Obavijesti

News

Komentari 156

I dalje će darivati krv: Trpjela strašne bolove zbog pogreške

I dalje će darivati krv: Trpjela strašne bolove zbog pogreške
1

Mladi tehničar zabunom je zabio iglu u Marininu arteriju, a ne venu. Zbog toga je trpjela strašne bolove. Ipak, i dalje će darivati krv. Odazvala se već sedam puta

VIDEO

Iako imam bolno iskustvo od prije tri tjedna prilikom davanja krvi, neću odustati od tog humanog čina, kazala nam je 21-godišnja Marina Pejak iz Koprivnice. Ona se kao dobrovoljni davatelj krvi odazvala po sedmi put pozivu koprivničkog Crvenog križa i prije 20-tak dana došla dati tekućinu koja će nekome spasiti život. Tijekom transfuzije koju je provodio zagrebački Odjel za davalaštvo krvi, uočila je da se vrećica od 450 mililitara puno brže puni nego za prijašnjih davanja. 

Krv je prosto curila, tako da nije ni trebala "pumpati" rukom kao što je uobičajeno. Uz to je krv bila puno svjetlije boje nego što je uobičajeno. To je sve kod Marine izazvalo čuđenje, ali kao mladi donator krvi tijekom transfuzije je o tome šutila. Poslije je saznala da je napunila vrećicu za 3,48 minuta, a uobičajeno je da transfuzija traje i do pet minuta. Tada je shvatila da joj je mladi tehničar iz Zagreba zabunom iglom pogodio arteriju, a ne venu. Arterijska je krv zbog kisika svjetlije boje, a i puno brže kola nego venska.

- Nakon četiri dana vidio se golemi krvavi podljev na desnoj ruci u predjelu lakta. Bol je bila nesnošljiva i zatražila sam pomoć u Domu zdravlja. Liječnica me uputila na Odjel kirurgije gdje su mi dali terapiju. Rečeno mi je da radi lakta desne ruke trebam otići i na fizikalnu terapiju - pojasnila je svoje loše iskustvo Marina. Dodajući kako je to ispričala samo zato što želi skrenuti pozornost da se to i drugima ne dogodi. Čudi se kako je to moguće, jer joj je vena dobro vidljiva.

Dr. Čedomir Maglov, voditelj Odjela za davalaštvo krvi pri Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, nam je kazao kako žali zbog tog događaja, te da ih je odmah trebala upozoriti za vrijeme transfuzije.

- U rijetkim slučajevima zna se desiti da se igla umjesto u venu zabode u arteriju, jer su one jedna uz drugu. Tada se pojavljuju simptomi koje je opisala davateljica, jer krv procuri pokraj vene u tkivo - kazao je dr. Maglov. Dodajući da bolovi nastaju uslijed krvnog podlijeva i kad se krv resorbira i podljev sasvim nestane, onda prestane boljeti ruka. To na nesreću traje danima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk