Obavijesti

Sport

Komentari 2

Svi kopiraju braću Sinković: Zaveslaji im nastaju u labosu

Svi kopiraju braću Sinković: Zaveslaji im nastaju u labosu
3

GENIJALNI BRALIĆ Trener braće Valenta i Martina Sinkovića, Nikola Bralić, usavršio je teoriju ruskoga znanstvenika te stvorio zaveslaj koji nam donosi medalje

VIDEO

Prije pet godina treneri drugih reprezentacija govorili su Nikoli Braliću da je njegov zaveslaj promašaj, da je predubok. Brzo su zašutjeli jer Bralićev je četverac osvojio svjetsko zlato. A danas su snimke s treninga Martina i Valenta Sinkovića najtraženiji filmići u svjetskom veslanju.

- Da, snimke se vrte u svijetu. Snimao sam pripreme, koje sam dao svojem čovjeku iz kluba da mi montira i pripremi za seminar. Usput je stavio i na YouTube. Jako je gledano, doznao sam da se snimke vrte i u Americi te Engleskoj i da su komentari pozitivni da ti mozak stane. Dive se preciznosti, impresionirani su tehnikom - istaknuo je Bralić.

VIDEO

Nije to nazvao svojim zaveslajem, nego usavršenim. Kaže da je ideju pokupio od ruskog biomehaničara i veslačkog teoretičara Valerija Klešnjeva .

- Na tom zaveslaju počeo sam raditi početkom 90-ih kad je u Zagreb kod mene došao Ninoslav Saraga. Tada sam naišao i na Klešnjevov rad i tu je počela priča. Malo sam prilagodio njegova istraživanja, a nakon što su Saraga i Martinov počeli ostvarivati velike rezultate, bio sam siguran da je to prava stvar. Od Klešnjeva se razlikujem po tome što on traži jaki ritam na početku, a ja jaki ritam na kraju. To je zaveslaj koji ima glavu i rep, biomehanički je opravdan, vrlo je precizan i eksplozivan - kaže Bralić.

Da bi mikronskom točnošću njegovi veslači pogađali vodu potrebne su godine rada.

- Nama je trebalo četiri ili pet godina. I premda nas pokušavaju kopirati, mislim da to nikome neće uspjeti. Jer do tog zaveslaja postoje vježbe za koje drugi ne znaju kako ih treba izvoditi. Uostalom, mi svake godine radimo druge vježbe, a bez onih prvih sigurno nitko neće uspjeti ponoviti naš zaveslaj. Sve je to nadogradnja - kaže Martin Sinković.

Mnoge reprezentacije sa snimki su prešle i na praktične pokušaje kopiranja.

- Da, vidjeli smo mnoge naše vježbe kod drugih reprezentacija. Lijepo je biti taj koji postavlja standarde. Kad se najveće veslačke sile trude kopirati, onda znaš da si napravio nešto veliko. To je, prije svega, veliko priznanje za našeg trenera - kaže Valent.

Duško Jaramaz/PIXSELL

Bralić danas ima 63 godine, ali i dalje uči te prati trendove. A već radi na novom “izumu”.

- Razmišljam da dio pritiska koji stvaramo dolaskom u zadnju poziciju eliminiramo susretnim kretanjem. Mislim da bismo time mogli puno dobiti. Razgovarat ću s Klešnjevim, on u labosu ima potrebni instrumentarij pa ćemo nešto probati - istaknuo je Bralić.

I to je dio tajne zašto su njegovi veslači korak ispred.

- Bralić je najbolji omjer starog i novog. Zna od novoga probrati što je dobro i potom uklopiti u trening. Ništa drastično ne mijenja, nego dodaje sitnice koje rade razliku - kaže Martin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu