Obavijesti

Sport

Komentari 27

Nogomet se mijenja iz temelja izlaskom Velike Britanije iz EU

Nogomet se mijenja iz temelja izlaskom Velike Britanije iz EU
1

Ovo je najveća promjena u svijetu od pada Sovjetskog Saveza. Cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti. Ovo utječe na živote svih nas, napisao je BBC-jev novinar John Simpson

VIDEO

Prvi put u povijesti jedna država članica napustit će Europsku uniju. Britanci su na referendumu izglasali izlazak iz EU, njih 51,9 posto bilo je za to. Mediji diljem svijeta takav razvoj situacije nazvali su "Brexit".

- Ovo je najveća promjena u svijetu od pada Sovjetskog Saveza. Cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti. Ovo utječe na živote svih nas - objavio je na Twitteru BBC-jev vanjskopolitički novinar i urednik John Simpson.

No kako će izlazak Britanaca iz EU ostaviti traga na nogometni svijet? 

Ostavit će traga i to duboko. Iz temelja. Premier liga će se srozati i patiti i pitanje je hoće li ikada više doći na istu razinu na kojoj je sada. Više je razloga za to, ali krenimo redom.

1. RADNE DOZVOLE 

Možda i najbitnija činjenica je da čak 300 nogometaša u Premier ligi, Championshipu i škotskom Premiershipu neće imati radnu dozvolu zbog britanskih pravila o igračima izvan Europske unije. Dok igrači, koji dolaze iz država članica, mogu slobodno igrati za britanske klubove, oni koji dolaze iz ostatka svijeta moraju ispuniti određene kriterije, uključujući i da su reprezentativci svojih država.

Uzet ćemo primjer prošlu sezonu Premier lige. Da se ovakva situacija dogodila prošle sezone, brojni nogometaši ne bi mogli igrati u PL-u, uključujući i Bilićeva Dimitri Payeta ili, recimo, Anthonyja Martiala. Opravdano, stoga, postoje sumnje da će izlazak Britanaca iz EU uništiti Premier ligu, najgledaniju ligu svijeta.

2. CIJENE TRANSFERA

Jednom kada Velika Britanija izađe iz Europske unije, funta će oslabjeti što je gotovo sigurno. Također, bit će i manje ulagača van Europe jer više neće moći trgovati s Britanijom kao što su mogli kada je bila članica EU.

To znači samo jedno - cijene nogometaša će drastično skočiti. Primjerice, Juventus traži 160 milijuna eura za Pogbu. Na kraju 2015. godine omjer funte i eura bio je 1:0,709, a nakon Brexita mogao bi porasti na 1:0,900 ako ne i više. To bi drastično povećalo cijenu potencijalnog nogometaša, bio bi skuplji za više od 30 milijuna funti. Bilo koji drugi klub iz Europe, primjerice Barcelona, mogla bi ga dovesti po cijeni koju Juventus traži.

Ista stvar je i s hrvatskim nogometašima. Modrić, Kovačić, Perišić, Mandžukić ili bilo tko drugi koštao bi puno više za neki engleski klub nego za ostatak Europe.

A kada dođe do plaće igrača iz inozemstva, uz pretpostavku da bi se plaće pregovarale u eurima, a ne u funtama, to bi povisilo troškove kluba na plaće. Kombinacija cijena nogometaša i njihovih plaća mogla bi zakomplicirati situaciju oko financijskog fair-playa permierligaških klubova.

Međutim, ima i pozitivnih stvari u svemu tome. Engleski klubovi bi izlaskom iz EU lakše i jeftinije dovodili igrače među sobom.

3. TV PRAVA

Predsjednik Premier lige Richard Scudamore je u jednom govoru rekao kako Ujedinjeno Kraljevstvo treba ostati u EU zbog 'poslovnih razloga'. Dodao je da je vrlo važno slobodno kretanje dobara na tržištu (drugim riječima nogometaši). Premier liga je prošle sezone zaradila 5,1 milijardi funti od prodaje TV prava, a izlaskom iz EU ta cijena bi drastično pala.

4. NAVIJAČI

Navijače se često zanemaruje u ovakvim situacijama. No što će se dogoditi navijačima ako se dogodi Brexit? Engleski navijači koji odlaze na gostovanja u Europu imaju jeftinije letove i ne trebaju vizu. Brexitom će se to promijeniti, a padom funte putovanja će drastično poskupjeti. Profitirati bi mogli navijači članica EU, koji bi putovanja na Otok plaćali jeftinije zbog razlike eura i funte.

5. STRANI INVESTITORI

Premier liga trenutačno je vrlo atrkativna stranim ulagačima. Čak 14 klubova je u vlasništvu nekog stranog ulagača. Dobra vijest po njih je da će izlaskom iz EU cijena klubova pasti pa će ih jeftinije moći kupiti. Naravno, uz pretpostavku da će funta pasti što će se gotovo sigurno dogoditi.

Ukoliko se stranim ulagačima oteža kupnja tvrtki na Otoku, vrijednost klubova bi mogla pasti jer neće biti toliko poželjni. Pravilo ponude i potražnje. Ako potencijalni profit od kupnje i prodaje kluba padne zbog slabljenja funte, dogodit će se prestanak ulaganja velike svote novca u engleske klubove.

6. PRIMJENA ČLANKA 19

Po Fifinu pravilniku, zabranjeni su transferi igrača mlađih od 18 godina. Međutim, to se pravilo ne odnosi na igrače 16-18 godina, koji se transferiraju unutar zemalja EU ili Europske ekonomske zone.

Logičan slijed događaja je da premierligaški klubovi više neće moći dovoditi maloljetne talente. Veliki udarac bi to bio za engleske klubove jer su posljednjih godina igrači poput Cesca Fabregasa, Paula Pogbe ili Hectora Bellerina dolazili u Premier ligu prije 18. rođendana.

Tu vijest pozdravit će svi klubovi koji nisu s Otoka pošto su česte kritike upućene na račun Premier lige zbog uzimanja najvećih talenata za malo novca onima koji stvaraju takve talente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica