Obavijesti

Sport

Komentari 34

Srušio Louisa i plakao: Priča o Marcianu, prvaku bez poraza...

Srušio Louisa i plakao: Priča o Marcianu, prvaku bez poraza...
7

Rocky Marciano 26. listopada 1951. borio se protiv svog idola i omiljenog američkog prvaka Joea Loisa. Desnicom ga je izbacio iz ringa. Rocky je nakon borbe plakao u Louisovoj svlačionici

VIDEO

Na današnji dan prije 65 godina Rocky Marciano pobijedio je Joea Louisa u spektakularnom meču u New Yorku. Louis se nakon toga više nikad nije borio, a Marciano je karijeru završio s 49 pobjeda bez i jednog poraza...

Marciano je od 49 pobjeda imao 43 nokauta, a jedan od njih bio je protiv "Smeđeg Bombardera" Joea Loisa, njegovog idola iz djetinjstva i omiljenog američkog prvaka.

Ova borba je označila i kraj jedne ere u boksu i početak vladavine Rockyja Marciana, jedinog teškaškog prvaka koji je u mirovinu otišao neporažen.

Louis se morao vratiti zbog poreza

Joe Louis se umirovio kao prvak 1949. godine. No to je bilo kratkoga vijeka.

Problemi s porezom natjerali su ga na povratak. Njegov menadžer zaboravio je plaćati porez na mjesečnu Louisovu zaradu i američke vlasti počele su istragu.

Kako bi izbjegao kaznu, Louis je donirao veliki iznos američkoj mornarici, ali nije to smekšalo poreznike. Prvak je dugovao preko 500.000 dolara.

Povratak u ring bio je jedini izbor. Izgubio je od Ezzarda Charlesa sudačkom odlukom nakon 15 rundi, ali nakon toga je dobio osam borbi zaredom.

Čekao ga je dinamit iz Brocktona

U devetoj ga je čekao Rocky Marciano koji se strelovito penjao prema vrhu. Borba je bila održana u Madison Square Gardenu, 26. listopada 1951. godine i nakon nje Joeu Louisu nikad više nije palo napamet boksati.

Amerika je uoči te borbe bila podijeljena. Za njih su dvije stvari bile pod normalno. Franklin Roosevelt kao predsjednik i Joe Louis kao prvak teške kategorije. Sve je prolazno, ali te dvije stvari im ne diraj.

Nije ni Marcianu bilo lako. Čekala ga je borba protiv idola iz djetinjstva. Protiv čovjeka koji je bio jedan od razloga što je počeo boksati. 

Marciano je imao 27 godina i bio je u punoj snazi, no Louis imao je prednost u težini i rasponu ruku. Ništa novo za Rockyja Marciana koji je sa 177 cm i 83 kila bio fizički najmanji borac u teškoj kategoriji.

No Marciano je imao dinamit u rukama i to je pokazao protiv 13 kila težeg i 10 centimetara višeg protivnika, nije na odmet dodati i 10 godina starijeg Joea Louisa, koji je bio favorit uoči meča. 

"Razbio me s dva udarca"

Počelo je žestoko s obje strane, Louis se dobro držao protiv deset godina mlađe borca, ali kako su runde prolazile, Louis je gubio na snazi, a Rocky je udarao sve jače. U osmoj rundi razornom ljevicom poslao je bivšeg prvaka na pod.

Louis se nekako podigao nakon što je sudac na odbrojavanju došao do broja osam, ali bio je u problemima. Svima je bilo jasno da borba neće još dugo trajati.

Marciano je žestoko navalio i desnicom izbacio legendarnog "Smeđeg Bombardera" van ringa. Bio je to kraj jedne ere i konačan Louisov kraj.

- Vidio sam dolazi desnica, ali ništa nisam mogao napraviti. U karijeri sam primio tisuće udaraca, a ovaj dečko me razbio s dva udarca - rekao je Louis nakon borbe. 

S novcem od meča pokrio je gotovo sav dug prema državi, a kongres mu je kasnije oprostio ostatak. Bio je to lijep potez prema američkoj legendi koja je od tog trenutka bankrotirala i jedva spajala kraj s krajem.

Rockyjeve suze

Rocky Marciano plakao je u Louisovoj svlačionici nakon te borbe. Otkrio je to "Smeđi bombarder" u jednom od intervjua dosta godina nakon meča.

Louis je bio Rockyjev heroj, idol iz djetinjstva i bilo mu je grozno zbog toga što mu je napravio u ringu. Progutao je knedlu čim ga je vidio u kutu uoči borbe, ali onoga trenutka kad je čuo zvono za početak borbe, Louis je prestao biti njegov idol i postao je samo borac kojeg mora preskočiti na putu do vrha.

- Louis je bio pravi šampion. Nisam uživao u ovome. Da je 10 godina mlađi, ova borba bi lako mogla otići i na drugu stranu - rekao je Marciano, koji je pet borbi kasnije osvojio naslov teškaškog prvaka.

Titulu je obranio šest puta, a umirovio se 1956. godine. Nakon te borbe protiv Louisa u New Yorku, Marciano je dobio svoj dio novca i vratio se u rodni Brockton. Ušao je u trgovinu cipela gdje radio njegov otac Pierono Marchegiano i rekao mu: "Tata, dosta si radio. Ajde, idemo sad..."

To je borac

Rocky je bio pravi sportaš, nimalo nalik ovim današnjim borcima koji zbog žuljeva i migrena otkazuju mečeve. Marciano se 1949. godine borio s rupturom diska.

U pohodu na naslov imao je problema s otečenim laktom desne ruke zbog čega nije mogao imati onako razorne udarce, ali svejedno je pomeo sve i umirovio se kao jedini neporaženi prvak teške kategorije.

I Rocky i Joe Louis primljeni su u Kuću slavnih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima