Obavijesti

News

Komentari 49

Borba s morem: Ribari su se u hladnoj vodi smrzavali 15 sati

Borba s morem: Ribari su se u hladnoj vodi smrzavali 15 sati
3

Srđan Vitez i Dragan Parađina pomagali su jedrilici koja se pokvarila. Brodica im se prevrnula. Noć su proveli držeći se za čamac dok ih nije spasio ribarski brod

VIDEO

Promrzli su i modri. Ispričali su da su valovi bili visoki tri metra i da su stalno udarali tijelima o brod. Kiša koja je padala bila je najhladnije što su osjetili u životu, kazao nam je u subotu Mario Šego, zet Srđana Viteza (54).

Ribari iz Solina Srđan Vitez i Dragan Parađina (47) doživjeli su havariju u pokušaju da pomognu jedriličarima u nevolji. U petak oko 19 sati s jedrilice kod otoka Mali Drvenik, na kojoj je bilo osam putnika, poslali su poziv u pomoć. Na brodu je bilo sedam Slovenaca, među njima dvoje djece, te skiper. Bile su im otkazale komande, a kako se spremalo nevrijeme na moru, bili su u strahu da neće moći izaći na kraj s valovima. Pritekli su im u pomoć sa svojom brodicom Solinjani koji su u trogirskom akvatoriju lovili ribu. Da se jedrilica ne bi prevrnula, vezali su je konopcem i vukli kako bi je okrenuli od vjetra.

U jednome momentu na jedrilici su uspjeli upaliti motor i krenuti prema naprijed. No udarili su u brodić s dvojicom Solinjana. Konop se zamotao oko elise motora, a brodić dug samo 3,9 metara prevrnuo se. Putnici s jedrilice nemoćno su gledali kako ga nosi struja.

Jedrilicu je brod lučke kapetanije oteglio u luku u Vinišću kod Marine, a za dvojicom ribara organizirali su potragu. Nakon 15 sati borbe s valovima u hladnome moru spasio ih je kapetan ribarskog broda Bakul Anton Roca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Krenuli smo iz Vodica prema Žirju loviti okane. Kad smo došli na otvoreno more, u daljini, možda milju ili dvije od mjesta na kojem smo bili, ugledao sam kako nešto viri iz mora. Skrenuli smo s kursa i krenuli prema tom predmetu. Dok smo se približavali, prepoznao sam da je riječ o brodici okrenutoj naopako, a za nju su se držala dva muškarca - ispričao nam je kapetan Roca.

Brzo su ih ukrcali u brod, zagrnuli onime što su našli na brodu i dali im vode. Nazvali su Centar 112 i oni su ih uputili da ih prevezu u Primošten. Vozili su punom brzinom i u subotu oko 12 sati predali ih Hitnoj pomoći, koja je čekala na obali.

- Bili su potpuno u šoku, žedni i promrzli. Morske struje su ih nosile cijelu noć. Nisam ih najbolje razumio ni puno pitao jer su bili posve dezorijentirani - kaže Roca.

Brodolomce su prevezli u Opću bolnicu Šibenik, gdje su ih liječili zbog pothlađenosti. Pušteni su u subotu poslijepodne. Od rodbine Srđana Viteza u Solinu doznali smo da njih dvojica redovito idu u ribolov. Tako je bilo i te kobne subote. Srđanova žena čula se s njim oko 19 sati, a poslije toga nikako mu više nije bilo ni traga ni glasa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a