Obavijesti

Show

Komentari 24

Lauren Bacall preminula je u 90. godini od moždanog udara

Lauren Bacall preminula je u 90. godini od moždanog udara
10

Legendarna holivudska diva i jedna od ikona zlatnog doba Hollywooda preminula je u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku u utorak ujutro

VIDEO

Zaklada obitelji Bogart objavila je kako je Lauren Bacall preminula u dobi od 89. godina. Umrla je od moždanog udara u utorak ujutro.

- S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njezinom nevjerojatnom životu, potvrđujemo da je Lauren Bacall preminula - objavili su na svom profilu na Twitteru.

Jedna od ikona zlatnog doba Hollywooda iza sebe je ostavila troje odrasle djece, Stephena i Leslie Bogart i Sama Robardsa, koje je dobila u svoja dva braka s Humphreyjem Bogartom i Jasonom Robardsom. Njezina i Bogartova ljubavna priča jedna je od najpoznatijih u Hollywoodu, a par je bio u braku od 1945. sve do njegove smrti 1957. godine. S Robardsom je bila u braku od 1961. do 1969. kada su se rastali.

Imala je jednu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Ogledalo ima dva lica' iz 1996. godine, a 2009. godine dobila je počasnog Oscara.

Njezina karijera trajala je preko 60 godina, a bila je najprepoznatljivija po svojoj ljepoti i specifičnom glasu. 

Kolege se oprostili od glumice: Bila je originalna

 - Prvo Robin koji je bio genijalac i sad Lauren. Bila mi je privilegija poznavati je, glumiti s njom, ali najviše od svega bila mi je mudra prijateljica puna ljubavi. Ona je bila originalna - rekla je Barbra Streisand (72) koja je uz Lauren glumila u 'Ogledalo ima dva lica'.

- Bila je divna dama koja je inspirirala i bila je zabavna i talentirana. Osjećam se sretnim što sam imao priliku raditi s njom. Jako će mi nedostajati - rekao je James Caan (74). 

- Život Lauren Bacall trebamo proslaviti. Rekli su mi da joj je zadnji nastup bio u 'Family Guyu'. Zbog toga smo zahvalni i osjećamo se privilegirano. Hvala ti Lauren što si nas sve naučila kako zviždati - kazao je tvorac serije 'Family Guy' Seth MacFarlane (40). 

Alyssa Milano (41) jedna je od prvih koji su se od glumice oprostili objavom na Twitteru. 

- Odmaraj se s anđelima, Lauren Bacall - napisala je. 

Rose McGowan (40) od glumice se oprostila objavom na Instagramu. 

- Lauren Bacall. Veliki nas napuštaju - objavila je. 

- Imala sam divnu priliku raditi s Lauren Bacall u filmu 'Diamonds'. Bila je jedinstvena. Legendo, počivaj u miru - napisala je Jenny McCarthy (41).

Mia Farrow (69) oprostila se od Lauren nazvavši je njenim pravim imenom. 

- Počivaj u miru Betty - podijelila je na Twitteru. Isto je napravio i Alec Baldwin (56). 

- Velika Betty Bacall je otišla. Pročitao sam njenu autobiografiju 'By Myself'. Volim tu knjigu - napisao je Alec. 

Larry King (80) također se prisjetio svojih intervjua s Lauren i izrazio žaljenje zbog njene smrti. 

Zbog karijere je promijenila ime u Lauren

Rođena je 1924. u Bronxu u New Yorku kao Betty Joan Perske. Bila je jedino dijete tajnice Natalie Weinstein-Bacal i prodavača Williama Perskea. Njezina majka kasnije je promijenila prezime u Bacall, a nakon što su joj se roditelji rastali kada je imala pet godina, buduća holivudska diva više nije vidjela svog oca.

Pod imenom Betty Bacall glumački debi imala je sa 17 godina 1942. na Broadwayu. Povremeno je radila i kao model, a to joj je i pokrenulo filmsku karijeru jer ju je u jednom časopisu vidjela supruga Howarda Hawksa, Nancy, koja je tada nagovorila supruga da joj da šansu u svom novom filmu 'Imati i nemati'. Hawks je tada s njom potpisao 7-godišnji ugovor i počeo joj graditi karijeru u Hollywoodu, a ona je promijenila ime u Lauren.

Na setu je upoznala ljubav svog života

Na setu je upoznala Humphreya Bogarta koji joj je postao mentor. Njihov odnos brzo je prerastao u ljubav. Bogart je ostavio suprugu i oženio Lauren. Njihova ljubavna priča jedna je on najvećih u 20. stoljeću. 

Lauren je imala ogromnu tremu kada je morala stati pred kamere. Nije se mogla prestati tresti. Kako bi smanjila drhtanje za vrijeme snimanja, Bacall je čvrsto pritisnula glavu na svoj prsa i gledala prema gore okrenuta prema kameri. Ta poza postala je poznata pod nazivom ‘The Look’, pogled koji je Lauren kasnije bio zaštitni znak. Iako je razlika u godinama između Lauren i Bogarta bila velika, ostali su zajedno sve do njegove smrti 1957. godine. Imali su skladan odnos, a on je uvijek ostao ljubav njenog života. Imali su dvoje djece Stephena i Leslie.

Nakon Bogartove smrti Lauren se udavala još jednom. Ovog puta za Jasona Robardsa Juniora. S njim je u braku bila od 1961. do 1969., a ostavila ga je zbog njegove ovisnosti o alkoholu. Dobili su jedno dijete, sina Sama Robardsa. 

Nakon ‘Imati i nemati’, Lauren je s Humphreyem snimila još tri filma 'Duboki san', 1946., 'Tamni prolaz' 1947. i 'Otok Largo' 1948.

Bila je zahtjevna glumica koja je osvojila brojne nagrade i prizanja

Bacall je odbijala uloge koje joj se nisu činile zanimljivima pa je ubrzo stekla reputaciju zahtjevne glumice. Jedna od najvećih uloga bila joj je ona fatalne žene u filmu 'Young Man with a Horn' iz 1950. koji se smatra prvim visokobudžetnim jazz filmom. 

U komediji 'How to Marry a Millionaire' glumila je uz bok Marilyn Monroe i Betty Grable. Bacall se pojavila i u filmu 'Zapisano u vjetru', koji je postao klasik. Idućih godina posvetila se više kazališnoj nego filmskoj karijeri pa je nastupala na Broadwayju. Za predstave 'Applause' iz 1970. i 'Woman of the Year' iz 1981. dobila je prestižnu nagradu Tony.

Glumila je i u uspješnicama poput 'Sex and the Single Girl', 'Harper' i 'Ubojstvo na Orijent Expressu'. Za svoj rad u kazalištu u Chicagu dobila je nagradu Sarah Siddons 1972. i 1984. godine.

Za svoj rad dobila je priznanje Kennedy Centra, a Američki filmski institut proglasio ju je jednom od 25 najutjecajnijih glumica u povijesti. Glumila je i uz Nicole Kidman 2003. i 2004. u filmovima 'Dogville' i 'Birth', a 2006. bila je prva dobitnica Medalje Katherine Hepburn koju dodjeljuju ženama koje svojim životom, radom i inteligencijom zrcale lik ove četverostruke oskarovke. 

Lauren je posudila svoj glas i za animirani film 'Ernest & Celestine', a bila je i gošća u jednoj epizodi dvanaeste sezone 'Family Guya'. 

Bacall o svom životu u autobiografiji 'By Myself'

O životnim lekcijama

Naučila sam da sam vrijedna osoba. Radila sam greške - toliko pogrešaka. I radit ću ih još. Velikih. Ali platit ću. Jer su moje... Ostajem ranjiva, romantična i idealist kakva sam bila i s 15 godina, sjedeći u kinu, gledajući, Bette Davis, bila sam ona. 

O Bette Davis

Bette je bila moj ideal savršenstva s 15 godina - dobra glumica, imala je dramsku hrabrost, sudbinsku tragediju, zajedljivost - bila je sve što glumica treba biti, a kada sam markirala iz škole cijele dane sam sjedila u kinu i ridala uz `Dark Victory' ili `Jezebel' ili `The Old Maid,' dok sam na balkonu pušila cigarete (platila sam cijelo pakiranje pa sam ih morala popušiti).

O zaljubljivanju

Svaki put kada sam se zaljubila to je bilo to. Glad za pripadanjem. Mašta je zmaj koji najviše leti. Kada nemaš ništa osim snova, to je sve o čemu razmišljaš, sve što ti je važno, sve što te odvraća od dosade. Snovi su bili bolji - u njima su ležale moje nade - primila bih se za njih i ne bih puštala. Bile su moje. 

O Humphreyu Bogartu

Nije bilo šanse da Bogie i ja budemo u istoj prostoriji bez da posegnemo jedno za drugim, i nije bilo samo fizički. I fizička privlačnost bila je jaka, ali to je bilo sve - glave, srca, tijela - sve u isto vrijeme. 

Nakon Bogartove smrti

Disala sam, ali u meni nije bilo života. Nisam mogla misliti na budućnost. Mogla sam samo misliti na muškarca kojega sam izgubila - čovjeka koji mi je dao sve, naučio me o ljudima i životu, s kojim sam našla svoj način života. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama