Obavijesti

Sport

Komentari 30

'Trenirao sam najbolje golmane Ligue 1 i Belgije, a otjerali me'

'Trenirao sam najbolje golmane Ligue 1 i Belgije, a otjerali me'
1

Subašić je službeno najbolji golman Francuske, Kalinić Belgije, a njihov učitelj Tonći Gabrić nezaposlen je zadnje dvije godine, otkako mu se tadašnji trener Hajduka Igor Tudor zahvalio na suradnji

VIDEO

Ponosan sam, ali sam i malo nesretan. Odgojio sam puno sjajnih golmana, i umjesto da radim i odgajam nove, sjedim kući i besposličarim, kazao nam je Tonći Gabrić.

Njegova dva učenika, Kalinić i Subašić, danas su najbolji golmani belgijske i francuske lige.

- Baš smo Vjekoslav Tomić i ja prije dva tjedna sjedili kod Kale u Gentu, prisjećali se dana kad su njih dvojica bili na Poljudu. Nedostajao nam je samo Suba pa da bude kao nekad, kad smo bili na pripremama Hajduka - kaže Tonći Gabrić te dodaje da ga uspjesi Subašića i Kalinića nisu uopće iznenadili.

Pletikosa je sve znao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uvijek sam vjerovao u njih. Da samo znate koliko sam imao otpora u Hajduku zbog njih dvojice, pogotovo zbog Lovre. Nadam se da će obojica još puno napraviti. Subašić me već dostigao, a Kale će dostići i mene i Subašića, u to sam posve siguran - nasmijao se Gabrić, kojeg i danas zezaju da je spreman kao u dane kad je Hajduk igrao Ligu prvaka.

Uspjesi Subašića i Kalinića nisu iznenadili ni Stipu Pletikosu.

- Subašić već dugo brani na vrhunskom nivou, baš kao i Kalinić. Uvijek sam govorio da će obojica svoju vrijednost potvrditi tek u jačim sredinama, u jačoj konkurencij, kad odu u inozemstvo. Ne samo zato što su vrhunski golmani nego i zato što su pravi karakteri – kaže Pletikosa i dodaje:

- Kvalitetan sportaš prije svega mora biti kvalitetan čovjek, a za to je, osim odgoja u obitelji, presudan odgoj u klubu. Imao sam sreću da su me kao golmana i čovjeka odgajali Siniša Jalić, Mladen Pralija, Ivan Katalinić, Tonći Gabrić... Inzistirali su na pristojnom ponašanju.

Uspio za šest mjeseci

Pletikosa, Subašić i Kalinić poštovani su i među protivničkim navijačima, nikad im nisu zviždali ili im pogrdno skandirali ni protivnčki navijači.

- Meni je nevjerojatno što neki igrači sebi dozvoljavaju, vrijeđaju suce, protivničke igrače i trenere, pa i navijače. Sve se to vrati prije ili kasnije. Treba biti sportaš i osoba u svakom trenutku, ne samo prema svojim suigračima, trenerima i navijačima, nego i prema protivnicima i njihovim navijačima.

I Pletikosi je nepojmljivo da trener koji je praktično odgojio i njega, i Subašića, i Kalinića sjedi besposlen.

- Žao mi je što se ne cijeni Tonćijevo iskustvo i znanje, jer iza njegova rada su ipak ostali rezultati. Na stranu klub, u kojem se često mijenjaju treneri i stožeri, ali ne mogu vjerovati da nije dobio priliku ni u reprezentaciji, pa čak ni u mladoj. A zadnjih deset ili petnaest godina uglavnom brane golmani koje je on trenirao i odgajao – zaključio je Pletikosa.

Suba mu prvi čestitao

Kalinić je nakon samo šest mjeseci postao najbolji golman belgijske lige, što je zaista veliki pothvat.

- Dizao se i odlično branio, nije to lako kad si novi u klubu, u ligi... Nagrada će mu biti veliki poticaj za dalje, vjerujem da će u budućnosti otići u veći klub, u jaču ligu – smatra Subašić, koji je bio među prvim Kalinićevim čestitarima.

Njihov mentor Tonći Gabrić bez posla je već dvije godine, kad mu se tadašnji trener Hajduka Igor Tudor zahvalio na suradnji. I dok njegovi učenici uživaju, rade punom parom, Tonći, eto - sjedi bez posla.

OPROSTIO SE ISKLJUČENJEM

  • Tonći Gabrić u HNL-u je, osim za Hajduk, branio za Pazinku. Od karijere se oprostio u svibnju 1999., nakon utakmice u Maksimiru, u kojoj je u 29. minuti zaradio crveni karton. Na gol je stao Pletikosa.

KALINIĆ MU JE DAROVAO MERCEDES

  • Iznenadio me, stvarno lijepa gesta od njega, da me se sjetio nakon odlaska. Nazvao me i rekao da odem do Zagreba i da me gore čeka automobil, ispričao je Tonći Gabrić. Lovre Kalinić mu je, za odnos koji su imali, kupio novi Mercedes S-klase.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića