Obavijesti

Sport

Komentari 255

'Nema tučnjave, Hrvati su nam prijatelji, prošli su rat kao i mi'

'Nema tučnjave, Hrvati su nam prijatelji, prošli su rat kao i mi'
2

Vodeće navijačke skupine u Ukrajini dogovorile su se s hrvatskim navijačima o nenapadanju. Objavili su i fotografiju Vodotornja iz Vukovara i jedne od razrušenih građevina u Ukrajini

VIDEO

Utakmica Hrvatske i Ukrajine na Maksimiru u petak imat će neviđene mjere sigurnosti. Navijači će morati proći tri kontrolna pregleda. Policija će oko Maksimira napraviti krug u koji neće moći ući nitko tko nema ulaznicu.

Najavljeno je i kako će na stadionu biti oko 2000 ukrajinskih navijača, ali s njima ne bi trebalo biti nikakvih problema. Manji broj Ukrajinaca još je od petka u Zagrebu, a hrvatska policija više se muči s domaćim huliganima koji najavljuju nerede i prekid utakmice, nego oko mogućeg sukoba dviju navijačkih skupina.

- I do nas su došle informacije koje kolaju iz navijačkih krugova. Ali policija je spremna na sve scenarije. Ne bi trebalo biti problema, kontrole su rigorozne, sve je nakon Francuske podignuto na višu razinu i policija će izgrednike uhititi već na ulazu na stadion - rekao nam je Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

Policija je nakon ispada na Euru u Francuskoj i posljednjeg incidenta s Poljuda spremna na sve. Dobra vijest je što se neće toliko morati brinuti o sukobu između hrvatskih i ukrajinskih navijača. Barem ako je vjerovati pismu koje su potpisale vodeće ukrajinske navijačke skupine i koje kola društvenim mrežama.

- Dogovorili smo se s hrvatskim navijačima i oni su pristali. Neće biti sukoba ni provokacija na utakmici. Rat na Balkanu 90-ih godina sličan je ovome što se događa u našoj zemlji. U istočnoj Ukrajini velik je broj hrvatskih volontera i učinit ćemo sve da utakmica prođe u dobroj atmosferi - stoji u pismu. 

'Hrvati su ovo prošli 90-ih'

Srna im je idol: Znam kako im je, proživio sam rat

Šatharova Donbass Arena granatirana je nekoliko puta, a klub u kojem je kapetan naš Dario Srna sudjelovao je u brojnim humanitarnim akcijama.

Primjerice, poslao je 20 tona mandarina djeci u Ukrajini.

- Kao dječak, proživio sam rat. Tada sam trebao pomoć. Donbass i Donjeck dali su mi mnogo. Ovo je moj grad - rekao je nedavno Srna, koji je u Ukrajini postao pravi idol.

Šahtar odavno ne igra domaće utakmice u Donjecku, koji je snažno uporište proruskih separatista i strateški važan cilj ukrajinske vojske. Prije dvije godine kraj stadiona su granate ubile dvojicu dječaka koji su igrali nogomet.

- Nedostaje mi Donbass Arena svaki dan. Gledam i čitam vijesti i sve što se događa. Nakon svake utakmice, nakon svakog gola, kažem dečkima da je ovo sve za Donjeck i ljude tamo - dodao je bivši kapetan Vatrenih.

REUTERS/PIXSELL

Hrvatska vlada podržala Ukrajinu

Hrvatska je protekle dvije godine pomagala Ukrajini slanjem opreme, ali i savjetima o mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova, za što se Andrej Plenković zagovarao još kao predsjednik Odbora za pridruživanje između EU i Ukrajine.

Hrvatska je jasno zauzela stav i oko nepriznavanja ilegalne aneksije Krima, a nedavno je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da je Hrvatska prijatelj i partner Ukrajine te da joj može pomoći svojim iskustvom obnove i reintegracije nakon rata.

Upravo zato nas Ukrajinci smatraju prijateljskim narodom koji je u povijesti prošao slične ratne strahote koje Ukrajinci sad prolaze. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 255
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu