Obavijesti

News

Komentari 131

Samira lutala šumom 7 dana: Imala 1 posto šanse da preživi

Samira lutala šumom 7 dana:  Imala 1 posto šanse da preživi
4

BIH: Spasioci su u petak u koritu rječice našli živu curicu (5). Ona je prošle subote odlutala s bratom Elvedinom. Pila je vodu i uspjela pobjeći divljim životinjama

VIDEO

Davali smo joj samo jedan posto izgleda da preživi sama u prirodi. Temperatura je bila oko 35 stupnjeva Celzijevih, nije imala nikakve hrane, no, srećom, naišla je na vodu. Ovo je zaista prirodni fenomen.

Tako je pronalazak izgubljene malene Samire Alić (5) iz mjesta Rašljani kraj Brčkog u BiH opisao Zlatko Becić, voditelj ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja u Vinkovcima. On je s 10 kolega iz Hrvatske i tri psa sudjelovao u potrazi za bratom i sestrom koja je trajala sedam dana.

Naime, Elvedin (22) je u subotu 18. srpnja, obitelji rekao kako se ide osvježiti do lokalne rijeke. Sa sobom je poveo i malenu Samiru. Nisu se vratili kući, pa je obitelj o svemu obavijestila policiju.

Elvedina su našli pet dana od nestanka. Bio je ozlijeđen, dehidriran i dezorijentiran. S obzirom na to da je on mladić s posebnim potrebama, nije mogao pomoći spasiocima u nastavku akcije. Spasioci su pronašli i mjesto gdje su se najvjerojatnije on i sestra razdvojili. U jednom trenutku u pretrazi terena pomagalo je oko 250 ljudi. Zbog visokih temperatura i toplinskog udara, uginuo je jedan policijski pas. Sve snage su usmjerili na pretragu oko mjesta gdje je nađen Elvedin, no Samira je, iz još nepoznatog razloga, otišla u suprotnom smjeru. Prehodala je pet kilometara, a snaga ju je napustila samo 3,6 kilometara od obiteljskog doma. Iznemoglu, izgladnjelu i punu ozljeda pronašao ju je njezin sumještanin Damir Kavgić (37). Ležala je na kamenju u koritu brdske rječice Bistrice. Kad ju je vidio u tako teškom stanju i sam se onesvijestio. Kad je došao sebi, pridigao je malenu te ju je iznio do mjesta Golo brdo, do vozila Hitne pomoći Doma zdravlja u Srebreniku. Oni su je odvezli do Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje je trenutačno. Njezina su spasitelja također zadržali u bolnici jer je bio iscrpljen od nošenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Djevojčica je svjesna, komunikativna i samostalno diše - rekla nam je Ersija Ašćerić Mujedinović, glasnogovornica UKC Tuzla. Kako je uopće preživjela sama u divljini, spasiteljima ostaje misterij. Područje kojim je lutala, nije bilo puno hrane koju bi mogla pojesti. Šuma je bila puna lišća i otpale kore drveća.

- Mala je najvjerojatnije jela ono što je našla od bilja ili šumskih plodova, a vodu je pila iz potoka. No strah me uhvati kada samo pomislim kako se plašila noću, bez ikakve zaštite. Sva je sreća da joj neka od divljih životinja nije naudila - rekao je jedan od mještana Rašljana.

Kao jedan od mogućih razloga za preživljavanje malene Samire, spasioci pojašnjavaju njezinu prilagodbu na loše uvjete života. S obzirom na to da je iz siromašne obitelji, malena je vjerojatno navikla na slabu i neredovitu prehranu. S ostalima je već prije brala šumske plodove pa ih je znala prepoznati.

- Da je nestalo dijete koje je odraslo u gradu, ove uvjete s kojima se Samira suočila, vjerojatno ne bi izdržalo ni tri dana - tvrdi Becić koji je zadivljen djevojčičinim instinktima. Da ovo nije prvi put da su djeca izdržala nadljudske napore, dodao je i socijalni pedagog i član interventnog tima Crvenog križa Varaždin Nebojša Buđanovac.
- Instinkt za preživljavanje postoji u svakom čovjeku. Malena je bila dovoljno razvijena da nađe i popije vodu, ali ne i da se zna orijentirati - kazao je Buđanovac. Dodaje da sad ključnu ulogu u procesu Samirine rehabilitacije moraju odigrati psiholozi. Moraju joj pomoći prebroditi cijelu situaciju kako je trauma gubljenja u šumi ne bi pratila cijeli život.

U akciji je stradao policijski pas

Brata i sestru tražilo je oko 250 ljudi. Temperatura je bila 35 stupnjeva Celzijevih, vlažnost zraka 80%. Policijski pas to nije mogao izdržati.     

‘Teški uvjeti života su pomogli da preživi’     

Djevojčica Samira Alić (5) i brat Elvedin žive u selu Rašljani kraj Brčkog u teškim uvjetima. Spasioci vjeruju da je upravo navika organizma na takav život pomogla djevojčici da izdrži u prirodi bez hrane i s malo vode.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti