Obavijesti

Sport

Komentari 13

Riješio se Wengera, a sad će i Bobana: Tko je Ivan Gazidis?

Riješio se Wengera, a sad će i Bobana: Tko je Ivan Gazidis?
7

Južnoafrikanac grčkog porijekla bio je suosnivač MLS-a koji je u Americi kovao zanat poslovnjaka, a u Arsenalu je osvojio tek tri kupa. Bobanovo priznanje o radu iza leđa nije mu sjelo i za Hrvata više nema mjesta

VIDEO

Ivan Gazidis (55) u fokusu je talijanske sportske javnosti ovih dana nakon što je, bez znanja Zvone Bobana (51) i Paola Maldinija (51), dogovorio dolazak u Milan Ralfa Rangnicka (61) i preuzimanje uloge trenera i sportskog direktora kluba.

Boban se pobunio oko toga u intervjuu za Gazettu dello Sport rekavši kako mu predsjednik uprave radi iza leđa, a nakon sastanka u Casi Milan postalo je jasno da će se Gazidis zahvaliti bivšem "vatrenom" na suradnji.

Pokretanje videa...

01:08

- Najgore je što se ovaj destabilizirajući trenutak događa tijekom trenutka kada momčad napreduje i možete vidjeti naporan rad Stefana Piolija. Ne dati nam niti upozorenje je potez bez poštovanja i elegancije. To nije Milanov način, ili barem ne ono čega se mi sjećamo kao Milanov način - rekao je Boban.

Tko je uopće Ivan Gazidis?

Rođen je u Južnoafričkoj Republici, u Johannesburgu, grčkog je porijekla, ali preselio se u Englesku još kao dijete, s četiri godine, i odmah pokazao interes za sport. Igrao je nogomet u Manchesteru, City je bio njegova ljubav, i svirao bubnjeve u školskim bendovima.

Diplomirao je pravo na čuvenom Oxfordu i u Sjedinjenim Državama počeo ulaziti u nogometni biznis pa je tako bio jedan od osnivača američkog MLS-a 1994., kasnije i zamjenik povjerenika, fokusirajući se na poslovanje i marketing lige.

Gazidis se u Europu vratio na velika vrata početkom 2009., postavši izvršni direktor Arsenala. Naslijedio je Keitha Edelmana, čovjeka pod kojim su "topnici" osvojili dva Premiershipa, a on to nije uspio ponoviti. Jedini su mu trofeji bila tri FA kupa 2014., 2015. i 2017.

Gazidis je uspio u svome planu: 'Boban i Maldini dobili otkaz'
Gazidis je uspio u svome planu: 'Boban i Maldini dobili otkaz'

Štoviše, klub je uglavnom završavao na neslavnom četvrtom mjestu, a u Europi je najdalje dogurao do četvrtfinala u Gazidisovoj drugoj sezoni 2009/10.

S druge strane, kad je trebalo posegnuti u džep i dovesti prava pojačanja na Emirates, Gazidis se tu nije iskazao. I zato je nailazio na žestoke kritike navijača. Kao šlag na tortu nezadovoljstva došla je objava o raskidu ugovora s legendarnim Arseneom Wengerom i njegovim pomoćnikom, Hrvatom Borom Primorcem, na kraju sezone 2017/18., nakon 22 godine na klupi.

Doveo je Unaija Emeryja kao njegovu zamjenu, ali taj se potez nije pokazao dobrim. Španjolac je otišao nakon samo jedne sezone, a prije njega i Gazidis je pokupio stvari i u prosincu 2018. otišao u Milan podići još jednoga posrnulog diva.

Do Lige prvaka nije došao, a Milan je prošle sezone bio peti i zbog toga je bio razočaran. Naknadno su, zbog problema s financijskim fair playom, u dogovoru s Uefom "rossoneri" odustali od nastupa u Europskoj ligi.

U klub je, kao šef nogometnih operacija i pomoćnik tehničkom direktoru Paolu Maldiniju, došao Boban. Napustio je unosnu poziciju u Fifi zamjenika generalnog tajnika.

Boban: U Milanu postoje dvije strane! Ja u to nisam vjerovao
Boban: U Milanu postoje dvije strane! Ja u to nisam vjerovao

- Kada me Paolo nazvao, odmah sam sjeo u auto i usred noći došao kod njega doma da vidim kako stoje stvari, kakvi su planovi i... Nisam mogao Maldiniju i Milanu reći "ne" - govorio je Boban s entuzijazmom prošlo ljeto.

S Maldinijem u tandemu u klub je doveo nekoliko jakih imena, prije svih Zlatana Ibrahimovića (38) kojega Gazidis, na čiji je transfer godinu dana ranije Gazidis stavio veto jer je, eto, prestar. A s njim u momčadi počeo je zimski preporod momčadi.

Prvi dio sezone bio je slab za "rossonere", ali Zlatan je pokrenuo stvari, razigrao se i Ante Rebić, klub je opet blizu ulaska u Europu i ušao je u polufinale kupa. A onda je, Bobanu i Maldiniju iza leđa, Gazidis odlučio da će Rangnick preuzeti njihovo mjesto i izazvao pobunu na San Siru.

- Nisam mislio da ću to reći, ali u Milanu postoje dvije strane - priznao je Boban koji će se, prema svemu sudeći, na ružan način rastati s klubom kojemu je toliko dao zbog odluke čovjeka koji možda jest vrhunski biznismen, ali nema nogometnog iskustva - ni osjećaja prema klupskim legendama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani