Obavijesti

Sport

Komentari 59

Ludilo u Brazilu: Kiša, sudari, prekidi i bitka Lewisa i Nice...

Ludilo u Brazilu: Kiša, sudari, prekidi i bitka Lewisa i Nice...
12

Lewis Hamilton pobijedio je u Brazilu i sada u zadnju utrku sezone ulazi s 12 bodova zaostatka za Nicom Rosbergom, koji je završio drugi. Rosberg tako mora biti minimalno treći u Abu Dhabiju i osvojio je svoj prvi naslov

VIDEO

Britanac Lewis Hamilton stigao je do svoje 52. pobjede u karijeri i prve u Brazilu nakon tri sata nevjerojatne ludnice na Interlagosu u Sao Paolu. Nico Rosberg završio je na drugoj poziciji, a sjajni mladi Max Verstappen pokazao je kalibar za budućeg svjetskog prvaka nevjerojatnom vožnjom. Ludu utrku po velikoj kiši obilježili su brojni sudari i prekidi, a utrku je na kraju završilo 16 bolida. Pet izlazaka safety cara i dvije crvene zastave - to je obilježilo današnju Veliku nagradu Brazila.

Formula One - F1 - Brazilian Grand Prix Formula One - F1 - Brazilian Grand Prix

Kakvu ludnicu od utrke u Brazilu smo imali priliku gledati! I prije nego što je utrka počela, Romain Grosjean nam je dao nagovijestiti što će se danas događati. Slupao se u ogradu i bageri su morali sklanjati njegov bolid sa staze. Francuz nije imao sreće, nije ni uspio startati s grida.

Utrka je krenula pod safety carom s deset minuta zakašnjenja. Padala je jaka kiša i stvarala velike probleme vozačima. SC je izašao u osmom krugu i Max Verstappen je odmah napao i prestigao Kimija Raikkonena. Za početak uzbuđenja pobrinuo se Sebastian Vettel kada se izvrtio u 11. krugu, a tri kruga kasnije Marcus Ericcson je proklizao, razbio se i parkirao bolid na ulazu u pit lane.

Izašao je SC i na stazi ostao do 20. kruga. Vozači sigurnosnog automobila nisu ni izašli sa staze, a već su se morali vratiti pošto se Kimi Raikkonen izvrtio i razbio bolid na ciljnoj ravnini.

Kiša je bila strašna, staza je bila potpuno natopljena i čelnici su u 21. krugu odlučili prekinuti utrku. Crvene zastave su bile na snazi sljedećih 25 minuta, a utrka se nastavila pod safety carom. No samo do 28. kruga kada je ponovo prekinuta iz istih razloga.

Mercedeseov dvojac bio je na vrhu većinu vremena. U jednom trenutku drugu poziciju preuzeo je Max Verstappen, ali je njegova momčad odlučila da je vrijeme za intermediate gume premda su vodeći bili na full wet komponenti. To ga je koštalo i pao je na 13. poziciju. No sjajnom vožnjom do kraja utrke uspio je zasjeniti sve ostale događaje.

U jednom trenutku je nanizao čak osam vozača - Ricciarda, Kvyata, Ocona, Nasra pa Hulkenberga, skinuo je i Vettela, a zatim i Sainza da bi prestigao Sergija Pereza za konačno treće mjesto. I to sve se događalo u zadnjih osam krugova. Da onda nije otišao mijenjati gume vrlo vjerojatno bi se borio s Lewisom Hamiltonom za prvo mjesto. Ovako, Britanac je imao relativno miran posao cijelu utrku, praktički i nije morao braniti ozbiljniji napad.

Utrku je obilježio i Felipe Massa, koji se nakon dugogodišnje karijere oprostio od svoje brazilske publike. Na kraju sezone ide u mirovinu, a vrlo emotivno se oprostio od svojih navijača.

Formula One - F1 - Brazilian Grand Prix

Hamilton tako u zadnju utrku sezone ulazi s 12 bodova zaostatka za Nicom Rosbergom i sve je otvoreno u Abu Dhabiju za dva tjedna. Britanac je ovom pobjedom prestigao Alaina Prosta i sada je drugi na ljestvici svih vremena po broju pobjeda (52) iza Michaela Schumachera.

TIJEK UTRKE:

 

KRAJ - Hamilton je pobijedio na VN Brazila, Nico Rosberg završio je drugi, tako da još uvijek postoji šansa za Britanca u zadnjoj utrci sezone u Abu Dhabiju za dva tjedan! No čovjek utrke je Max Verstappen, koji je odvozio fenomenalno i na kraju stigao do trećeg mjesta. Hamilton je stigao do 52. pobjede u karijeri i tek prve u Brazilu. Čestitke!

67. krug - Ma kako samo vozi taj sjajni mladi Nizozemac! Skinuo je i Vettela, a zatim i Sainza i sada je na četvrtoj poziciji!

65. krug - Ricciardo, Kvyat, Ocon, Nasr pa Hulkenberg... Verstappen samo reda vozače koje prestiže. Sljedeći na redu je Sebastian Vettel, koji drži petu poziciju. 

63. krug - Verstappen je prešao Ricciarda i Kvyata, a zatim Ocona i Nasra. Sljedeći na redu je Hulkenberg, ali ostaje pitanje imali dovoljno vremena do kraja utrke za mladog Nizozemca... Verstappen je sedmi za sada.

56. krug - Alonso je dodirnuo rubnik i izvrtio se. Izašao je malo sa staze i nanio dosta blata po stazi. Dobrom reakcijom bolida iza njega nije došlo do kontakta. Fernando se odmah vratio i nastavio s utrkom.

56. krug - Safety car je izašao i ludilo na kotačima se nastavlja! Verstappen je morao nazad u boks jer je kiša pojačala, a on je bio na intermediate gumama. Ispalo je na kraju da su u Mercedesu bili u pravu i da se Red Bull kockao s promjenom guma. Red Bull je sada sasvim sigurno izgubio pobjedničko postolje.

53. krug - Utrka se nastavlja i sada je sasvim sigurno da će probiti granicu od tri sata. U tom slučaju, utrka se neće voziti prema broju krugova nego prema vremenskom roku. Safety car je na stazi, bolidi su stisnuti i bit će zanimljivo kada izađe sa staze i utrka se nastavi!

48. krug - Kakva šteta! Felipe Massa se slupao na ciljnoj ravnini i neće imati priliku završiti utrku pred svojom publikom. Naime, Massi je ovo zadnja sezona i nakon što završi ide u mirovinu. U Abu Dhabiju vozit će svoju 250. utrku. Emotivno proživljava trenutke s publikom, raširio je brazilsku zastavu prema publici na tribinama.

46. krug - Verstappen je bio u boksu i promijenio je gume s full weta na intermediate. Počeo je voziti brze krugove i čini se kako bi mogao napraviti problema Mercedesovom dvojcu, koji će kad-tad morati u boks. Oba Mercedesa su još uvijek na full wet komponenti, iako je dosta bolida prešlo na intermediate.

43. krug - Vettel je sjajno, na kočenju, prestigao Fernanda Alonsa, koji je odmah probao vratiti poziciju! Španjolac i bivši svjetski prvak izletio je sa staze u prevelikoj želji i Vettel je lagano preuzeo sedmo mjesto.

38. krug - Na ulasku u 38. krug skoro se dogodila drama! Verstappen je lijevom prednjom gumom dotakao rubnik i izvrtio se. Imao je puno sreće i nije se zabio u ogradu. Rosberg je bio predaleko i nije uspio prestići mladog Nizozemca, ali sada mu je za petama.

37. krug - Iako Lewis Hamilton niže najbrže krugove, Max Verstappen mu je za petama! Mladi Nizozemac došao mu je na samo sekundu i šest desetinki zaostatka.

34. krug - Vettel se na početku utrke izvrtio i upropastio si utrku. Sada je prestigao Wehrleina i preuzeo 10. poziciju.

32. krug - Safety car je izašao i nova uzbuđenja mogu početi! Verstappen je prestigao Nicu Rosberga i sada je drugi!

Evo što je Lewis Hamilton radio za vrijeme pauze. Kakav šmeker!

29. krug - utrka se nastavila! Safety car je na stazi i tamo će ostati više od jednog kruga, koliko god je to potrebno.

18:53 - Čelnici su odlučili - utrka se nastavlja u 19:02 po našem vremenu!

Utrka je prekinuta u 28. krugu i slijedi poduži prekid. Mi ćemo naravno pratiti događanja i izvještavati vas kakvo je stanje na Interlagosu. Kako sada stvari stoje, ako se utrka prekine, svi vozači dobit će pola bodova od ukupne vrijednosti pozicije na kojoj se nalaze.

28. krug - Novi prekid utrke, ponovo su na snazi crvene zastave. Kiša se nije smirila i sad je u pitanje dovedeno održavanje utrke do kraja.

Slijedi nam još kiše.

25. krug - Verstappenu iz momčadi javljaju da slijedi pojačanje kiše za 20-ak minuta. Vettel je zatim svojima u momčadi javio da je staza jako mokra, da se stvaraju lokve... Uskoro bi se trebao maknuti safety car i utrka bi se trebala normalno nastaviti. Jolyon Plamer se sudario s Kvyatom i zbog toga je morao odustati.

22. krug - Sigurnosni automobil ostat će još neko vrijeme na stazi. Ne zna se još točno kada će otići, a najavljuje se velika kiša za 15-ak minuta.

21. krug (18:21sati) - Utrka se nastavlja nakon 25-minutnog prekida pod sigurnosnim automobilom. Kiša je malo popustila.

21. krug (17:57sati) - Utrka je još uvijek pod crvenom zastavom i nema znakova kad bi se mogla nastaviti. Hamilton je vodeći ispred Rosberga, treći je Verstappen, četvrti Huklenberg, peti Perez, šesti Sainz, sedmi Nasr, osmi Ricciardo, deveti Ocon, a deseti Wherlein. Tri vozača su van utrke - Raikkonen, Ericsson i Grosjean.

Evo kako se razbio Kimi Raikkonen.

 - Ovo više nema smisla. Koliko još ljudi želite da se razbije? Utrku treba prekinuti - rekao je Vettel svojoj momčadi putem radija.

20. krug - I Raikkonen se izvrtio i razbio. Pogodio je ogradu i parkirao bolid na ciljnoj ravnini. Safety car nije ni izašao, a već se mora vratiti na stazu. Čelnici su odlučili prekinuti utrku u 21. krugu, na snazi je crvena zastava.

20. krug - Sigurnosni automobil je izašao u 20. krugu. Kiša i dalje jako pada, a Verstappen je ostao na intermediate gumama. Većina bolida vratila se na full wet. Raikkonen je u međuvremenu prestigao mladog Nizozemca i bit će zanimljivo vidjeti kako će sad stvari izgledati.

Evo kako se Ericsson razbio.

18. krug - Pit lane je otvoren i bolidi ponovo mogu mogu u boks.

14. krug - Marcus Ericsson je proklizao, razbio se i parkirao bolid na ulazu u boks. Verstappen je vrlo brzo naletio i primjetio ga je u zadnji trenutak i zamalo izbjegao nesreću. Za sada se ne može ući u boks, utrka se vozi pod safety carom. Prednje krilo s Ericssonovog bolida još uvijek stoji na ciljnoj ravnini.

11. krug - Rosberg vozi najbrži krug, a Sebastian Vettel se izvrtio. Srećom, nije se zabio u ogradu i nastavio je s utrkom. Odmah zatim otišao je u boks i čini se kako je za njega utrka upropaštena.

10. krug - Svi bolidi polako kreću u boks po intermediate gume. Većina vozača odlučila je mijenjati gume odmah na početku utrke. Vidljivost na stazi je loša, pogotovo na ravnim pravcima.

8. krug - Sigurnosni automobil je izašao sa staze. Krenula je prava utrka. Verstappen je odmah prestigao Raikkonena.

7. krug - Hamilton javlja momčadi da je u problemima i da mu voda curi kroz kacigu. Sigurnosni automobil izlazi u sljedećem krugu i prava utrka počinje!

5. krug - utrka se i dalje vozi pod sigurnosnim automobilom. Kiša ne prestaje padati, a situaciju najbolje očarava Hamilton koji je svojoj momčadi poručio:

- Diže se puno vode pa čak i po ovako malim brzinama. Ništa ne vidim iza sigurnosnog automobila.

1. krug - počela je utrka pod sigurnosnim automobilom. Svi bolidi su na full wet komponenti guma.


17:07 Za jednog čovjeka utrka na Interlagosu bit će posebno emotivna. Riječ je o Felipeu Massi, koji vozi svoju zadnju utrku pred domaćom publikom.

17:05 Utrka će startati pod sigurnosnim automobilom.

16:56 Kiša lijeva kao iz kabla na Interlagosu. Poznavajući vozače, Hamilton bi trebao biti u prednosti. Ne zovu ga bez razloga 'kišni čovjek'.

16:51 Start je odgođen deset minuta zbog nesreće Romaina Grosjeana. Utrka bi tako trebala startati u 17.10 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka