Obavijesti

News

Komentari 219

"Naš tata heroj": Nakon smrti supruge, Ivan se brine o djeci

"Naš tata heroj": Nakon smrti supruge, Ivan se brine o djeci
4

Željka Marinić iz Žminja se srušila i umrla. Izdalo ju je srce iako je dotad bila zdrava. Imala je 28 godina. Iza sebe je ostavila supruga Ivana i šestero djece

VIDEO

Bila je nedjelja i pili smo kapučino. Potom je ona dojila bebu, a druga djeca su se oko njih igrala. Sve je bilo opušteno. To je zadnja slika koju sam upamtio prije nego što sam otišao na posao, prisjetio se Ivan Marinić (34) iz Žminja.

POGLEDAJTE VIDEO: Tata heroj brine o djeci

Pokretanje videa...

24sata Video 00:14

Pola sata poslije toga Ivanova supruga Željka (28) srušila se i umrla. Ostao je sam sa šestero djece, od kojih najmlađi, Matej, ima samo tri mjeseca. Željka, koja je dobila ime po mami, ima godinu i pol, sramežljiva Kristina ima četiri, tatin junak Ivan star je pet, “sveznalici” Katarini već je osam, a Mariji, koja je već postala prava mala gazdarica u kući, devet je godina. Ona je 10. siječnja i nazvala tatu na mobitel, ubrzo nakon što je izašao iz kuće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rekla mi je: ‘Tata, mama je pala i ne miče se’. Budući da smo inače vrlo duhovita obitelj, pomislio sam da se šali. Rekao sam joj da se ne zeza s takvim stvarima, a ona me uvjeravala da je ozbiljna. Požurio sam kući. Tamo sam zatekao i Hitnu pomoć, koju je nazvao naš stanodavac, a koji živi u ulazu do našeg. Mojoj Željki nije bilo spasa. Izdalo ju je srce - drhtavim glasom priča Ivan.

U starom fotoaparatu traži Željkinu sliku. Gleda je u nevjerici.

Zeljko Hladika/24sata

- Ajme, kakve uspomene. Bila je tako jaka i zdrava. Nikad nije bila bolesna i nije se žalila ni na što. Pogledajte, na ovoj slici je tek bila rodila Mateja. Na njoj se ne vide ni umor ni iscrpljenost. Svi nalazi nakon porođaja su joj bili odlični. Kako je mogla samo tako otići - neutješan je Ivan.

Djeca mu se, dvoje po dvoje, izmjenjuju u krilu. Grle ga i ljube. Na spomen mame zariju mu glavu u vrat. Ivan tad pomirljivo kaže:

- Tako je valjda moralo biti. Liječnici sumnjaju da je u pitanju nasljedni faktor i da se to nije moglo otkriti ranije. I stric joj je preminuo na isti način, od zatajenja srca, kad je imao samo 18 godina.

Snagu da nastavi dalje, kaže, ne bi imao da nema djecu.

Zeljko Hladika/24sata

Ivan noću ustaje svaka tri sata kako bi nahranio Mateja. Konačno ustaje u šest sati i baca se na pripremanje doručka za sve. Na redu su igra i pospremanje, u kojem sudjeluju svi, a onda kuha ručak. Domaća juha je obavezna, a najviše voli pripremati meso s krumpirima u pećnici. Navečer svi zajedno gledaju crtane filmove.

- Nastojim da nam cijeli dan bude ispunjen igrom i smijehom kako ne bi primijetili da im nema mame. Čini mi se da uspijevam jer su veseli. Čim malo potonu, razgovaramo o njihovoj tuzi i problemima, a onda brzo smišljam novu igru. Bol koju osjećam je užasna, ali znam da zbog djece ne smijem skinuti osmijeh s lica - kaže Ivan. Uskoro će mu se nakratko doseliti sestra kako bi mu malo pomogla. Donedavno je radio kao dostavljač brze pošte, a sad je na rodiljskom dopustu. Živi od rodiljske naknade, koja iznosi 2000 kuna, i dječjeg doplatka od 2700 kuna. Dok je Željka bila živa, kaže, radio je nekoliko poslova i ništa im nije nedostajalo.

- Oduvijek smo planirali imati šestero djece. Računali smo da ih dobijemo dok smo mladi pa da za 20 godina, dok još budemo u punoj snazi, a oni budu odrasli, skupa uživamo. Zbog njih sam puno radio i imali su sve. Na sebe nikad nisam potrošio ni lipe. Sad kad ne radim, jako mi je teško, ali vjerujem da ću se snaći čim se opet vratimo u kolotečinu - rekao je Ivan, koji je rodom iz Slavonije. Tamo je upoznao i pokojnu suprugu, još dok su, kako kaže, bili djeca. Došli su u Istru prije više od 10 godina jer se Ivan počeo baviti poljoprivredom.

- Sjajno smo se slagali. Do zadnjeg smo dana živjeli punim plućima - priznao je ovaj samohrani otac kojemu se pomoć može poslati na adresu: Matka Laginje 19, 52341 Žminj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1