Obavijesti

Sport

Komentari 15

Optužili ga da je terorist, bacili u zatvor, a on nasmijao svijet...

Optužili ga da je terorist, bacili u zatvor, a on nasmijao svijet...
1

Adrian Solano iz Venezuele vjerojatno je najgori skijaš trkač koji je ikad nastupio na Svjetskom prvenstvu, no njegov osmijeh vrijedi zlata.Video njegova, nazovimo to tako, skijanja apsolutni je hit

VIDEO

Možda i je najgori skijaš na SP-u ikad, ali osmijeh Adriana Solana (22) kada prolazi cilj vrijedi više od bilo kakve medalje. Adrian je skijaš trkač iz Venezuele i čovjek koji je nakon samo pola odrađene utrke apsolutni hit na Svjetskom prvenstvu u finskom Lahtiju.

Tek je nedavno naučio skijati, ako to uopće možemo tako nazvati u kontekstu profesionalaca koji nastupaju na SP-u, no sportaš iz Venezuele dao je sve od sebe da svijetu predstavi svoju domovinu i prije svih - sebe. U utrci na 10 kilometara uspio je odraditi tek pola, no to ga nije spriječilo da u cilj uđe uz širok osmijeh koji kao da govori 'možda i jesam najgori na ovom SP-u, ali svakako sam i najsretniji'.

Snimka njegove utrke u kojoj je padao, borio se sa skijama, odmarao se i na kraju smijao postala je hit, a nakon što je otkrivena cijela priča i dramatičan put koji je Solano morao proći da bi uopće došao do Svjetskog prvenstva, mladić iz Venezuele glavna je priča u Finskoj.

Naime, Adrian je sredinom siječnja krenuo iz Venezuele u Švedsku kako bi se u društvu iskusnih skijaša trkača pripremio za najvažnije natjecanje u njegovu životu, no tu na scenu stupa francuska policija. Na presjedanju u Parizu Francuzi su ga izdvojili i tu kreće prava tortura.

- Odmah sam im pokušao objasniti da putujem u Švedsku kako bih trenirao za Svjetsko prvenstvo, no nisu mi vjerovali da se bavim skijanjem u Venezueli - priča Solano te nastavlja:

- Pojasnio sam im da treniram na skijama s kotačićima. Imao sam samo 28 eura sa sobom, a policija me optužila da se pokušavam ući u Europu zbog teškog financijskog stanja u mojoj domovini.

FIS Nordic Ski World Championships - Men

Isprike i objašnjavanja nisu mu pomogli. Francuzi su ga, otkriva njegov prijatelj, bacili u zatvor pod sumnjom da je terorist, švercer, ekonomski emigrant... Uslijedila je deportacija, a do SP-a je ostalo tek mjesec dana.

- Diskriminirali su me samo zbog mog odijevanja, boje kože i izgleda. Morao sam se vratiti i tako sam izgubio mjesec dana treninga - tužno priča Solano.

I ne samo da je izgubio mjesec dana priprema, već je Adrian jedva stigao na početak SP-a. Došao je u zadnji trenutak, no ništa ga nije moglo zaustaviti da svijetu pokaže istinsku vrijednost i pravu bit sporta.

Finci mu platili novi put

Po povratku u domovinu Solano nije mogao očekivati da mu njegov savez ponovno plati kartu za Finsku. Cijena je bila za njih ogromnih 4000 eura i u obzir nije dolazio novi trošak. No za njegovu priču čuli su dobri ljudi u Finskoj i preko društvenih mreža prikupili potreban iznos da Adrian ipak doputuje na SP. Ovoga puta izbjegao je Francusku, a u Lahti je stigao tek nekoliko sati prije početka utrke. I, sada kad sve to znate, ne možete ne reći da njegov osmijeh doista vrijedi zlata...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub