Obavijesti

Sport

Komentari 19

Peyton Manning za povijest, Denver uzeo treći Super Bowl

Peyton Manning za povijest, Denver uzeo treći Super Bowl
7

Igrači Denver Broncosa pobjednici su 50. izdanja 'Super Bowla', odigranog na Levi's stadionu u Santa Clari, u kojem su 24-10 nadigrali favorizirane Carolina Pantherse. Manning je odgodio odluku o mirovini

VIDEO

Novi NFL prvaci su Denver Broncosi. Na Levi's stadionu u Santa Clari Broncosi su u 50. Super Bowlu pobijedili favorite finala Carolina Pantherse 24-10 i tako osvojili svoj treći Super Bowl u povijesti i prvi nakon 17 godina. Drugi je to naslov u karijeri za njihovog legendarnog quarterbacka Peytona Manninga.

Denver je do pobjede došao na isti način na koji je to činio tijekom regularnog dijela NFL sezone i u doigravanju, dominatnom obranom koja je potpuno limitirala suparničkog 'quarterbacka' Cama Newtona koji je uoči 'Super Bowla' proglašen najkorisnijim igračem regularne sezone.

Nakon prve četvrtine Broncosi su vodili 10-0 zahvaljujući 'field goalu' Brandona McManusa i 'touchdownu' Malika Jacksona do kojeg su došli nakon što je Von Miller srušio 'quarterbacka' Panthersa i izbio mu loptu, a Jackson ju pokupio i unio u 'end zonu'.

Tijekom druge četvrtine Newton je imao jedini bljesak, kada je kombinacijom trčanja i dodavanja doveo Carolinu do jedinog 'touchdowna' na utakmici, a postigao ga je 'running back' Jonathan Stewart. Kontroliranom igrom i čvrstom obranom Denver je lomio otpor Panthersa i konačno ga slomio na nešto više od četiri minute prije kraja, kada je još jednom Von Miller srušio Newtona i omogućio Manningu da donese pobjednički 'touchdown' koji je postigao C. J. Anderson. Uspješnim pretvaranjem za dva poena Denver je postavio konačnih 24-10.

Manning ušao u povijest i odgodio mirovinu

Nakon što se domogao svog drugog prstena u karijeri Peyton Manning, čime je postao jedini 'quarterback' u povijesti NFL-a, koji je s dva različita kluba osvojio 'Super Bowl', što su mnogi smatrali idealnim scenarijem za završetak velike karijere, ali je 'Šerif' odlučio pričekati s tom objavom. 

Nakon što je pobjedom nad favoriziranim Carolina Panthersima od 24-10, s Denver Broncosima stigao do trećeg klupskog trofeja i prvog nakon 17 godina, u čemu najveće zasluge pripadaju obrani Broncosa, 39-godišnji 'quarterback' je u svom pobjedničkom intervjuu ostao bez izravnog odgovora na pitanje "je li ovo bio njegov posljednji rodeo".

- Dobio sam savjet od mog bivšeg trenera Tonyja Dungyja. Rekao mi je da ne donosim emotivne odluke. Ovo je svakako bio vrlo emotivan tjedan za sve nas - rekao je Manning koji se kao dvostruki pobjednik 'Super Bowla' izjednačio s mlađim bratom Elijem Manningom koji je bio na tribini Levi's stadiona u Santa Clari među 71.000 gledatelja koji su uživo pratili dvoboj Denvera i Caroline.

- Bio je ovo vrlo emotivan tjedan, emotivna večer i imam nekoliko prioriteta. Uzet ću si malo vremena da sagledam situaciju. Znam da ću noćas popiti mnogo piva. Von Miller časti - zaključio je Peyton Manning koji će, odlučili staviti točku na svoju karijeru, završiti s pozitivnim učinkom u doigravanju (14-13).

Iako se mučio protiv obrane Panthersa, imao samo 13 točnih dodavanja iz 23 pokušaja čime su Broncosi osvojili samo 141 jard, Manning je svojim mnogim rekordima, u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak dodao je još neke: postao je najstariji 'quarterback' koji je zaigrao na 'Super Bowlu' i prvi koji je stigao do 200 pobjeda u karijeri.

Naslov najkorisnijeg igrača potpuno zasluženo ponio je vanjski linebacker Von Miller koji je, baš kao što je učinio 'quarterbacku' New England Patriotsa Tomu Bradyju u konferencijskom finalu, izludio i najkorisnijeg igrača regularne sezone 'quarterbacka' Caroline Cama Newtona. Bio je pravi 'kriptonit' za Cama 'Supermana' Newtona. Najbolja obrana lige nadigrala je najproduktivniji napad, ali Miller je zasluge raspodijelio na cijelu momčad.

- Pokazali smo kakva smo momčad. Ne radi se samo o napadu, obrani ili posebnim jedinicama. Svi smo bili i djelovali kao jedno - rekao je Miller čija su dva rušenja i izbijanja lopte Camu Newtonu donijeli oba 'touchdowna' Denveru i toliko željeni naslov na koji su navijači Broncosa čekali 17 godina. 

Time je ispran i gorak okus koji je ostao sa 48. 'Super Bowla' u kojem je Seattle do nogu potukao Denver (43-8). Glavni menadžer Broncosa i 'quarterback' pobjedničkih momčadi iz 1998. i 1999. John Elway tada se zarekao da se nešto slično više ne smije ponoviti. Tada je počeo slagati mozaik koji je od Broncosa napravio najbolju obrambenu momčad lige, pažljivo birajući igrače i dovođenjem starog prijatelja Garyja Kubiaka za glavnog trenera.

Prije dvije godine Kubiak je dobio otkaz kao trener Houstona, a u Santa Clari je postao prvi trener koji je osvojio trofej Vincea Lombardija s momčadi za koju je igrao.

 

Panthersi su uoči 'Super Bowla' smatrani velikim favoritima, ali još se jednom pokazalo da je u takvim utakmicama obrana, najčešće, prevaga na stranu pobjednika. U 50. 'Super Bowlu' obrana je donijela slavlje Broncosima i omogućila Peytonu Manningu da se oprosti kao pobjednik. Čak i ako to 'Šerif' nije izričito rekao, teško je očekivati drugačiji scenarij. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju