Obavijesti

News

Komentari 85

I nakon 8 godina obitelji traže odgovore: 2920 dana bez istine

I nakon 8 godina obitelji traže odgovore: 2920 dana bez istine
11

Na Kornatu je u nedjelju obilježena osma godišnjica stradanja 12 vatrogasaca, a svakog momenta ponavljalo se pitanje: Što se dogodilo tog 30. kolovoza 2007.?

VIDEO

U spomen parku među 12 kamenih križeva na otoku Kornatu u nedjelju je obilježena osma obljetnica stradanja 12-orice vatrogasaca, JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice, koji su 30. kolovoza 2007. izgubili živote u tragičnom helikopterskom desantu i pokušaju gašenja kornatske trave. U kapelici sv. Florijana u blizini mjesta gdje ih je progutao plamen održana je sveta misa, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. Svakog momenta ponavljalo se pitanje: Što se dogodilo tog 30. kolovoza?

- Svaka istina, koja se krije u tami će jednom izaći na svjetlo. Mi smo u miru i molimo da oni koji možda skrivaju tu istinu, jer misle da je tako bolje za sve nas, da prestanu živjeti u laži i da je iznesu na svjetlo. Bolje da to još učine na ovome svijetu nego da ih čekamo na drugom - rekao je u propovijedi fra. Ivan Penava.

Mjesta stradanja, koja su označena s 12 velebnih kamenih križeva, izgrađenih u suhozidu prema zamisli arhitekta Nikole Bašića, hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. U ime predsjednice vijenac je položio njen savjetnik Andro Krstulović Opara, u ime Hrvatskog sabora zastupnica Ingrid Antičević Marinović, u ime MUP-a ravnatelj policije Vlado Dominić, dok u ime Vlade RH ove godine vijenac nije položio nitko. Obitelji stradalih, međutim, nisu pitale tko je došao, a tko nije.

'Samo nas istina zanima'

Duško Jaramaz/Pixsell

- Nekome od nas je teže, a nekome je lakše. Kako kome i kako koji dan. Ne bi nam bio nikakav problem, samo da znamo što se dogodilo. Samo istina nas zanima. Vidite, naši prijatelji puštaju balone s natpisom '2920 dana bez istine' . Oni lete u nebo i na sve četiri strane svijeta. Nadamo se da će odnekud stići odgovor i apeliramo na ljudskost. Međutim, tko je dosad čuo naš vapaj i naša pitanja, čuo je, ako tko nije, tako i ne želi čuti i neće nikada - rekao nam je Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

Josip Klarić, otac poginulog pripadnika šibenske Javne vatrogasne postrojbe, koji je i sam kao pripadnik iste jedinice kobnog dana bio na Kornatu, nakon osam godina misli da je shvatio što se dogodilo, ali i dalje traži, ne odgovore, nego odgovornost za one koje su propustili pomoći stradalima.

- Kroz sve ove godine mi se iskristaliziralo, sada ja sam znam točno u pojedinosti što se dogodilo, tko je što napravio, a što nije. Međutim, ta moja izjava za sud ne znači ništa, ja sam samo pojedinac. I dalje stojim pri istom stavu koji sam isticao prve dane, a to je da je kriv onaj tko je trebao pomoći, a nije to učinio. Upleten je kompletni sustav države. Kriv je onaj tko je trebao pomoći unesrećenima, a za samu tragediju nitko nije kriv. Ona se dogodila, može se i ponoviti, ali ono što se dogodilo nakon stradavanja, kako se postupalo s ljudima, što im se napravilo, to je čisto ubojstvo, za koje je odgovoran sustav. A istina se ne zna zato jer iza svega stoji država - rekao nam je Klarić.

POGLEDAJTE VIDEO: Prisjećanje na tragično preminule u kornatskoj tragediji

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Tragedija koja je puno toga promijenila

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković mišljenja je, međutim, da se ovakva tragedija ne može ponoviti.

- Ovo je težak i bolan dan, za vatrogastvo i za obitelji stradalih, to je ono što se nikada neće izbrisati iz naših sjećanja. Svjedoci smo u posljednje vrijeme teških intervencija, a imali smo ove godine i šest lakše ozlijeđenih vatrogasca. Promijenilo se mnogo toga otkad se dogodila kornatska tragedija. Od obuke, u pripremi sezona, taktika je drugačija, vodi se računa da ne ulaze u borbu s vatrom oni koji nemaju sve potrebne papire i opremu - rekao je Tucaković. Izaslanik predsjednice RH, rekao je tek da stradale ne smijemo zaboraviti.

Duško Jaramaz/Pixsell

- Ovo mjesto natopljeno je krvlju i mukom vatrogasaca i suzama članova njihovih obitelji, kolega, prijatelja koje dovoljno govore i s ovog mjesta šalju jednu snažnu poruku. Lijepo je da i osam godina nakon tragedije ljudi se sjećaju i s istim žarom i suosjećanjem izražavaju svoje molitve. Siguran sam da će još dugo njihova imena ostati upisana u našem sjećanju i da ćemo se i dalje sjećati i moliti da se to više nikad ne ponovi - rekao je u izjavi novinarima Opara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava