Obavijesti

Sport

Komentari 44

Tata, ovo je za tebe! Rana smrt oca učinila ga je - gladijatorom

Tata, ovo je za tebe! Rana smrt oca učinila ga je - gladijatorom
1

LA JOYA Dybalin nadimak je La Joya, odnosno - dragulj. Paulo je prošao trnovit put do dresa Juventusa, a svaki svoj gol slavi na specijalan način. Poslije svoje gladijatorske maske, gol posveti preminulom ocu...

VIDEO

Nisam novi Messi. Nitko ne može biti novi Messi ili novi Maradona, tako niti ja. Ja sam Paulo Dybala i želim biti samo Dybala, objašnjavao je momak koji je u utorak navečer u Torinu sredio veliku Barcelonu.

VIDEO: KAKO JE DYBALA SRUŠIO BARCELONU

Juventus je pobijedio 3-0 i napravio veliku stvar, ali nećemo se zaletavati - za plasman u polufinale moraju pokazati kako su naučili na pogreškama PSG-a. 

Poljak, Talijan i Argentinac

Punim imenom Paulo Bruno Exequiel Dybala u studenome će napuniti 24. godine, a već je jedan od vođa ponajbolje europske momčadi. Juventus ga je planski na to programirao, no njegov put do tog nivoa bio je popločen trnjem.

Ako se jednog dana nađete u nekakvom kvizu, nećete dopustiti da vas iznenadi pitanje čije sve korijene vuče ovaj momak. Da, Dybala je Argentinac, ali u njemu teče poljska, kao i talijanska krv.

Naime, njegov djed Bolesław Dybała za vrijeme Drugog svjetskog rata napustio je Poljsku i otišao u Argentinu, dok je njegova baka Da Messa iz okolice Napulja. Paulo posjeduje obje putovnice, međutim, ništa osim igranja za 'gauche' nije dolazilo u obzir.

Možda će vas pitati i na kvizu koji nadimak nosi. Paula su nazvali La Joya, odnosno - dragulj. 

Poslije prvih koraka napravljenih u Laguna Largi, Paulo prelazi u Instituto Cordoba. S devet godina, Newell’s Old Boys, klub iz Rosarija, prepoznavši u njemu potencijal, ponudio mu je mjesto u svojoj mladoj momčadi.

Brzo odrastanje zbog prerane očeve smrti

Ponuda je bila primamljiva, ali otac Adolfo i majka Alicia nisu htjeli pustiti svoje dijete i poslati ga 400 km daleko od kuće. 

Bilo mu je samo devet godina i smatrali su da će imati dobre uvjete odrastanja u Cordobi. I baš tada, zbog prerane smrti oca, dječak je morao 'preko noći' odrasti. 

Bezbrižno djetinjstvo palo je u prošlost, Dybala je morao u ranoj mladosti ipak napustiti dom i pokušati zaraditi od nogometa kako bi pomogao obitelji. Stasao je u pravog gladijatora, iako rastom ne odaje takav dojam. 

Uspon je bio strelovit. U 17. godini debitirao je za prvu momčad Instituta, a sedam dana poslije debija, u svojoj drugoj utakmici, zabio je hattrick. U vrhunskoj sezoni u 28 utakmica utrpao je 17 golova i njegova sljedeća destinacija bila je Europa.

Palermo je 'pobijedio' u konkurenciji Intera, Napolija i Atalante te za nedokazanog mladića izvalio 12 milijuna eura čime je postavio klupski rekord po ulaznim transferima.

Njegova prva sezona prilagodbe na sicilijanskom klubu protekla je ispadanjem kluba u drugu ligu, ali u drugoj je počeo nadolaziti. 

Stilom igre podsjeća na Messija, a Juve bez njega ne može

Tu je započeo svoj igrački rast koji ga je poslao sve do Juventusa koji ga je platio 32 milijuna eura (uz osam milijuna raznih bonusa) i praktički ga postavio kao nasljednika Carlosa Teveza koji je dvije sezone fenomenalnim igrama oduševljavao sve 'bianconere'. 

Već u prvoj sezoni u Juventusu stasao je u idejnog vođu napada, u kojoj god formaciji igrao trener Massimiliano Allegri, Dybala je ključna napadačka poluga.

Istureni ili povučeni napadač, od prije nekoliko mjeseci i polušpica u službi 'hranjenja' loptama 'killera' Gonzala Higuaina, ovaj omaleni ofenzivac ističe svoje nogometne kvalitete slične Messijevim.

Sitan i brzonog, niskog težišta, briljantne tehnike i uvijek korak ispred svih čini razliku na terenu. Za potvrdu iznimne klase na najzahtjevnijoj pozornici bila mu je potrebna jedna velika europska utakmica.

Dogodilo se to baš protiv velike Barcelone i čudesnog Messija, mentora iz reprezentacije. 

- Jako sam sretan, kao dijete sam maštao o ovakvim trenucima i sada sam to uspio. Puni smo samopouzdanja, moramo ići dalje i ostvariti svoje ciljeve. Znamo da nam treba pozitivan rezultat i u uzvratu, moramo sačuvati svoju mrežu. Svi smo vidjeli kako je teško tamo igrati - rekao je Paulo poslije potapanja prvaka Španjolske.

'Tata, ovo je za tebe'

Poslije svakog gola kojeg zabije, nastupa 'Dybalamask'. Zatim pogleda prema gore i kažiprste uperi prema nebu u čast preminulom ocu Adolfu.

- To je 'Dybalamask', odnosno moja maska. Vrlo je jednostavna - to je maska gladijatora! Kad je na mukama, on mora ponekad navući svoju ratničku masku kako bi postao jači, bez da izgubi svoj osmijeh i dragost - objasnio je Paulo proslavu svojih golova. 

Juventus

Smatraju ga 'ubojicom dječjeg lica' zbog njegove mladolikosti. Pritom je na travnjaku zaigran poput djeteta željnog lopte. Uvijek ima neki trik, uvijek će se nadigravati.

Veliki je kolekcionar dresova, no najvažniji mu je onaj od kapetana Gigija Buffona. Taj je dres dobio nakon što je s Palermom igrao protiv Juventusa.

Nema sumnje, nogomet je dobio novog fantazistu, a Juve igrača koji ih stilom igre podsjeća na legendarnog Alessandra Del Piera.

I koji ih poslije čarobne večeri na Juventus Areni može hrabro povesti prema zlatnom cilju - osvajanju Lige prvaka na što Juventus čeka još od 1996. godine.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba