Obavijesti

Show

Komentari 5

Manekenka Jill je na prosidbu rokera Eddija čekala 10 godina

Manekenka Jill je na prosidbu rokera Eddija čekala 10 godina
4

Frontmen Pearl Jama E. Vedder netom se rastao od prve supruge kad je u Milanu upoznao američku manekenku J. McCormick. Uz nju se buntovni glazbenik smirio

VIDEO

Ikona alternativnog rocka, po mnogima jedan od najboljih vokala svih vremena, aktivist i borac za pravdu, frontmen benda Pearl Jam Eddie Vedder (49) ove će godine proslaviti četvrtu godišnjicu braka sa suprugom, manekenkom Jill McCormick (36). Unatoč 24 godine dugoj uspješnoj karijeri, Eddie nikad nije postao umišljena zvijezda.

Eddie je u glazbi nalazio bijeg od nesretnog djetinjstva

 
Za sebe prije svega kaže da je suprug i otac dviju djevojčica Olivije (10) i Harper (5), koje jednostavno obožava i trudi se biti što bolji otac djeci jer sam nije imao sretno djetinjstvo. Gotovo odmalena Eddie je znao da će biti glazbenik. Da će svojim talentom oduševiti obožavatelje diljem svijeta, moglo se pretpostaviti još 1979. kad je od majke dobio prvu gitaru. Bio je to dar za 12. rođendan. Kako je Eddie Vedder, rođen 23. prosinca 1964. u Evanstonu, predgrađu Chicaga, prolazio kroz ne baš sretno djetinjstvo, gitara i surfanje na dasci bili su njegova utjeha. Roditelji su mu se rastali dok je još bio beba. Majka Karen Lee ubrzo se preudala za Petera Muellera te mu zatajila tko je njegov pravi otac. Sredinom sedamdesetih godina Vedder se s roditeljima i tri polubrata preselio u Kaliforniju. Ondje je počeo i intenzivnije raditi na glazbenoj karijeri. Inspiraciju je našao u albumu legendarnog benda The Who “Quadrophenia”. Nakon kratke obiteljske idile u Kaliforniji njegova se majka s braćom vratila u Chicago, a Eddie je, kako ne bi morao mijenjati školu, ostao s poočimom u Kaliforniji. Vedder je tada saznao da mu Peter nije biološki otac. U želji da upozna oca krenuo je u potragu za njim, no saznao je kako je preminuo od multiple skleroze kad je on imao 13 godina. To saznanje Veddera je dotuklo i počeo se povlačiti u sebe.

Oženio se za svoju prvu veliku ljubav - basisticu Beth

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao 15-godišnjak osjećao sam se jako usamljeno. Imao sam osjećaj da su me svi napustili, osim glazbe - rekao je Eddie.

Zatvoren po prirodi, Eddie nikad nije volio razgovarati o strahovima pa mu je glazba bila “ispušni ventil”. Kao srednjoškolac živio je sam i uzdržavao se radeći noćnu smjenu u drogeriji. Kad je shvatio da ne može raditi i učiti, odustao je od škole te se vratio majci i polubraći u Chicago. U to vrijeme uzeo je majčino djevojačko prezime i promijenio ime iz Edward Louis Severson III. u Eddie Vedder. U ranim osamdesetim je konobario, ali i uspio maturirati te kratko vrijeme pohađati fakultet blizu Chicaga. Ubrzo je upoznao prvu veliku ljubav, također glazbenicu, Beth Liebing. Markantna, tamnoputa ljepotica s Eddiejem je dijelila veliku strast prema glazbi. Kao tinejdžerica svirala je bas gitaru i bubnjeve, a ubrzo je počela i pisati tekstove. Jedno vrijeme imala je i vlastiti bend Hovercraft. Zaljubljeni i sretni, Eddie i Beth 1984. preselili su se u Kaliforniju gdje je Vedder vrijeme provodio snimajući demo snimke.

U tekstovima je opisao ljutnju jer su mu roditelji lagali

Osim toga, radio je što god su mu ponudili pa je između ostalog bio zaštitar u hotelu. Četiri godine poslije, 1988., konačno je dobio prvi glazbeni angažman kao pjevač u funk rock bendu Bad Radio, koji je nakon njegova dolaska počeo svirati alternativni rock. Nakon kratkog vremena napustio je Bad Radio i ostatak osamdesetih odrađivao noćnu smjenu na jednoj benzinskoj postaji. U to vrijeme sprijateljio se s bivšim bubnjarem Red Hot Chilli Peppersa Jackom Ironsom. Jack mu je dao demo snimku benda iz Seattlea koji traži pjevača. Nakon što ju je kratko preslušao, riječi su mu same počele navirati. U tren oka napisao je tekstove za čak tri pjesme te ih nazvao mini operom pod nazivom “Mama-sin”. Tekstovi su govorili o mladom dječaku koji je, baš kao i Vedder, shvatio da su mu lagali o očinstvu i da je njegov otac mrtav. Kad je odrastao, taj je dječak postao serijski ubojica koji je naposljetku osuđen na smrt. Ove tri pjesme postale su jedni od najvećih hitova Pearl Jama - “Alive”, “Once” i “Footsteps”. Odnos s očuhom Eddie je poslije opjevao u hitu “Better Man” s albuma “Vitalogy” (1994.), a tekst za pjesmu napisao je kao srednjoškolac. Impresionirani njegovim dubokim baritonom, gitarist Stone Gossard i basist Jess Ament iz benda Mother Love Bone pozvali su Eddieja u Seattle i osnovali danas legendarni Pearl Jam.

Eddie se teško nosio s popularnošću benda

Netom prije nego što su pozvali Eddieja u bend preminuo im je frontmen Andrew Wood. Upravo je Eddie bio taj koji je dečke izvukao iz žalovanja za Andrewom i pomogao im da na prvom albumu glazbom ispolje sve svoje frustracije. Debitantski album “Ten” digao ih je u visine i u tren oka postao je jedan od najprodavanijih alternativnih albuma devedesetih godina koji je čak 13 puta dosegao platinastu tiražu. Najveći hit bila je pjesma “Jeremy” za koju su dečki na dodjeli nagrada MTV Video Music Awards 1993. odnijeli nagradu za najbolji spot i najbolji grupni video, dok se album “Ten” našao na 207. mjestu ljestvice magazina Roling Stone - 500 najvećih albuma svih vremena. Nakon izvrsne američke turneje bend je ponovno ušao u studio i snimio drugi album “Vs.”, koji je odmah nakon izlaska, 1993., postavio rekord kao album s najviše prodanih primjeraka u tjedan dana. Punih pet tjedana album se održao na Billboardovoj glazbenoj ljestvici te je bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najbolji rock album. Munjevitim uspjehom na grunge sceni i sami članovi benda bili su šokirani. Najveći teret slave osjećao je upravo Eddie. Činilo se da mu je dosta svega i želio je prekinuti promociju albuma. Njegovo mišljenje dijelio je i ostatak benda pa su tako odlučili prekršiti sva dotadašnja pravila glazbene industrije. Više nisu snimali videospotove, kao ni objavljivali singlove, a 1994. donijeli su odluku da neće svirati koncerte na velikim stadionima, nego samo u malim klubovima. Osim toga, otkazali su ljetnu turneju. I tada, unatoč statusu rock superzvijezde, Eddie se nije uklapao u uzrečicu “seks, droga i rock’n’roll”.

‘Bez Beth bih bio kao zmaj bez motora - nula od čovjeka’

Nikad ga nisu pratile seks-afere, legende o gruppie djevojkama ili problemi s drogom i alkoholom. Iako su žene diljem svijeta bile spremne sve učiniti da provedu barem jednu noć s njime, bio je vjeran samo jednoj – svojoj basistici Beth. I dok je Pearl Jam bio na vrhuncu slave te kad je zbog promocije benda bilo idealno da Eddie njeguje status zločestog i slobodnog dečka, on se odlučio oženiti. Nakon deset godina veze djevojku Beth Liebing 1994. godine odveo je pred oltar.

- Jako puno vremena ulažem u glazbu, ne spavam noćima. Smatram da sam zapravo jako težak i kompliciran. Situacija se u našoj vezi nikad nije smirila, a Beth se morala sama nositi s time i sa mnom. Ne bih želio komentirati naš odnos, ali istina je da se ponekad posvađamo. Kad je srce u pitanju, svi smo pomalo sebični. No znam da bih bez nje bio zmaj bez motora, nula od čovjeka - izjavio je tada Vedder za LA Times. Iako je Beth imala razumijevanja za njegovu ćudljivu narav i nosila se s njegovim teškim karakterom, njihov je brak 2000. godine popustio pod pritiskom Eddiejeve radoholičarske naravi. Beth više nije mogla trpjeti njegova stalna izbivanja. U to vrijeme je Pearl Jam i dalje uživao status jednog od najboljih rock bendova svih vremena, a iza sebe je imao pet uspješnih albuma i promovirao šesti “Binaural”. Objavili su 25 albuma sa svojih koncerata Europom, od kojih čak pet dospijeva na Billboardovu ljestvicu, a samo šest mjeseci poslije objavili su novu seriju albuma na kojima je dokumentirana američka turneja. 

Ne bih želio komentirati naš odnos, ali istina je da se ponekad posvađamo. Kad je srce u pitanju, svi smo pomalo sebični

Takav uspjeh dečkima je dao samo vjetar u leđa pa su se posvetili stvaranju sedmog albuma “Riot Act” (2002.). No ubrzo nakon razvoda od glazbenice i pjesnikinje, 2000. Vedder je počeo hodati s američkom manekenkom Jill McCormick (36). Jedno vrijeme kružile su glasine da je pjevač svoju bivšu ženu varao s Jill, kao i da je ona njemu bila nevjerna. S obzirom na to da je Vedder privatan život uvijek sakrivao, te glasine nikad nisu bile ni potvrđene ni demantirane. Prelijepa Jill, koja je tada bila manekenka koja je pozirala za naslovnice poput Voguea, Elle i Harper’s Bazaara, ubrzo nakon što je prohodala s Eddijem stekla je status “prve dame grungea”. Iako ih se rijetko viđalo u javnosti, svi su znali za fatalnu ljepoticu koja je osvojila Eddiejevo srce. Nakon četiri godine veze, 11. lipnja 2004., par je dobio prvu kćer Oliviju, a 23. rujna 2008. u njihovu je obitelj stigla i malena Harper. 

Shvatio sam da je odgovornost prevladala moju želju za adrenalinom. 

Na poslovnom planu Eddie je nastavio nizati uspjehe pa je tako pisao pjesme za albume “Pearl Jam” (2006.) i “Backspacer” (2009.) te snimio dva samostalna albuma - “Into the Wild” (2007.) i “Ukulele songs” (2011.). Prvi je snimio u suradnji sa Seanom Pennom, kao soundtrack za njegov film “U divljini”, i dobio nagradu Grammy za najbolju filmsku glazbu, dok je na “Ukulele songs” eksperimentirao s folk rockom. Očinstvo je na Veddera itekako utjecalo, no ni sam nije siguran na koji ga je način promijenilo. U svakom slučaju, otkad je prvi put ugledao svoju djevojčicu, znao je da ne želi ponoviti pogreške svojih roditelja.

- Kad sam dobio dijete, svi su mi govorili da ću odsad svijet gledati kroz njezine oči te da će sve će dobiti jedan lijep i poseban sjaj. Dugo sam čekao da se to dogodi, ali u mojem slučaju nije. Kod mene je rođenje djeteta izazvalo drugu reakciju, potaknulo je moj bijes. Shvatio sam da sam u zadnje vrijeme puno više ljut. Ljut sam na ovaj svijet s kojim će se moja djeca morati boriti - rekao je Eddie i dodao kako se trudi biti dobar otac.

Ne bih želio komentirati naš odnos, ali istina je da se ponekad posvađamo. Kad je srce u pitanju, svi smo pomalo sebični

- Pokušavam biti različit od svojih roditelja, na neki način razbiti lanac lošeg odgoja koji sam ja morao preživljavati. Ne znam kako će moja djeca reagirati kad vide fotografije na kojima im otac visi s 30 metara visoke grede i baca se na publiku. Shvatio sam da je odgovornost prevladala moju želju za adrenalinom. Između ostalog, drago mi je što sam tijekom dvadesetih napravio neke stvari na koje se više ni ne osvrćem - otkrio je glazbenik i tekstopisac, koji je zbog očinstva počeo puno manje vremena posvećivati poslu.

Eddie je i nakon devet godina veze, 2009. godine, konačno zaprosio svoju Jill. Par se vjenčao 18. rujna 2010. na Havajima pred nešto više od 70 uzvanika.

Vjenčali su se na Havajima pred 70-ak uzvanika

U svatovima su bila slavna lica poput glumca Seana Penna, “zlatne” odbojkašice Gabrielle Reece i njezina supruga, a špekuliralo se kako je glumac Tim Robbins bio njihov vjenčani kum. No kako slavni pjevač privatan život “skriva kao zmija noge”, ta informacija nije potvrđena. Lani je Pearl Jam izdao svoj deseti album “Lightning Bolt” na kojem Vedder piše i pjeva o smrti.

- Uvijek kažu da pišeš ono što znaš. Mislim da je smrt jedina stvar o kojoj svi ponešto znamo. Treba voditi što kvalitetniji život sve do dana svoje smrti i pritom biti svjestan kraja. Ja sam trenutačno u najboljoj formi. Kažu da vas djeca pomlade, ja bih ipak rekao da te samo učine umornijim - kaže Eddie koji će u prosincu ove godine proslaviti 50 godina. S bendom je ove godine bio na europskoj turneji. Prvi put su se dogovorili da će na turneju povesti i svoje obitelji. Eddieja prate kćeri Olivia i Harper te supruga Jill, kojoj je 14. lipnja na koncertu u Milanu posvetio pjesmu “Just Breathe”.

Ja sam Diabolik, a moja Jill je Eva Kant, moja zvijezda. Sretan sam što te imam, rekao je Eddie na koncertu

- Želio bih nazdraviti supruzi i čestitati joj 14. godišnjicu veze na mjestu gdje smo se prvi put upoznali. Ja sam antijunak Diabolik, a ona je moja Eva Kant, moja zvijezda. Živjela Eva, sretna ti godišnjica! Sretan sam što te imam - rekao je Eddie pred prepunim San Siro stadionom i još jednom pokazao da je veliki romantik. Te iste večeri Vedder je prekinuo pjesmu “Daughter” i ubacio dijelove naslovne pjesme “Let It Go” iz popularnog crtića “Snježno kraljevstvo” kojeg obožava njegova mlađa kći Harper.

- Ed mi je rekao da je morao ubaciti to zbog Harper koja ga svakih 12 minuta moli da joj to pjeva. I dodao je da ona to ipak puno bolje otpjeva od njega - rekao je Eddiejev prijatelj. Po svemu sudeći, roditeljstvo i sretan brak iz temelja su promijenili buntovnog Eddieja te ga učinili sretnijim čovjekom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'