Obavijesti

News

Komentari 36

Papa joj zahvalio za 40 godina rada: "Marice, hvala na vjeri..."

Papa joj zahvalio za 40 godina rada: "Marice, hvala na vjeri..."
2

DOBAR POSLODAVAC: Sveti Otac poslao je priznanje Marici Golubičić (65) iz Bošnjaka za 40 godina vjernog služenja župnom uredu. Iznenadili su je na misi

VIDEO

Marica Golubičić (65) iz Bošnjaka nedaleko od Županje nije mogla ni sanjati da će joj na prošlonedjeljnoj misi u crkvi župnik Josip Filipović javno zahvaliti za njezinih 40 godina vjernog služenja lokalnom župnom uredu te joj uručiti priznanje koje joj je osobno potpisao papa Franjo.

- Ovakve Papine geste nisu česte, ali nisu ni sasvim neuobičajene. Recimo da smo našli kanal kako Svetom Ocu opisati o čemu je riječ i njegov odgovor je vrlo brzo uslijedio - ispričao nam je don Josip.

Prema njegovim riječima, Marica, koja nikad ne pokazuje emocije, “i ovaj put je ostala dosljedna tome te je samo spustila glavu”.

Reuters

- Vrijedna i ponizna, to je ona. Mi smo uspjeli da ovo Papino priznanje za njezin rad bude iznenađenje do zadnjeg trenutka. Našalio sam se i rekao da papa Franjo nije mogao osobno doći, ali je poslao priznanje - kaže don Josip.

Marica je prva laikinja uopće koja je na istoku Hrvatske zasnovala radni odnos u nekom župnom uredu. Bilo je to prije 40 godina.

- Tad smo u mjestu imali slabovidnog svećenika, prečasnog Antuna Bačića, kojem su administrativni poslovi zbog pogoršanog vida sve više predstavljali problem. Mene su zaposlili i od tada sam u našem župnom uredu ‘Katica za sve’. Od prečasnog Antuna Bačića sam naučila da se evanđelje živi, a ne samo sluša, kao i da Crkva nije samo institucija - ispričala nam je ova radišna i skromna žena.

Nikad se nije udavala. Za nju je Crkva, kojoj je vjerno služila sve ove godine, do umirovljenja, bila najsvetiji brak. I nikad nikakve uvjete nije postavljala svojim župnicima kojima je bezrezervno pomagala.

- Išla sam na hodočašće u Lourdes, šest puta sam bila u Rimu, ali sve što ne služi životu župne zajednice, za mene nije Crkva! A služba mojoj zajednici, ljudima koji žive u mojoj župi, to je moj život - rekla je Marica.

Susrela se i s papom Ivanom Pavlom II., u Vatikanu povodom obilježavanja 200 godina župe Bošnjaci, a u Beču je upoznala blaženu Majku Terezu.

- Bilo je tada 12.000 hodočasnika, no to mi nije smetalo da se provučem kroz gomilu i dođem do nje i pozdravim je - prisjetila se Marica.

Rekla je i da ona ne služi Crkvi radi priznanja, ali da ju je zahvala pape Franje istinski dirnula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca