Obavijesti

Sport

Komentari 132

Ante: Malo je nedostajalo da Josip 1997. ostane bez oka

Ante: Malo je nedostajalo da Josip 1997. ostane bez oka
7

24sata je u bio domu obitelji Josipa Glasnovića gdje smo s roditeljima Franjom i Marijom te dvije i pol godine starijim bratom Antom komentirati Josipov uspjeh karijere

VIDEO

Josip Glasnović Hrvatskoj je u Rio de Janeiru donio prvu olimpijsku medalju i to odmah zlato. Ponos zagrebačke Dubrave i cijele Hrvatske u suzama je odslušao Lijepu našu, a 24sata danas je bio u domu obitelji Glasnović s bratom Antom te roditeljima Franjom i Marijom.

- Josip je jučer u polufinalu bio jako smiren, baš ću ga pitati kakvu je tehniku imao. Ja, recimo, znam pjevušiti pjesmu u svojoj glavi da se opustim - rekao nam je Ante Glasnović o čudesnom uspjehu brata Josipa.

No malo je poznato da je Josip prije 19 godina umalo ostao bez oka.

- Da, 1997. godine bili smo u lovu i grana ga je udarila po oku kada smo se provlačili kroz grmlje. Završio je hitno na operaciji, a malo je nedostajalo da ostane bez oka i to baš ovog desnog s kojim sada cilja. Na njega vidi oko 90%, nosi streljačke naočale. Koliko mu odmaže? Pa vidite, osvojio je zlato - nasmijao se Ante te dodao:

- Hrvatska je mala zemlja, ali smo velesila u streljaštvu.

Dubrava - šampionski kvart

Josip je upotpunio niz medalja u šampionskom kvartu. Dubrava već ima olimpijske medalje Martine Zubčić i Sandre Perković.

- Ovo je veliki uspjeh, san svakog sportaša je otići na Igre, a kako ne osvojiti zlato. No lakše je pucati nego gledati ili biti trener. Na natjecanju je najvažnija koncentracija, a svatko ima neke svoje metode. Od slušanja glazbe do razgovora s dragim osobama. No može te netko i omesti kada pucaš. Prije dvije godine u Svjetskom kupu mene je ometao jedan turski strijelac koji mi je bacao čahure pod noge, a sudac ga nije opomenuo. No ja sam bio u takvoj koncentraciji da me ništa nije moglo omesti, puknuo sam 124. 

Leteća meta ili glineni golub

- Oko 120 km/h na sat izleti golub. Postoji i brojač reakcije svakog strijelca, a ona je oko 0,60 stotinki. Može se pretpostaviti na koju će stranu izletiti golub jer ide 10 lijevo, 10 desno, pet po sredini, no sve to izleti nasumce, kako kompjuter odredi. Leteća meta se radi od ekoloških primjesa, a njen promjer je oko 110 milimetara. Mi smo se ovim sportom počeli baviti nakon što smo krenuli u lov s tatom. Kakve šanse imaju fazani? Imaju šanse više nego glineni golubovi - priča Ante pokazujući nam trofejnu sobu braće Glasnović.

Žmirećki sastavlja pušku...

- Puška je teška oko četiri kilograma, kundak je od turskog oraha, a ova vrijedi oko devet tisuća eura - rekao je Josipov brat te zatvorenih očiju sklopio pušku za par sekundi.

Ponosni roditelji...

- Ovo treba doživjeti. Svi naši olimpijski medaljaši sada nas razumiju. Supruga i ja ulagali smo samo u njih. Ništa nas drugo nije zanimalo osim njihovih putovanja, natjecanja - rekao je otac olimpijskog prvaka Franjo.

Majka Marija nije drhtala, ona je znala da će Josip uzeti zlato.

- Da, prije pucanja sam nekako predosjećala da će uzeti zlato. Kada sam ga vidjela kako je smiren i hladan kao nikad, bila sam sigurna u zlato. Odmah sam rekla da će osvojiti zlatnu medalju.

Skup sport, puška i do 20.000 eura

- Jedan metak je 2 kune, puška može koštati i 20.000 eura, prsluk je oko 170 eura, naočale isto tako, a to je najosnovnije. U prosjeku ispucamo više od 200 metaka po treningu, a to je oko 500, 600 kuna po danu. A trening je tri puta tjedno - kaže Ante.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...