Obavijesti

Show

Komentari 200

Robin Williams nađen je mrtav, sumnja se da je počinio suicid

Robin Williams nađen je mrtav, sumnja se da je počinio suicid
12

Čuveni američki glumac je nađen mrtav u svojoj kući. Sumnja se na samoubojstvo gušenjem. Williamsova agentica izjavila je kako je duže patio od teške depresije

VIDEO

Slavni američki glumac Robin Williams (63) pronađen je mrtav u ponedjeljak nešto iza ponoći u svojoj kući u Tiburonu, Kalifornija, a prema prvim indicijama izgleda da je počinio samoubojstvo.

Rezultati toksikoloških nalaza se očekuju tijekom dana te se zasad sumnja da je umro od asfiksije, odnosno začepljenosti dišnih putova, izjavio je glasnogovornik ureda šerifa okruga Marin.

Njegova agentica Mara Buxbaum u krakoj izjavi potvrdila da se Williams borio s depresijom pa zamolila medije za privatnost zbog teških trenutaka koje proživljava njegova obitelj.

- Izgubila sam supruga i najboljeg prijatelja, a svijet je izgubio jednog od najomiljenijih glumaca. Srce mi je slomljeno. U ime obitelji, molim vas da poštujete našu privatnost dok tugujemo - priopćila je Robinova supruga Susan Schneider.

Ženio se triput i iza sebe ostavio troje djece. Prva supruga bila mu je Valerie Velardi. U braku su bili od 1978. do 1988. i imaju sina Zacharyja Pyma Williamsa (31). Williams je Marshu varao, a kada se zaljubio u sinovu dadilju, brak je završio.

Marshu Garces oženio je samo pola godine nakon razvoda, a ona je već bila trudna nekoliko mjeseci. Dobili su dvoje djece,  Zeldu Rae Williams (25) i Codyja Alana Williamsa (23). Od Marshe se razveo 2008. jer je 2006. počeo ponovo piti. Susan Schneider, koju je upoznao u trgovini računalima, oženio je 2011. S njom je našao sreću i rekao kako se nada da se od nje neće razvesti već da će zajedno biti zauvijek.

Williams je tijekom kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih imao problema s kokainom, a u kolovozu 2006. godine se prijavio na liječenje jer je postao ovisan o alkoholu. U srpnju se ponovo sam prijavio u kliniku za odvikavanje od ovisnosti Hazelden u Minnesoti, ali ovaj put u sklopu programa koji mu je trebao pomoći da ostane trijezan. 

Tijekom karijere je triput nominiran za najboljeg glumca ('Dobro jutro, Vijetname', 'Društvo mrtvih pjesnika', 'Kralj ribara'), no Oscara je osvojio tek jedanput i to za sporednu ulogu u filmu 'Dobri Will Hunting'. Osim toga dobitnik je pet Grammyja, četiri Zlatna globusa, dva Emmyja te dvije nagrade Guild.

Robin Williams je rođen u Chicagu 21. srpnja 1951. godine. Majka Laura McLaurin, podrijetlom iz New Orleansa, bila je prava ljepotica i u mladosti je radila kao fotomodel, a otac Robert Fitzgerald Williams bio je jedan od vodećih ljudi u tvornici automobila Ford. Većinu djetinjstva proveo je seleći se s roditeljima iz grada u grad zbog očeva posla, sve dok se nisu konačno skrasili u Marin Countyju u Kaliforniji gdje se upisao u srednju školu i maturirao 1969. godine. Odrastao je uz starijeg brata Roberta, ali je bio vrlo sramežljiv dječak. Prva publika bila mu je majka pred kojom je, kad je imao pet godina, imitirao vlastitu baku. Tek u srednjoj školi stekao je samopouzdanje i postao popularan zbog smisla za humor koji je, kako je jednom rekao, razvijao kako bi stekao nove prijatelje i obranio se od agresivnih školskih kolega. Ali ni tada još nije mislio da će postati glumac jer je upisao studij političkih znanosti. No nakon prve godine promijenio je mišljenje te upisao školu glume. Bio je to dobar izbor jer se ondje ubrzo izborio za stipendiju ugledne Juilliard School u New Yorku pod trogodišnjim tutorstvom glumca Johna Housemana.

Među 20 polaznika Houseman je odabrao samo dvojicu studenata koje je nastavio podučavati u naprednom programu. Bili su to Robin Williams i Christopher Reeve, s kojim je ostao nerazdvojni prijatelj sve do njegove smrti 2004. godine.

Gotovo nijedna Robinova uloga nije prošla nezapaženo. Uglavnom je glumio u komedijama, ali i njegovi likovi u dramama imali su komičnu crtu. Raspon likova koje je mogao glumiti nije imao granica. U 'Mojih 200 godina' glumio je robota koji postaje čovjek, u 'Krletci' je genijalno odigrao homoseksualca, a u 'Mrs. Doubtfire' brižnog oca koji s preruši u dadilju. Nezaborava je njegova uloga profesora u 'Društvu mrtvih pjesnika', kao i nekonvencionalnog liječnika u 'Patchu Adamsu'. U 'Danu očeva' uz Billyja Cristala pokušava saznati koji od njih dvojice je otac dječaka kojeg je rodila njihova zajednička bivša djevojka. Kao mentor usmjerio je mladog genijalca u 'Dobrom Willu Huntingu' i kao DJ dizao moral vojnicima u 'Dobro jutro, Vijetname'

Djecu je nasmijavao i razveselio ulogama u filmovima poput ' Kapetan Kuka', 'Flubber' i 'Noć u muzeju'. U 'Jakobu lažljivcu' pak daje nadu Židovima u getu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Uz Johna Travoltu glumio je u komediji 'Stari frajeri'.

Glavna Robinova karakteristika u glumi bila je improvizacija. Likove je smišljao nevjerojatnom brzinom, a često mu je to uspjevalo baš na pozornici ili pred kamerom. Njegova moć i brzina transformacije i imitacije bila je jedinstvena. Iako je uglavnom glumio u filmovima, svestrani Robin glumio je i u kazalištu i na televiziji, a i nasmijavao je ljude stand-up komedijom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane