Obavijesti

Sport

Komentari 7

Oproštaj Tine Brzine: Živim za trenutak, ovaj mi je najvažniji

Oproštaj Tine Brzine: Živim za trenutak, ovaj mi je najvažniji
6

Tina Maze rekla je "zbogom" skijanju. Na stazi na kojoj je prije 18 godina debitirala u Svjetskom kupu Črnjanka je stavila točku na "i" bogate karijere u kojoj je osvojila sve što se osvojiti moglo

VIDEO

Posljednji se put skijaškom stazom kao profesionalka spustila Tina Maze. Slovenska skijašica odvozila je zadnju utrku u prvoj vožnji veleslaloma na Mariborskom pohorju, mjestu na kojem je debitirala u Svjetskom kupu.

- Nema se smisla zavaravati i govoriti da ću nastaviti kad više nemam potrebu natjecateljsku energiju - rekla je Tina Brzina u ožujku prošle godine i tako najavila kraj vrlo uspješne karijere sa svega 32 godine, a odluku je potvrdila prošlog listopada u Söldenu.

- Živim za trenutak, a ovaj mi je najvažniji - rekla je Tina nakon što je posljednjom vožnjom u karijeri bacila navijače u trans.

U Svjetskom kupu Maze je nastupala od 1999., kada je kao 15-godišnjakinja upravo u Mariboru debitirala u superveleslalomu i bila samo dvije pozicije kratka do prvih 30 i osvajanja bodova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao tinejdžerka penjala se na podij

Nakon što je, kao tinejdžerka, skupljala iskustvo i borila se za što bolje startne brojeve u Svjetskom kupu, prvi veliki rezultat ostvarila je upravo na domaćem tlu. U Mariboru je sa samo 18 godina 2002. bila druga u veleslalomu, a prvu njenu pobjedu nije trebalo još dugo čekati. Već iduće sezone dohvatila ju je na otvaranju u Söldenu.

U prvim godinama profesionalne karijere Tina je briljirala u veleslalomu, koja joj je bila najjača disciplina. Do 2010. pet je puta stala na pobjedničko postolje i u superveleslalomu, a tada počelo je njeno potpuno skijaško sazrijevanje. Ponovno je Maribor bio prekretnica kao mjesto gdje je dohvatila prvi podij u slalomu; drugo mjesto nagovijestilo je da se Slovenka u sljedećim godinama može nadati velikim stvarima.

Velik trud, rad, ali i iskustvo na naplatu su došli u sljedeće tri sezone. Bila je tako među najbržima i u superkombinaciji, ali i spustu, uz standardno dobre rezultate u (super)veleslalomu. Izdanjima u ovoj skijaškoj sezoni još je jednom potvrdila kako skijaši svestranost pokazuju tek u kasnim dvadesetima i tridesetima.

Sezona života za povijest alpskog skijanja

Sezonu 2012/13. u ženskom alpskom skijanju toliko je obilježila jedna skijašica kao nikad dotad, a vjerojatno se to nikad više ni neće ponoviti. Tina je do jedinog Velikog kristalnog globusa u karijeri došla na impresivan način, osvojivši 2414 bodova, čak 414 više od dotadašnjeg apsolutnog rekordera Hermanna Maiera.

Ukupno je Maze te sezone pobijedila u 11 utrka, a priskrbila si je i male globuse u superveleslalomu i slalomu. O njenoj dominaciji najbolje svjedoči podatak kako je Maria Höfl-Riesch, drugoplasirana u ukupnom poretku te sezone, za njom zaostala rekordnih 1313 bodova.

Nakon brojnih rekorda cijela slovenska javnost pitala se: što dalje? No Tinini rezultati ipak su pali. Sljedeće sezone ostvarila je tek jednu pobjedu i još triput bila na pobjedničkom postolju, što je uvelike posljedica promjene trenera.

Dva olimpijska zlata kao kruna karijere

Neposredno uoči Olimpijskih igara u Sočiju trenera Waltera Ronconija zamijenio je Mauro Pini s kojim je na Igrama došla do zlata u spustu, prvog slovenskog na ZOI u povijesti. Bila je zlatna i u veleslalomu.

Odlične rezultate Maze je postizala i u sljedećoj sezoni 2014/15., koja je kulminirala zlatom u spustu i superkombinaciji te srebrom u superveleslalomu na SP-u u Vailu, no veliku prednost u ukupnom poretku nad Austrijankom Annom Fenninger u preostalom dijelu sezone polako je gubila i izgubila u posljednjoj utrci.

Slično kao i naša Janica Kostelić, ali ipak ne u tako ranim godinama, prvo je najavila sezonu pauze od natjecanja koja je ipak značila nešto više. Nedostatak motiva i iscrpljenost vodili su do konačne odluke o umirovljenju prošle godine. Slovensko i svjetsko skijanje na kraju samo mogu reći - hvala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener