Obavijesti

Sport

Komentari 15

Novi format kvalifikacija u F1: 1 po 1 će otpadati nakon 90 s

Novi format kvalifikacija u F1: 1 po 1 će otpadati nakon 90 s
1

Sastanak se održao u Ženevi u utorak, a novi sustav radit će po principu eliminacije. Prema njihovu mišljenju, novi sustav trebao bi vratiti povjerenje i interes gledatelja

VIDEO

Svi šefovi momčadi Formule 1 jednoglasno su odlučili kako žele novi format kvalifikacija, koje bi i kvalifikacije učinile puno zanimljivijima. Sastanak se održao u Ženevi u utorak, a novi sustav radit će po principu eliminacije. Prema njihovu mišljenju, novi sustav trebao bi vratiti povjerenje i interes gledatelja. Ideja još nije potvrđena, a trebalo bi ju potvrditi FIA-ino Svjetsko motorsportsko vijeće početkom sljedećeg mjeseca ili nešto prije početka prvenstva.

Novi sustav funkcionira prilično jednostavno. Prva kvalifikacijska runda (Q1) trajat će 16 minuta, a nakon 7 minuta ispast će najsporiji vozač. Svakih narednih 90 sekundi ispast će sljedeći najsporiji vozač i tako do kraja kvalifikacijske runde. Nakon što sedam vozača ispadne, njih 15 vozit će u Q2.

Q2 trajat će 15 minuta, a nakon 6 minuta ispast će najsporiji vozač. Isto kao i u Q1, svakih narednih 90 sekundi ispast će po jedan najsporiji vozač. I tako do isteka vremena sve dok ne ostanu osmorica koja će voziti u zadnjoj kvalifikacijskoj rundi.

Q3 je najkraća od svih rundi, a trajat će 14 minuta. Nakon 5 minuta ispast će najsporiji vozač, a kao i u prve dvije runde svakih 90 sekundi ispast će najsporiji vozač do isteka vremena. U posljednjih 90 sekundi ostat će dva najbolja vozača, koja će se boriti za pole position.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

F1 Komisija je donijela još jedan prijedlog, a to je kažnjavanje vozača, odnosno dodavanje vremena na postignuto kvalifikacijsko vrijeme, i to na temelju pozicija u prvenstvu. Studija je provedena koristeći VN Abu Dhabija 2015., a vodećem u prvenstvu je dodano četiri sekunde na njegovo kvalifikacijsko vrijeme, dok su svi ostali dobivali dodatno vrijeme s obzirom na poziciju u prvenstvu: viša pozicija – veća kazna (više dodanog vremena). Pretpostavljalo se da bi ovo moglo biti kombinirano s novim kvalifikacijskim formatom po principu eliminacije, ali vjeruje se da prijedlog nije dobio potrebnu podršku - piše portal GP1.hr.

Također, jedan od prijedloga o kojem se raspravljalo, a koji bi najviše mogao zanimati obožavatelje Formule 1 odnosi se na limit goriva u rezervoaru. Trenutni limit je 100 kg, a momčadi su, na temelju činjenice da će brži bolidi zahtijevati više goriva kako bi mogli voziti "punim gasom", zahtijevale povratak na točenje goriva u pit stopu. McLaren i Red Bull su bili za ovaj prijedlog, ali on nije prošao. Međutim, moglo bi doći do kompromisa pa bi umjesto dosadašnjih 100 kg, bolidi nosili 105 kg goriva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska