Obavijesti

Sport

Komentari 4

Na prvoj F1 utrci nastupili su barun, džezist, tajlandski princ

Na prvoj F1 utrci nastupili su barun, džezist, tajlandski princ
1

Prva utrka Formula 1 održana je 13. svibnja 1950. na Silverstoneu. Okupilo se 120.000 gledatelja, a došao je i kraj George VI. Tri su vozača imala više od 50 godina...

VIDEO

Formula 1 danas je biznis vrijedan nekoliko milijardi dolara. Bernie Ecclestone sport entuzijasta, avanturista, bogataša, lovaca na adrenalin te tek nekoliko istinskih vozača, pretvorio je u tvornicu novca i jedan od najgledanijih sportskih događaja.

Bernieja u Formuli 1 nakon 40 godina vladavine više nema, ili barem ne u ulozi čovjeka koji o nečemu odlučuje, no bez genijalca Ecclestonea pitanje je bi li F1 danas uopće postojala.

A kako je bilo nekad možda će najbolje otkriti prva F1 utrka u povijesti, koja se 1950. održala u Silverstoneu. Te godine krenulo je i službeno F1 prvenstvo.

Danas F1 sezona tradicionalno počinje Velikom nagradom Australije u ožujku, no te 1950. utrka se održala 13. svibnja. Godinu kasnije Svjetsko prvenstvo je započelo 27. svibnja što je i najkasniji početak F1 prvenstva u povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Silverstoneu se okupilo 120.000 navijača, došao je i engleski kralj George VI u pratnji kraljice Elizabete i princeze Margaret. To je ujedno i jedini put da je vladajući monarh došao na neku automobilističku utrku u Britaniji.

Prosjek godina današnjih vozača je 26,5, a prije 68 godina bio je 39. U Silverstoneu 1950. tri od 21 vozača na startu bila su u šestom desetljeću, Philippe Etancelin (53), Luigi Fagioli (51) i Louis Chiron (50), a četiri pilota imala su 40 i više godina.

Najmlađi natjecatelj, Britanac Geoffrey Crossley, imao je 29.

Među vozačima bilo je i 'egzoičnih' natjecatelja poput tajlandskog princa Birabongsea Bhanudeja Bhanubandha, odnosno, princa Bire. Do danas on je jedini Tajlanđanin, koji je nastupio na F1 utrci. Na startu se našao i švicarski barun Emmanuel de Graffenried.

Nijedan od njih dvojice nije završio utrku, bolid tajlandskog princa ostao je bez goriva, dok je barun odustao zbog problema s motorom.

Princ Bira četiri je godine bio u Formuli 1, a u 19 nastupa osvojio je osam bodova. Barun Emmanuel 'uzeo' je bod više u 22 utrke.

Princ Bira nije bio samo vozač utrka, nego je kao jedriličar nastupio na Olimpijskim igrama 1956. u Melbourneu, 1960. u Rimu, četiri godine kasnije u Tokiju te 1972. u Münchenu. Barun je nakon karijere trkaćeg vozača bio prodavač automobila, a u filmu 'The Racers' bio je kaskader Kirka Douglasa u scenama vožnje.

Zanimljiv lik na startu prve utrke bio je i Johnny Claes, u to vrijeme cijenjeni i poznati džezist. Krajem 40-ih napustio je glazbenu karijeru i posvetio se utrkivanju. Tog 13. svibnja bio je 11, a u 25 utrka u F1 karijeri nikad nije osvojio bod. Preminuo je sa samo 39 godina od tuberkuloze.

Na prvoj utrci dominirali su vozači Alfe Romea. Vjerojatno i nije moglo biti drugačije budući da su za legendarnu talijansku marku vozili Giuseppe Farina, Luigi Fagioli i Juan Manuel Fangio. Pobijedio je Farina ispred Fagiolija te još jednog 'alfista' Rega Parnella. Fangio nije završio utrku zbog teškoća s motorom.

Farina je te prve godine bio i prvi F1 prvak u povijesti. Poginuo je u prometnoj nesreći 1966. dok je putovao na Veliku nagradu Francuske. Imao je 59 godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu