Obavijesti

Sport

Komentari 48

Povijest Hajdukovih kazni: Već 9 puta pred praznim tribinama

Povijest Hajdukovih kazni: Već 9 puta pred praznim tribinama
1

Ukupno je devet puta Hajduk dosad igrao na Poljudu bez gledatelja u okviru HNL-a. Razlozi su svaki put bili isti, rasističko, fašističko i nacionalističko vrijeđanje, utrčavanje na teren i bacanje predmeta

VIDEO

Zbog brojnih incidenata uoči, tijekom i nakon Jadranskog derbija protiv Rijeke, disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić kaznio je Hajduk s dvije utakmice bez gledatelja i 80 tisuća kuna kazne. Epilog je to cijele serije incidenata od kojih je svakako najteži prekid utakmice zbog upada navijača u teren, a u više navrata zabilježene su rasističke, fašističke i nacionalističke uvrede s obje tribine te gađanje čelnika Rijeke bocama u svečanoj loži.

Kažnjena je i Rijeka s 15.000 kuna, čiji su navijači višekratno rasističkim hukanjem vrijeđali igrača Hajduka Hamzu Barryja.

Ukupno je devet puta Hajduk igrao na Poljudu bez gledatelja u okviru HNL-a, a ovom kaznom stići će i do dvocifrene brojke utakmica bez gledatelje. Prvi put u travnju 2000. godine, kada je pobijedio Zagreb 5-0. Tribine su bile prazne zbog upada navijača i prekida susreta između Hajduka i Šibenika. Tada su navijači fizički pokušali napasti Ivana Leku i tadašnjeg trenera Ivicu Matkovića.

Vrlo brzo je Hajduk odradio još tri utakmice bez gledatelja. Pobijedio je Osijek 1-0 i Marsoniju 2-0 dok je remizirao s Varteksom, a tribine su bile prazne zbog upadanja navijača na travnjak i prekida finalne utakmice Kupa s Dinamom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Peti put Hajduk je bez publike igrao na Poljudu u veljači 2006. i pobijedio Inter 3-2, a sve zbog hukanja prema tamnoputim igračima Dinama i izviješenog transparenta "Maximirski ZOO - Chago, Etto, Da Silva", tijekom derbija.

U kolovozu 2009. godine Hajduk je na Poljudu bez gledatelja izgubio od Zadra 1-0, a zbog još jednog rasističkog vrijeđanja igrača Dinama kaznu je odradio u prvom kolu u sezoni 2009/10. Potom je uslijedila kazna za incident u Dugopolju kada su navijači Hajduka i Rijeke razbili 157 stolica, gađali trenera Rijeke Keka i igrače raznim predmetima zbog čega je susret u više navrata bio prekinut.

Odradio je Hajduk dvije utakmice kazne bez gledatelja u remiju s Lokomotivom te u pobjedi protiv Osijeka, no u međuvremenu je zbog pirotehnike i gađanja službenih osoba novčićima u Zadru kažnjen još jednom utakmicom, koju je odradio porazom protiv Zagreba na Poljudu 29. studenog 2014. godine na dan kad je na Rivi održan veliki prosvjedni skup Torcide.

Hajduk pamti još tri susreta bez publike. Proljeće 1990. kada su navijači zviždali na minuti šutnje poginulim rudarima u nesreći u rudniku Aleksinac te su tijelima formirali slovo "U". Kažnjen je jednom utakmicom bez gledatelja, a odradio ga je protiv Sarajeva. Bio je to remi bez golova koji je okončan penalima 4-3.

U ljeto 2013. zbog bakljade na utakmici Europske lige protiv Anderlechta kada je Hajduk kažnjen sa 60 tisuća eura i jednom utamicom bez publike. Kazna se aktivirala nakon pirotehnike protiv lativijskog Skonta i milanskog Intera pa se protiv igralo bez publike protiv Turnova, a Hajduk je pobijedio 2-1.

Igrao je Hajduk bez publike i u ljeto 1995. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, no igralo se na praznom Olimpijskom stadionu u Ateni jer su kažnjeni Grci, a ne Splićani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka