Obavijesti

Show

Komentari 40

Brega: Zbog rokova sam bio našmrkan da bih ostao budan

Brega: Zbog rokova sam bio našmrkan da bih ostao budan
3

PROBLEMATIČNI ROKERI Goran Bregović se počeo drogirati sa 16 godina, Ipe Ivandić zbog hašiša je bio u zatvoru, a Tifa i Milić na liječenju od alkoholizma

VIDEO

Drogu sam uzimao da na vrijeme završim pjesme za album ‘Šta bi dao da si na mom mjestu’. Stavili su me na kokain da što dulje ostanem budan, rekao je Goran Bregović (64).

Vođa Bijelog dugmeta dodao je da je imao rok od deset dana da dovrši tekstove.

- Nikad ne bih napravio taj posao da me nisu pritisnuli - rekao je Brega. Dosad nije nikad govorio o svojim problemima s ovisnošću, iako ga se često može vidjeti s čašom viskija. Kao srednjoškolac, dodao je, u Sarajevu se navukao na psihoaktivnu drogu LSD.

- Kao klinac, od 16. do 18. godine, u mozak sam uvaljao toliko LSD-a da više nikad nije radio ljudski - kaže Bregović. Bubnjar benda Milić Vukašinović (64) opisao je na 1200 stranica u svojoj knjizi “Seksualno nemoralan tip” svoja iskustva s ovisnošću. Ističe da Gorana nitko nije tjerao ni na kakve droge.

- On nema muda reći da je sam to uzimao pa kao pi... kaže da smo ga valjda mi prisilili. Tko bi u bivšoj Jugi bilo koga na bilo što trebao prisiljavati? Ja ni jednu svoju pjesmu nisam napisao pod utjecajem nečega, a šmrkao sam kokain, pušio ‘travu’ i pio alkohol. Od tog periodičnog alkoholiziranja išao sam i na liječenje - kaže Vukašinović koji tvrdi da je čist 10 godina.

Mladena Vojičića Tifu (54) opilo je što pjeva u najvećem bendu ovih prostora te se navukao na kombinaciju heroina i LSD-a. Liječio se od alkoholizma. Bas gitarist Zoran Redžić (66) ne skriva da je probao različite droge, ali nikad dok je bio u Bijelom dugmetu.

- Čist sam kao suza. Nikad me droga nije privlačila, kušao bih je kad mi je bilo dosadno. Kad sam bio na nečemu, bio sam totalno neupotrebljiv - kaže Redžić.

Zbog Bregovića su pucale mnoge veze

Čim se u Nišu pročulo da će Brega doći u vojsku, cure su počele masovno napuštati dečke. U vojarni se Bregović domislio te organizirao mješoviti zbor vojnika i gimnazijalki.

Auto s Dugmićima nosili 100 metara

Nakon Hajdučke česme bend se stisnuo u Citroënu, a kad su ih prepoznali, publika je na rukama nosila auto sto metara. Fotograf Dragan S. Stefanović zamolio je da ih spuste i dobio je šaku u oko.

Majka zbog droge htjela ubiti Ipu

Policija je doznala da mornar Vesa Adamović bubnjaru Ipi Ivandiću donosi 3,5 kila hašiša. Pratili su ga, a prije nego što su uhitili Ipu, njegova majka je vikala: ‘Dajte mi pištolj da ga ubijem’.

‘Ne drogiraju se samo rokeri, nego i folk i pop pjevači’

Kad su napušeni, tada misle da su kreativniji. Neke zvijezde se bez stimulansa boje izaći pred publiku, a nekima treba samo da se opuste, kaže psihijatar Slavko Sakoman (67).

Dodao je kako su tjeskoba ili nesređeni osobni život najčešći razlozi ovisnosti. Najvažnije je, ističe, imati kontrolu, jer posljedice mogu biti kobne. Sakoman je dodao da je i jedan član Bijelog dugmeta bio njegov pacijent, ali nije htio reći koji. 

- Ne drogiraju se samo rokeri. Folk i pop pjevači te razni drugi umjetnici također uzimaju stimulanse. I to puno više nego što se misli - kaže Sakoman. Dino Dvornik bio je prvi koji je progovorio o svojoj borbi i rekao da se četiri puta pokušao odviknuti od teških droga. Umro je prije šest godina od koktela lijekova. Reper Marin Ivanović Stoka (32) u knjizi je opisao svoju borbu s paklom droge. Na odvikavanju je bio 2007. i 2010. godine.

- Sa šesnaest godina povukao sam prvu ‘lajnu’ speeda. Na dan bih uzimao i po 25 ecstasyja. Mami sam krao lovu i molio najgori ološ za malo droge - rekao je reper.

Iako nikad nije bio u komuni, Goran Bare (49) godinama se pokušavao izliječiti od droge kako bi ponovno izgradio odnos sa sinom Miranom (19). U zagrebačkoj četvrti Zapruđe prije pet godina zaustavili su ga policajci u civilu, a pjevač Majki predao im je deset tableta Normabela i pola grama kokaina.

Dujmića su uhitili radi grama kokaina

Skladatelj je rekao da kokain nije bio njegov, nego da mu ga je netko podmetnuo. Policija je 2005. godine uhitila Rajka Dujmića u zagrebačkom kafiću radi grama kokaina. 

Zbog droge završio je na psihijatriji

Deset se godina Damir Urban (46) borio s ovisnošću. ‘Postao sam teški ovisnik, pokušao sam skočiti kroz prozor s desetog kata, a nakon toga sam završio na psihijatriji’, rekao je Urban.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane