Obavijesti

Sport

Komentari 76

Srušio i Fraziera i Foremana, ali Juraj Čuvalo sve je izdržao

Srušio i Fraziera i Foremana, ali Juraj Čuvalo sve je izdržao
1

IZDRŽAO 15 PA 12 RUNDI Bili su to fantastični mečevi, posebno onaj 1966., koji je izabran u Top 10 Alijevih borbi. Ali se četiri puta ženio i imao devetero djece. Kreće borba za nasljedstvo vrijedno 70 mil. dolara

VIDEO

Muhammad Ali je od 61 profesionalnog meča izgubio samo pet borbi. Među deset najvećih njegovih borbi spadaju pobjede protiv Kanađanina hrvatskih korijena Georgea Chuvala ili Jurja Čuvala 1966. i 1972.

- Chuvalo je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce - govorio je Ali.

Ali te 1966. pa onda opet 1972. nije znao da ima posla s čovjekom rođenim u Hercegovini, u Proboju kod Ljubuškog.

“Čuvalo je primio moje najbolje udarce, no izdržao je sve moje napade” - Alija je Čuvalo dvaput namučio

- Hercegovina je cijela kamenita, pa sam možda zato i ja genetski tako tvrd - rekao je Čuvalo, koji je 2009. posjetio rodni kraj.

Čuvalo nikad nije pao u ringu, nijE ga srušio niti veliki Ali! U prvom meču izdržao je punih 15 rundi, a u drugom 12 rundi.

- Ja ću uvijek reći da nikad u životu nisam izgubio. Tako je bilo i s Alijem. On je nakon borbe krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Tko je tu pobjednik?! - rekao je Čuvalo, čije su dvije epske borbe s Alijem navodno inspirirale Stallonea da snimi “Rockyja”.

Rocky maše mojom slikom

- Stallone u filmu pokazuje svoju sliku, a to je zapravo fotografija s jednog mojeg meča. No ne znam jesam li ga inspirirao za film, nikad ga nisam pitao - nasmijao se Čuvalo, koji je za borbu 1966. godine imao samo 17 dana priprema.

- Nisam se imao vremena pripremiti, no morao sam prihvatiti borbu. Pa imao sam priliku postati prvak svijeta - istaknuo je Juraj, koji je u karijeri imao 73 pobjede uz 64 nokauta.

“Bog je došao po svog prvaka. Veliki pozdrav, najveći. Bio si nam svima velika inspiracija u životu. Počivao u miru” - Tyson se također oprostio od legende

Obje borbe Čuvala i Alija proglašene su među najboljima u povijesti boksa.

Naravno, nedodirljive su one Alijeve protiv Joea Fraziera (Thrilla in Manilla) i Georgea Foremana (Rumble in the Jungle).

Boksa zbog bicikla

Boksom se Najveći počeo baviti s 12 godina naon što mu je ukraden bicikl. Policajcima je rekao da želi prebiti kradljivca te je počeo trenirati. Sa 18 godina je 1960. postao olimpijski pobjednik. Prvi profesionalni meč imao je ubrzo nakon toga, a izborio se da novac od prodaje ulaznica bude doniran u dobrotvorne svrhe.

Zbog odbijanja odlaska u vojsku oduzeti su mu naslovi te nije boksao iduće tri godine. Borio se do 1981., a u tim posljednjim mečevima već je imao simptome Parkinsonove bolesti - nije mogao dugo skakutati na jednoj nozi i imao je problema s govorom.

Borba za milijune

Ali je imao jednu slabost - žene. Četiri su mu bile supruge, dok je ljubovao sa stotinama drugih. Ima devetero djece, no mnogo je još onih koji tvrde da im je Ali otac. Alijevo bogatstvo procijenjeno je na više od 70 milijuna dolara, pa će sad početi borba za njegove milijune.

“Hvala ti na svemu što si učinio za crnu Ameriku. Nema dana na treningu kad nisam razmišljao o tebi” - i Floyd Mayweather odao je počast

Najveći dio pripast će aktualnoj supruzi Lonnie, koju mnogi optužuju da je ostatak obitelji udaljila od Alija. Svima je uskratila novac, pa i Muhammadovu sinu koji živi u siromaštvu u Chicagu. U zatvor je poslala Muhammadova brata zato što je uzeo dio namještaja iz obiteljske kuće. Drugi kažu da je Lonnie spasila Alija od siromaštva tako što je od njega maknula sve pijavice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe