Obavijesti

News

Komentari 99

Indijanac iz Požege: Živi u šatoru, jede ribu koju sam lovi

Indijanac iz Požege: Živi u šatoru, jede ribu koju sam lovi
10

Željko Blažević (55) Lelac ili Indijanac već 22 godine živi u indijanskom šatoru i drvenoj kolibi koju je sam podigao u dvorištu u kojem je nekad stajala kuća

VIDEO

Nemam provedenu struju niti vodu niti to želim. Televizor nisam vidio najmanje 25 godina, kaže Željko Blažević (55) Lelac ili Indijanac kako ga nazivaju susjedi u Velikoj kraj Požege.

Blažević već 22 godine živi u indijanskom šatoru i drvenoj kolibi koju je sam podigao u dvorištu u kojem je nekad stajala obiteljska kuća. Nakon što se dotrajala kuća urušila, kaže, raskrčio je šikaru u dvorištu i odlučio živjeti u skladu s prirodom. Sve je uredio u indijanskom stilu, a ideje za uređenje životnog prostora nalazio je u stripovima koje je obožavao još kao dječak.

- U djetinjstvu sam se poistovjećivao s Indijancima. Kao i mene, ni njih nisu shvaćali nego su ih proganjali. Kolibu sam napravio od trupaca crnog bora - kaže Blažević. Sve što posjeduje sagradio je golim rukama i to od drveta. I kuhinjski pribor - noževi, vilice i žlice su od drveta, a u šatoru se može vidjeti i pravi indijanski luk i strijela koje, međutim, za razliku od pravih Indijanaca, ne koristi za lov. Blažević ima i bubnjeve na kojima redovito svira za solsticij i ekvinocij, toteme te odjeću kao u filmovima. Kako bi što više sličio omiljenim strip junacima, i frizura mu je u njihovu stilu.

- Često u šatoru naložim vatru, okupim prijatelje pa do dugo u noć prepričavamo dogodovštine. Već sedam godina radim na održavanju staza i potoka u Parku prirode Papuk. Do posla imam desetak kilometara i često putujem biciklom jer ne volim voziti automobil. Kamo god idem, bicikl mi je najčešće prijevozno sredstvo - nastavlja Veličanin. Pokraj kolibe ima i manji vrt u kojem se sve uzgaja na prirodan način. Nikad, tvrdi, nije koristio pesticide niti je imao zdravstvenih poteškoća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne jedem meso. Koristim vodu iz potoka, a prehrana mi se temelji na ribi koju većinom lovim kopljem ili golim rukama. Ponekad je kupim u ribarnici ili u konzervama. Ne mogu zamisliti život u gradu. Mislim da bih umro za nekoliko tjedana da me netko stavi na beton - dodaje Blažević. Kaže kako su mu omiljeno društvo ptice, koje često slijeću u njegovo dvorište ili čak na njegove ruke. S njima, kaže, razgovara i one ga razumiju, a taj fenomen ne može objasniti. Želja mu je, otkrio je, od imanja napraviti turističku atrakciju jer vjeruje da bi ga posjećivali turisti iz cijele Hrvatske. Osim Željka, u Velikoj stanuje i njegova bivša supruga, koja se odselila jer nije htjela živjeti u šatoru, te njihovo troje djece.

Najviše ga, zaključio je, vesele česti posjeti unuke Tare, koja se obožava igrati u djedovu dvorištu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović