Obavijesti

News

Komentari 73

Deložacija nije uspjela: Obitelj Slavica će ostati u svom domu

Deložacija nije uspjela: Obitelj Slavica će ostati u svom domu
11

Aktivisti 'Živog zida' su od jutra čuvali kuću, skandirali i pjevali. Sudski ovršitelj i ovrhovoditelj su došli i otišli. Kasnije je objavljeno da se banka odlučila na odgodu

VIDEO

Aktivisti udruge 'Živi zid' uspjeli su na šest mjeseci odgoditi deložaciju obitelji Slavica iz njihove kuće u Bilicama kraj Šibenika.

Njih nekoliko desetina od ranog jutra čuvali su kuću, skandirali i pjevali. Sudski ovršitelj i ovrhovoditelj Jadranske banke, kad su ih ugledali okružene novinarima, jednostavno su se okrenuli i otišli. Vratili su se za sat vremena s odgodom deložacije.

- Uobičajena je praksa da ovršenici mole za milost, da kleče pred bankarima i mole. Ovdje se dogodilo nešto drugo. Obitelj nije tražila milost. Banka se jednostrano odlučila na odgodu - rekao je aktivist ' Živog zida' Ivan Pernar , koji je pročitao sudsku odluku i dočekan je ovacijama.

'Malo mi je lakše, ali i dalje ne znam što će biti s nama'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vinko Slavica (68) podigao još 1999. godine kredit za samozapošljavanje HBOR-a i Jadranske banke u iznosu od 200.000 kuna. Posao s izlijevanjem metalnih stupića se izjalovio i Slavica nije mogao vraćati kredit. Dug je s kamatama i svim ostalim troškovima narastao na 580.000 kuna , zbog čega je banka postala vlasnik kuće procijenjene za 170.000 eura ili 1,3 milijuna kuna.

Zbog toga je u utorak u 11 sati bila zakazana deložacija kojom su na ulicu trebali biti izbačeni Jakov , njegova 94-godišnja majka Zorka i 40-godišnji sin .

- Nakon ove odgode mi je malo lakše, ali i dalje ne znam što će biti s nama. Nadam se da ćemo kroz šest mjeseci naći način kojim će banka iz moje imovine doći do svojeg novca, a da ja, majka i sin nećemo biti na ulici - rekao je Vinko.

Pokretanje videa...

Hrvoslav Pavić/24sata VIDEO

Broj ovrha porastao za 2100 posto

- 'Živi zid' brani obitelji širom Hrvatske od deložacija, jer su ti krediti matematički neotplativi , pa su samim time prijevara neviđenih razmjera. Zastrašujuća je činjenica da je 2006. godine u Hrvatskoj bilo oko 300 ovrha nad nekretninama, a u 2013. godini taj broj je narastao na zapanjujućih oko 6770 ovrha, što je porast od oko 2100 posto! Ovim problemom pogođeni su svi slojevi društva, a javnost mora znati što se događa, kako bi se kod građana probudila svijest o ovom strašnom problemu, koji država ne želi riješiti. Više se ne radi o problemu financijski neodgovornog pojedinca, nego o problemu društva - rekao je aktivist 'Živog zida' Jakov Perica.

- Riječ je problemu s makrorazine , koji se ovako oslikava na pojedinca. Do kada ćemo izbacivati ljude van? Ovi problemi se moraju rješavati u Saboru, a ne na ulici - rekla je aktivistica Ingrid Runtić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović