Obavijesti

Sport

Komentari 30

Što je sad ovo?! Amerikanci su pustili nacističku verziju himne

Što je sad ovo?! Amerikanci su pustili nacističku verziju himne
6

Fed Cup, Amerika je ugostila Njemačku. I kreće himna Njemačke: "Deutschland, Deutschland über alles..." Njemačke tenisačice nisu mogle doći k sebi. Američki savez odmah se ispričao

VIDEO

Američki teniski savez izazvao je skandal kada je prije početka FED Cup meča između SAD-a i Njemačke pustio staru verziju njemačke himne.

Prije početka prvog pojedinačnog susreta kojeg su trebale odigrati za SAD Alison Riske i Andrea Petković za Njemačku u Lahainu (Havaji), izvođač je izveo prvu kiticu njemačke himne "Das Lied der Deutschen" koja se ne izvodi od 1945. godine.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Ups, sorry...

Ta prva strofa, koja počinje riječima "Deutschland, Deutschland über alles" (Njemačka, Njemačka iznad svih), ima otvorenu nacionalističku konotaciju jer ju je u promicanju svoje ideologije koristio Adolf Hitler. 

- Američki teniski savez se iskreno ispričava njemačkoj reprezentaciji i njenim navijačima zbog puštanja stare verzije njemačke himne. Tu pogrešku više nećemo ponoviti - objavio je američki teniski savez na Twitteru.

Njemačka himna koju je od 1952. koristila Zapadna Njemačka, a onda i od 1990. ujedinjena Njemačka, zapravo je treća strofa pjesme "Das Lied der Deutschen" koja počinje riječima "Einigkeit und Recht und Freiheit" (Jedinstvo, pravo i sloboda).

Prve dvije strofe nikad se ne pjevaju u službenim prilikama. Njemačke tenisačice su bile šokirane kada su čule prvu strofu himne koju je Hitlerova Nacistička stranka počela koristiti u skladu sa svojom ideologijom.

- To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživjela - izjavila je kasnije njemačka tenisačica Andrea Petković.

AUT, Sony Ericson WTA Tour, Gasteinladies 2010

Njemačka izbornica Barbara Rittner je incident također nazvala "neoprostivim skandalom" i "nevjerojatnim nedostatkom poštovanja". Ovakav gaf se već dogodio na sportskom natjecanju i to 2011. na SP-u u kanuu i kajaku u Mađarskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener