Obavijesti

News

Komentari 71

Jedini spas je operacija: Lei (4) će liječnici razdvojiti mozak

Jedini spas je operacija: Lei (4) će liječnici razdvojiti mozak
4

Lea Šimeg (4) oboljela je od simptomatske epilepsije zbog koje zaostaje u razvoju i govoru. To se oštećenje mozga primijetilo kad je Lea imala četiri mjeseca

VIDEO

Iako se Lea Šimeg iz Peteranca pokraj Koprivnice na prvi pogled ne razlikuje od svojih vršnjaka, nakon nekog vremena primijeti se kako se ova draga djevojčica uglavnom ne kreće, nego pozorno gleda što se sve zbiva oko nje.

Ona se gotovo od rođenja bori s rijetkom bolešću radi koje joj je jedini spas operacija u Njemačkoj. Tom operacijom bi se lijeva strana mozga odvojila od desne strane. Malena Lea oboljela je od simptomatske epilepsije zbog koje zaostaje u razvoju i govoru. To se oštećenje mozga tek primijetilo kad je Lea imala četiri mjeseca. Sve je počelo nakon cijepljenja protiv dječje paralize.

- Tada je dobila trzaje, takozvane mioklonizme, koji su i medicinski potvrđeni. Navodno se mozak u trudnoći nije dovoljno razvijao. Kad je Lea napunila šest mjeseci, u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj su potvrdili dijagnozu i počela je terapija – rekla je majka Željana (22).

Pokretanje videa...

24sata 00:29

Prvi napadaj Lea je imala s godinu dana

Bolest se pritajila do godine dana starosti, a onda je Lea dobila prvi epileptični napadaj. Promijenili su joj terapiju, no nakon određenog vremena sve terapije lijekovima postajale su neučinkovite. A nakon svakog epileptičnog napadaja Lea bi praktički iz početka morala učiti hodat i i izgovarati onih nekoliko riječi koje je prije toga naučila. Inače sve razumije.

Neizbježna operacija u Njemačkoj

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice neurokirurg dr. Tomislav Sajko je nakon magnetske rezonance rekao da je neizbježna operacija u Njemačkoj. Preko Leine pedijatrice, dr. Silvane Marković, pokrenut je postupak za odlazak u Njemačku.

- Desna strana mozga je dominatnija i razvija se na račun lijeve polutke. Operacijom bi se desna strana mozga blokirala. Pojednostavljeno rečeno, trajno isključila iz funkcije. Na taj bi se način spriječila progresija bolest i – kažu nam roditelji Goran (24) i Željana koji, uz Leu, imaju i sina Lea u dobi od godinu i pol. U studenom prošle godine Lea je bila u njemačkoj klinici pokraj Münchena, gdje su napravili seriju EEG-a. Odnosno, snimaka mozga, ali nisu mogli obaviti CT mozga. Stoga moraju doći p onovno na pregled u München 22. veljače. Cjelokupno liječenje snosi HZZO. No problem je smještaj oca i trošak prevoditelja.

Trebaju pomoć oko prevođenja

- Puno bi nam pomoglo kad bi nam netko tko živi u Münchenu mogao pomoći oko prevođenja jer nakon operacije tamo smo još dva i pol tjedna te 24 sata komuniciramo s osobljem klinike – rekli su roditelji pokušavajući sakriti strah od operacije.

Liječnici im ulijevaju nadu

No kažu kako im naši liječnici ulijevaju povjerenje tvrdeći da se takvi zahvati u Münchenu uspješno izvode . A upravo to kaže i neurokirurg dr. Tomislav Sajko koji pojašnjava da u njemačkoj klinici rade liječnici specijalizirani baš za ovakvu vrst operacija kod djece i za dječju epileptologiju općenito. Takve su operacije, kaže dr. Sajko, vrlo rijetke i u Njemačkoj, gdje ih je samo nekoliko na godinu. Kad jedna moždana hemisfera ispadne iz funkcije, kaže dr. Sajko, operativno se radi takozvana funkcionalna diskonekcija.

Drugim riječima, lijeva moždana hemisfera se kompletno odvoji od desne na način da se prekine neuronska mreža, odnosno prerežu se neuronska vlakna koja spajaju moždane polutke.

- To će omogućiti da epileptični napadaji koji se događaju u jednoj hemisferi mozga ne prelaze na drugu stranu . Mozak je vrlo plastičan i brzo se razvija, pa će on vremenom ponovno uspostaviti neuronsku mrežu. Ovakvi pacijenti se mogu jako lijepo oporaviti, naučiti govoriti i postati funkcionalni - pojašnjava dr. Tomislav Sajko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...