Obavijesti

News

Komentari 455

"Bolesna djeca su naši ćelavi anđeli i moramo im pomoći..."

"Bolesna djeca su naši ćelavi anđeli i moramo im pomoći..."
10

Bolnica Rebro: Đana Atanasovka i Ivica Šitum izvijestili su o stanju financija nakon humanitarne akcije provedene za Noru te su najavili rad Zaklade Nora Šitum

VIDEO

Roditelji Nore Šitum, curice čija je sudbina dirnula srca tisuća ljudi u Hrvatskoj i regiji, u četvrtak u podne su se prvi put obratiti javnosti nakon tužnog povratka iz SAD-a.

Nora je u bolnici na Rebru provela dvije i pol godine. Imala je puno malih prijatelja koji su ležali s njom na odjelu. Kad je putovala u Ameriku, i oni su joj slali poruke podrške i ljubavi.

S djelom novca sagradit ćemo kuću u kojoj će obitelji koje nisu iz Zagreba, a dijete im ima malignu bolest, moći boraviti i hraniti se. Roditelji će graditi kuću po uzoru na Ronald Mc’Donald kuću kakve imaju u Americi

Đana Atanasovska i Ivica Šitum izvijestili su o stanju financija nakon humanitarne akcije provedene za Noru i najavili rad Zaklade Nora Šitum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osnovna je misija i cilj pomoći toj i mnogoj drugoj djeci koja boluju od malignih bolesti. Na razne načine, ali i novcem koji je ostao od Norina liječenja, a riječ je oko tri milijuna kuna.

- Svim novcem koji je ostao od Nore pomagat ćemo drugima. Novac je još na računu udruge Hrabro dijete, a kad dobijemo rješenje za osnivanje Zaklade Nora Šitum, udruga će prebaciti novac na taj račun - objasnili su roditelji.

To im je jedini cilj, pomoći drugima, i nastaviti dobrotu koju je Hrvatska pokazala za njihovo dijete. Zarekli su se da će to ispuniti zbog svoje Nore.

Toliko je bolesne djece i obitelji koja trebaju pomoć. To su naši mali ćelavi anđeli kojima trebamo pomoći na najbolji mogući način i mi ćemo se truditi da to napravimo

- S djelom novca sagradit ćemo kuću u kojoj će obitelji koje nisu iz Zagreba, a dijete im ima malignu bolest, moći boraviti i hraniti se. Roditelji će graditi kuću po uzoru na Ronald Mc’Donald kuću kakve imaju u Americi.

- Strašan je problem kad dođeš s djetetom u Zagreb i nemaš gdje biti. Na bolovanju si, nemaš novca, a negdje moraš spavati. Zbog toga ćemo graditi kuću koja će imati od 15 do 20 soba, a obitelji će se ondje i hraniti - rekli su.

Kuhali bi ili volonteri ili roditelji, a hrana bi se donirala ili kupovala iz zaklade. To je neka početna ideja, a roditelji se nadaju skoroj realizaciji.

- To je nešto što treba ovdje, a poslužit će i za 50 ili 100 godina - rekla je Đana. Naravno, na kuću ne bi potrošili sav novac.

- Toliko je bolesne djece i obitelji koja trebaju pomoć. Ivici i meni je životni cilj ta zaklada i svima ćemo pomoći koliko god možemo - objasnila je. Đana je s Norom na Rebru provodila svaki dan.

Nora nam je ostavila misiju. Mislim da je ovo logičan slijed, ovo je postao poziv da vratimo bar dio onima koji su nama pomogli

- Moramo zahvaliti svima koji su sudjelovali u cijeloj akciji za naše dijete. Isto tako, važno je napomenuti koliko su liječnici i medicinske sestre u Hrvatskoj učinili za našu Noru. S njima smo proveli Božiće i Nove godine, dočekivali rođendane i nikada ih nećemo zaboraviti - kazali su roditelji. Iako su mislili da neće moći, ipak su otišli na Rebro u posjet malim bolesnicima.

- Nora nam je ostavila misiju. Mislim da je ovo logičan slijed, ovo je postao poziv da vratimo bar dio onima koji su nama pomogli - rekla je Đana. Tata Ivica je dodao kako djece kao Nora ima dosta te im trebaju pomoći. 

- To su naši mali ćelavi anđeli kojima trebamo pomoći na najbolji mogući način i mi ćemo se truditi da to napravimo - rekao je Ivica Šitum. 

Roditelji Nore Šitum rekli su i da bi se kroz dva mjeseca trebali riješiti papiri te da se nadaju kako će se na jesen početi s gradnjom. Najavili su i kako će u Areni Zagreb biti veliki koncert na kojem će se skupljati novac za zakladu.

- To je zaklada svih nas - rekli su Đana i Ivica. 

"Nije lako, vrijeme ne liječi sve rane"

Morate nastaviti živjeti ili se ubiti, sredine nema. Nije lako. Ne sviđa mi se poslovica da vrijeme liječi sve rane, čini mi se da nam Nora svaki dan fali sve više i više - rekla je mama Đana o tome kako se nose s gubitkom kćeri jedinice.  

S njima je bila i Matea Vresk koja će im pomoći u realizacija projekta. Ona je majka bolesne djevojčice koja je bila docimerica Nori na Rebru. S Ivicom i Đanom je duge dvije i pol godine, a sada nastavlja s njima pomoći drugoj djeci i obiteljima.

Na računu je ostalo 3,3 milijuna kuna

Prošli tjedan je došao račun iz bolnice, Norino liječenje je koštalo 1,498,595 dolara, dakle puno više od prve cifre, ali oni ne žele ni centa. Mi smo im uplatili onih 575.000 dolara, rekla je mama Đana. Također, državna revizija je napravila izvješće prema kojem je na računu ostalo 3,316,882,47 kuna. Nakon što se riješe svi papiri za zakladu Nora Šitum, I osnuje se, novac će se prebaciti s Udruge Hrabro dijete. Nadaju se da će to biti u naredna dva mjeseca, da što prije mogu početi raditi kuću obiteljima kojima će to trebati.

- Moći će doći u Zagreb bez ijedne kune, a imat će smještaj i hranu, rekao je Ivica Šitum.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 455
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!