Obavijesti

Sport

Komentari 24

Novi huliganski kult: Rukavice, kacige, MMA i vrlo zdrav život

Novi huliganski kult: Rukavice, kacige, MMA i vrlo zdrav život
2

Dvije skupine uglavnom mladića od po nekoliko članova (ili desetaka članova) sudjeluju u masovnoj tučnjavi pod obilježjima svojih klubova. Nema nagrada, nema bonusa, nema zarade

VIDEO

Nogometni huliganizam je pojava još uvijek neobjašnjiva u potpunosti. Tučnjava, konkretno. Radi li se ovdje već pomalo o 'tradiciji', o želji za adrenalinom ili nekakvom obliku sadizma nije poznato, no svaki huligan ima svoj razlog zašto se upušta u masovne tučnjave.

Stvar je vrlo jednostavna - dvije skupine uglavnom mladića od po nekoliko članova (ili desetaka članova) sudjeluju u masovnoj tučnjavi pod obilježjima svojih klubova. Nema nagrada, nema bonusa, nema zarade, nema plemenitosti u postupcima ili ikakve konkretne koristi. Ovdje se radi o tučnjavi kao tučnjavi.

A tko to može bolje znati od danas najzloglasnijih svjetskih huligana. Ono što su nekad bili Englezi, ono što su predstavljali i na kakvom glasu su bili, danas su preuzeli Rusi. I odveli sve na jednu višu razinu. Ako se to tako uopće može nazvati, a da pritom ne zazvuči pomalo "hvalospjevno".

Naime, ruski huligani već neko vrijeme rade posebne treninge uvježbavanja 'akcija'. Nađu se dva tima i nastane makljaža. Nije to ništa novo, ali razvitkom tehnologije nastali su i bolji videozapisi takvih sudbonosnih susreta.

Možete primijetiti da svi na rukama imaju rukavice. One su obavezna oprema. Nema više pijančevanja i tučnjave kao nekada. Ruski huligani treniraju MMA, iznimno su zdravi i tjelesno vrlo sposobni i mogu nanijeti puno, puno štete svojem protivniku.

Tome su svjedočili engleski huligani koje su ruski na zadnjem Euru u Francuskoj razbacali 'kao beba zvečku'. Ruski huligani su najavili pohod na engleske huligane, ali razlika u 'pripremljenosti' je bila i više nego očigledna.

Bave se i boksom, muay-thaijem, hrvanjem, izbjegavaju svaki oblik intoksikacije i čini se da su stvorili svojevrsni novi huliganski kult. Imaju kodeks časti i više se cijeni mlataranje golim šakama. Nema uporabe oružja, nema šutiranja nogom u glavu, popularnim 'soccer kickovima', nema napadanja prolaznika i pravilo je da se stane čim protivnik kaže "STOP".

A sve je dobilo zaokret kada su se tučnjave počele dogovarati. Negdje u šumi ili na livadi. U full opremi. Možete primjetiti da svi nose rukavice, a neki čak i zaštitu za glavu, kacige.

Huliganizam je danas gotovo nemoguće iskorijeniti. Najbliža tome bila je Margaret Thatcher, ali i ona ga je uspjela samo djelomično obuzdati. Huligane je maknula sa stadiona, no oni se i dalje mlate po ulicama.

Gotovo sigurno je da se to nikad neće promijeniti i u takvim okolnostima čak je i bolje da nose zaštite, da ne ugrožavaju prolaznike ili imovinu. Na kraju krajeva, jedan takav huligan boksao je za naslov teškaškog prvaka svijeta. Njegovo ime je Artur Spilka (20-2) i boksao je s Deontayem Wilderom za naslov prvaka po WBC verziji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače