Obavijesti

Sport

Komentari 4

Nosi ime i broj zbog Isusa, on i Neymar napravili istu tetovažu

Nosi ime i broj zbog Isusa, on i Neymar napravili istu tetovažu
7

Najranija životna sjećanja u bilo kojem trenutku mogu mogu prizvati pred oči, a prizor je: nogomet sa prijateljima u faveli. Samo nogomet, nogomet i opet nogomet, priča Gabriel Jesus

VIDEO

Brazilac je i ima 22 godine, a ima i: jedan naslov prvaka Brazila i jedan brazilski Kup, jedno olimpijsko zlato sa Seleçaom, dva Premiershipa, jedan FA Kup, jedan Liga Kup, dva engleska Superkupa i Copa Americu.

Pokretanje videa...

00:59

Gabriel Jesus, dečko iz favele Sao Paola već je planetarna zvijezda, a jedva je na početku svojih 20-ih godina. Ovog tjedna ta zvijezda dolazi Dinamu na noge.

U srijedu navečer svoj bi čarobni talent mogao prosuti maksimirskim travnjakom. Igrač kakvog se i u Ligi prvaka rijetko viđa!

- Moje je djetinjstvo bilo kao ono milijuna i milijuna brazilskih klinaca u favelama. Nema novca, ali ima smijeha, strasti prema životu, prema nogometu i sanja se veliki san: postati nogometaš koji će igrati za Brazil i olakšati život obitelji koja se toliko dugo žrtvuje da djecu prehrani, odgoji, školuje i izvede na pošteni životni put - priča Gabriel.

Nogomet, nogomet i samo nogomet

- Ne znam bih li rekao 'na sreću' ili 'na žalost', ali... U Brazilu se svake sekunde rodi jedan silni nogometni talent tako da svi nikako ne mogu ispuniti taj san da postanu pravi, profesionalni nogometaši.

Prvo čega se u životu sjeća je - nogomet:

- Najranija životna sjećanja, ona iz 4. ili 5 godine djetinjstva, strahovito su jaka, u bilo kojem ih trenutku mogu prizvati pred oči, a prizor je: nogomet sa prijateljima u faveli. Nogomet, nogomet, nogomet... Od jutra do odlaska na spavanje. Teren najbliži kući bio je jedan mali kutak favele. Teren koji se naslanjao na lokalni zatvor, a smjeli su igrati samo policajci-zatvorski čuvari i mi klinci iz kvarta.

Manchester City

Kad ga pitaju koji mu je bio najvažniji trenutak karijere, neusporedivo veliki NBA čarobnjak Michael Jordan kaže: 'Kad sam zabio koš za NCAA naslov moje Sjeverne Karoline. U tom trenu je Mike iz susjedstva postao Michael Jordan, igrač za NBA'. Na tom je tragu i Gabriel Jesus:

- Najdivniji trenutak karijere je taj 7. ožujka 2015. Mjesec dana prije mog 18. rođendana ušao sam s klupe u službenoj utakmici. Prva momčad Palmeirasa, a ja među njima. To je to, uspio sam, profesionalac sam! Taj trenutak nikada ne mogu i neću zaboraviti. Sve dobro što je nakon toga došlo i što će, nadam se, tek doći, rođeno je u toj 73. minuti te utakmice za A momčad Palmeirasa. Od tada sanjam i... Ne budim se - kaže Gabriel koji je u Englesku došao sa majkom i bratom.

'Daj mu ugovor'!

Kao 99% Brazilaca, religiozna su obitelj pa je, prije nego što je mogao uzeti Cityjevu 'devetku' odabrao dres s brojem 33. Toliko je godina Isus, s kojim dijeli ime, imao godina kada je bio razapet.

On i Neymar zajedno su u kolovozu 2016. otišli u salon tetovaže i dali si na nozi napraviti identične tetovaže: klinca koji gleda preko favela... Prema slavi i bogatstvu brazilskog reprezentativca.

Dinamo i Englezi: Povijest koja se protegla preko pola stoljeća
Dinamo i Englezi: Povijest koja se protegla preko pola stoljeća

Jaime Melo, Palmeirasov skaut, prvi se stresao od siline talenta klinca u kvartu Jardim Peri.

- Lutao sam Sao Paulom i gledao djecu kako igraju nogomet. Gabriel je imao 15 godina, a trebalo mi je 10 minuta da sam sebi viknem 'Ovaj ide sa mnom u Palmeiras'! Na prvoj trening utakmici dečko zabije dva gola, bio je najbolji igrač na terenu... Ja opet vičem, ovaj put svom direktoru: 'Daj mu ugovor'!

K'o klinac u Disneylandu

Melo je od prvog trena u Jardim Periju beskonačno vjerovao u Gabriela Fernanda de Jesusa:

- Imao je 15 godina kad sam rekao kolegi u Palmeirasovoj Akademiji, 'Ovaj klinac će igrati za Brazil, 100%'. Tri godine kasnije igrao je za U20 reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, a godinu nakon toga postao je i ostao A reprezentativac.

Manchester City

Jaime Melo je čovjek koji je ima više od 70, vidio je Pelea, Zica, Socratesa, Ronalda i Ronaldinha...

- Gabriel nije velemajstor koji "samo" zabija nego zabija čudesne golove, remek-djela. Dan-danas, kad se sjetim nekih golova koje za nas zabio kao tinejdžer... Prođu me trnci. Doslovno se fizički naježim kad se sjetim nekih njegovih golova, asistencija i driblinga!

G.Jesus ni za Brazil nije "tek" klasični brazilski talent:

- Čak i za naše, brazilske pojmove... To je čudo od talenta. I uvijek daje sve od sebe i uvijek uživa kad je na nogometnom terenu, s loptom. Gabrielu Jesusu svaka utakmica je kao predškolskom djetetu prvi odlazak u Disneyland: neopisiva sreća nogometa - rekao je Jaime Melo.

'Zabijao je kad je htio'

Cesar Sampaio je Palmeirasova legenda, igrao je za Brazil na Svjetskim prvenstvima, dijelio svlačionicu sa Ronaldom, Kakom i Adrianom...

- Sa 15-16 godina imao je znanje, brzinu i osjećaj za gol deset godina starijeg igrača. U prvoj sezoni u našem klubu dečko je u 48 utakmica zabio 54 gola! Onda je sljedeće sezone u 22 utakmice zabio 37... On sa svojim vršnjacima nije igrao nego sa njima igrao. Zabio bi kad je htio i koliko je htio. Sa 18 je postao član prve momčadi, to je bilo jedino normalno za takav nenormalno veliki talent - priča Sampaio.

Pokretanje videa...

12:22

- On je sa 19 godina postao možda i najvažnija osoba cijelog jednog grada, cijelog našeg Sao Paula, a to je metropolis od 34 milijuna ljudi! Gabriel je putokaz i uzor djeci. Kako se u životu ponašati i kako pokušati doseći zvijezde, a ostati čovjek uspio u nogometu ili ne - rekao je Sampaio o Gabrielu Jesusu koji golove proslavlja gestikulacijom kao da telefonira.

Spusti telefon, Gabriele

U Manchester Cityju je po dolasku, naravno, bio novo lice. Tinejdžer koji je oduševio Brazil, ali - tinejdžer s druge strane oceana kojeg čeka duga aklimatizacija na novu kulturu, klimu, jezik, kuhinju... Sve mu je bilo novo, a ispred sebe je imao vjerojatno najboljeg igrača u klupskoj povijesti, Kuna Aguera.

Ali, Gabriel je u ovih tri godine i mjesec dana uzeo šest engleskih trofeja, a u 120 utakmica dao 52 i namjestio još 20 golova.

Sada lovi europske trofeje. I neka ih osvaja. Neka sa Cityjem bude prvak Europe, prvak svijeta i ostatka svemira. Samo nek' večeras - izgubi. Neka ne 'telefonira'!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba