih poslova. Aktualni prvak Srbije na obje ruke u kategoriji -75kg.

Natjecanje će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama:

  • 1. Juniori – open (-18 godina, jedna težinska kategorija)
  • 2. Žene – open (jedna težinska kategorija)
  • 3. Seniori (70kg,78kg,86kg,95kg i 95+kg)
  • 4. Open (8 najboljih svih težinskih kategorija) 

POZORNICA I

  • 11:00 – 17:30 sati - Otvorenje Svjetskog kupa, kvalifikacije i finala svih kategorija osim 95+kg.
  • 17:30 – 18:30 sati - Završnica 95+kg i apsolutna kategorija. 

POZORNICA II

  • 10:30 – 11:30 sati – Promocija obaranja ruke za osobe s invaliditetom 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener