Obavijesti

News

Komentari 66

Kobna dijaliza Splićana (23): "Još ne znam imam li HIV..."

Kobna dijaliza Splićana (23): "Još ne znam imam li HIV..."
2

Nakon dijalize u KBC-u Split Duji Radetiću su javili kako postoji mogućnost da je zaražen HIV-om. Majka i on su bili u šoku. Za nekoliko mjeseci znat će odgovor...

VIDEO

Stanje mi je sve lošije i sasvim sam potonuo, fizički i psihički. Nadao sam se ulasku na listu za transplantaciju, ali su mi rekli da je to operacija iz koje se ne bih probudio, kaže Splićanin Duje Radetić (23).

Rođen je s umanjenim bubrezima, koji su s vremenom sve više gubili funkciju i na kraju sasvim otkazali. Zbog toga mu se u tijelo otpušta višak kalcija, koji dovodi do okoštavanja organa. Prije deset dana su u bolnici utvrdili da mu se koštana ovojnica počela stvarati i oko mozga. Mora piti kortikosteroide kako bi mu razbili koštane ovojnice oko organa i dali mu šansu da dođe na listu za transplantaciju. Duje se godinama spajao na kućni uređaj za dijalizu, no prije pola godine dobio je tešku upalu potrbušnice, pa su mu morali izvaditi kateter. Zbog toga tri puta na tjedan po tri sata provodi spojen na aparat za dijalizu u splitskom KBC-u.

Tamo mu se dogodila još jedna u nizu životnih tragedija. Nedugo nakon dijalize javili su mu kako postoji opasnost da se zarazio HIV-om. Osoblje je doznalo da je prije njega na dijalizi bio pacijent koji je svima u bolnici prešutio da je HIV pozitivan.

- Majka i ja smo bili u šoku. Pio sam preventivne tablete desetak dana, a prvi test je pokazao da sam negativan. No mjerodavni nalazi su tek oni nakon nekoliko mjeseci. Sestre još oko mene hodaju s maskama, nose rukavice i moje vrećice bacaju u posebno smeće - kaže Duje.

On i majka žive od 2050 kuna njegove invalidnine, što im je jedva dovoljno da plate režije.

- Pet godina sam se lomio da dobijem invalidninu i sad kao stopostotni invalid ne mogu preživjeti od nje. Režim prehrane, razni preparati i sve ostalo što HZZO ne pokriva košta mnogo više - požalio se nesretni mladić.

Svi oni koji žele pomoći Duji mogu to učiniti uplatom na žiro račun u Reiffeisen banci: IBAN HR 8724840083234672818.

Za uplate iz inozemstva: SWIFT RZBHHR2X HR2424840083291997363.

'Volio bih da sam zdrav i da mogu zarađivati za život'

Dva i pol mjeseca Duje Radetić nije izišao iz kuće, osim kad vozilo Hitne pomoći dođe odvesti ga na dijalizu.

- Volio bih da sam zdrav i da mogu zarađivati za život. No prisiljen sam moliti za pomoć kako bih uspio poživjeti sljedećih godinu dana i da bih postao kandidat za transplantaciju - kaže mladić i dodaje kako se uvijek nada da će jednog dana moći živjeti kao njegovi vršnjaci.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk